Dijsselbloem zet beurzen op rood
De Amsterdamse beurs is na een voortvarende start toch nog in het rood gesloten nadat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) Cyprus een blauwdruk noemde voor andere zwakke eurolidstaten met een wankelende bankensector. De AEX leverde maandag 0,6 procent in op 348,72 punten. Ook de andere Europese beurzen kleurden rood, waarbij de aandelenmarkten in de periferie de zwaarste klappen te verduren kregen.
"Ik denk dat men nu pas aan het lezen is wat de deal is. Het is een deal die met flosdraad aan elkaar hangt", zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "Wederom krijg je de vraag hoe veilig zit je geld in de de banken. Waarom gaat dit niet in Spanje gebeuren?", vraagt Bender zich af. Als voorzitter van de Eurogroep zei Dijsselbloem in een interview met Reuters dat als een bank zelf de kapitaalproblemen niet kan oplossen, Europa naar de geldschieters van de noodlijdende instelling zal stappen, zoals aandeelhouders.
De uitspraak van Dijsselbloem trok een zware wissel op de euforie over de oplossing voor het noodlijdende Cyprus. Cyprus heeft te elfder ure tien miljard euro aan noodleningen toegezegd gekregen door de eurolidstaten. In ruil daarvoor moet Cyprus zelf enkele miljarden euro's bij elkaar halen. Dat gebeurt onder meer door aandeelhouders en obligatieshouders van banken te laten meebetalen, alsmede mensen met deposito's van meer dan honderdduizend euro. Alleen deposito's die onder het garantiestelsel vallen blijven buiten schot.
In de AEX sloten zeven fondsen hoger tegenover achttien fondsen lager. Onder de grootste dalers waren TNT Express en grootaandeelhouders PostNL met een koersverlies van respectievelijk 4,5 en 4,4 procent. TNT zet het mes in de eigen organisatie. De pakketbezorger desinvesteert de verlieslatende activiteiten in China en Brazilië en richt zich op Europa. Vanwege kostenbesparingen vervallen de komende jaren vierduizend banen. Analisten reageerden overwegend teleurgesteld op het gebrek aan concrete uitspraken en de afgegeven doelstellingen.
Ook Air France-KLM had een lastige dag en verloor 5,6 procent. De luchtvaartorganisatie liet weten de omvang van de eerder aangekondigde obligatielening ter verhogen naar 550 miljoen euro.
Onder de weinige stijgers ging ASML aan kop met een dagwinst van 1,2 procent. Voor de koerswinst was geen directe aanleiding.
Een andere positieve uitschieter was midkapper CSM met een koerswinst van 6,4 procent nadat het de bakkerijactiviteiten verkocht voor ruim een miljard euro. CSM wendt de opbrengsten aan voor nieuwe investeringen, maar laat ook een deel van de verkoopsom terugvloeien naar aandeelhouders.
De grootste dalers in de AMX waren Pharming met 8,8 procent en Tomtom met drie procent.
Smallcap ICT Automatisering leverde 7,5 procent in nadat er rode cijfers over 2012 bekend werden gemaakt en aandeelhouders te horen kregen dat er geen dividend wordt uitgekeerd. Voor 2013 gaf ICT geen outlook af.
Kardan won 2,3 procent ondanks dat de investeringsmaatschappij ook rode cijfers over 2012 publiceerde. Voor 2013 focust Kardan vooral op de schuldpositie van het bedrijf.
Bij het sluiten van de aandelenmarkten in Europa noteerde de Dow Jones Index een half procent lager op 14.442,92 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 0,3 procent en techbeurs Nasdaq 0,4 procent.