Proces Kim De Gelder in België van start

In België begint vrijdag het proces van Kim De Gelder, de 24-jarige man die begin 2009 een bloedbad aanrichtte in een kinderdagverblijf in Dendermonde. Op de eerste zittingsdag zullen de akte van beschuldiging en de akte van verdediging worden voorgelezen. Het zogeheten hof van assisen moet zich buigen over de vraag of De Gelder zijn daden kunnen worden aangerekend

De destijds 20-jarige De Gelder drong in januari 2009 met een mes kinderdagverblijf Fabeltjesland binnen en stak daar twee baby's van zes en negen maanden en een verzorgster van 54 dood. Een week eerder had hij een bejaarde vrouw van het leven beroofd. Op de computer van De Gelder trof de politie later plannen voor vergelijkbare moordpartijen op nog twee kinderdagverblijven.

Gerechtspsychiaters hebben vastgesteld dat De Gelder toerekeningsvatbaar was, maar diens advocaat Jaak Haentjens zal tijdens de zitting uiteenzetten waarom De Gelder volgens hem tijdens de moorden ontoerekeningsvatbaar was.

Na lange verhoren verklaarde De Gelder dat hij 'wraak wilde nemen op de maatschappij, omdat die te hard geweest is voor mij'. "Ik wilde daardoor zo veel mogelijk mensen het ergste aandoen: hen vermoorden."