Spekman: sociaal akkoord noodzakelijk

Een sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en het kabinet is noodzakelijk om miljardenbezuinigingen te kunnen doorvoeren. Dat zei PvdA-voorzitter Hans Spekman zondag in een interview met nu.nl.

Spekman vindt dat de partijen 'desnoods nachten moeten doorhalen' om er samen uit te komen. "Ik weet dat iedereen tot een akkoord wil komen. Het is cruciaal dat dit slaagt", aldus de PvdA-voorzitter.

De in het regeerakkoord afgesproken verkorting van de WW-duur wordt afgezwakt, verwacht Spekman. "We staan voor onze handtekening, maar dit voorstel ligt als een steen op onze maag. Ik zie de angst in de ogen van mensen over de onzekerheid over hun baan."

Spekman is van plan de komende jaren de vinger op de zere plek te leggen als blijkt dat maatregelen van het kabinet verkeerd uitpakken. Als voorbeeld noemt hij de gehandicaptenzorg en werkgelegenheid in de zorg. "Ik hoor natuurlijk wel de punten van kritiek op het regeerakkoord. Bij sommige van die punten zou je kunnen kijken of het misschien anders moet."

De begrotingseis van drie procent is wat Spekman betreft 'niet in beton gegoten' als de economische groei volgend jaar tegenvalt, zei hij verder.


Spekman: sociaal akkoord noodzakelijk (Foto: Novum)