Vrijspraak voor liquidatiepoging Satudarah

Twee Amsterdammers die terechtstonden voor een poging tot moord op de Amsterdamse Satudarah-president Etous Belserang in november 2011 zijn vrijgesproken. Volgens de rechtbank in Haarlem waren ze iets 'misdadigs' van plan maar kan niet worden bewezen dat ze het op Belserang hadden gemunt.

Het Openbaar Ministerie had om negen jaar gevangenisstraf gevraagd. Volgens de officier van justitie hadden de verdachten geprobeerd Belserang om te brengen door hem vanuit hun auto op de snelweg te beschieten. Belserang wist echter te ontkomen. De verdachten crashten uiteindelijk bij een afslag op de A9. In de auto werd onder meer munitie gevonden.

Volgens de rechtbank is Belserang ervan overtuigd dat beide verdachten hem wilden liquideren. Zijn angst kwam onder meer doordat zijn broer een aantal jaren eerder werd geliquideerd.

Beide verdachten moeten overigens wel een halfjaar de cel in voor verboden wapenbezit. Tegen de jongste verdachte loopt nog een strafrechtelijk onderzoek. Hij wordt ook in verband gebracht met de aanslag op de rechtbank in Amsterdam in september 2011.