'Fractieleider VVD Utrecht stapt op'

De fractieleider van de VVD van de provincie Utrecht Frits Barneveld Binkhuysen stapt op. Dat meldt RTV Utrecht. Reden is het lekken uit een vertrouwelijk overleg over de mogelijke benoeming van GroenLinks-prominent Paul Rosenmöller tot waarnemend commissaris van de koningin.

Barneveld Binkhuysen uitte zich woensdag uiterst kritisch in De Telegraaf. Hij vertelde daarbij over een vertrouwelijk overleg van de fractieleiders met minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). Die zou Provinciale Staten zou hebben gepasseerd met zijn keuze voor Rosenmöller. "Dat kan echt niet. Het is onzorgvuldig en het geeft geen pas om Statenleden op zo'n wijze te schofferen", zei hij in de krant. Ook zei hij dat andere Statenleden hier net zo over dachten.

Inmiddels is Barneveld Binkhuysen tot de conclusie gekomen dat hij niet uit de school had mogen klappen. "Ik had dit zo niet mogen doen en ik betreur dat ik hiermee onbedoeld schade heb toegebracht aan de procedure en de persoon van Paul Rosenmöller", zegt hij volgens RTV Utrecht in een verklaring. Een woordvoerder van de provincie was niet meteen bereikbaar voor een reactie.

Door Rosenmöller te benoemen zou Plasterk GroenLinks in de Eerste Kamer willen paaien om in te stemmen met de fusie van de provincies Utrecht, Noord-Holland en Flevoland. De huidige commissaris Roel Robbertsen (CDA) gaat in juni met pensioen. Plasterk wil een tijdelijke opvolger benoemen, omdat Utrecht in 2015 moet fuseren. Dat plan heeft nu nog geen meerderheid in de senaat.

Volgens De Telegraaf is de benoeming maandag besproken door de top van het kabinet en de regeringspartijen.