Dijsselbloem wacht CPB-cijfers af

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) kan nog niet zeggen of de tegenvallende cijfers over de Nederlandse economie die de Europese Commissie vrijdag bekendmaakte nopen tot extra bezuinigingen. "We wachten op de cijfers van het Centraal Planbureau", laat hij via een woordvoerder weten.

Het Nederlandse tekort komt volgens de voorspellingen van de Europese Commissie uit op 3,6 procent in 2013. "De Nederlandse economie gaat door een moeilijke periode", meldt de zegsvrouw. "Maar wat dat betekent voor een eventuele nieuwe bezuinigingsronde, daarvoor moeten we echt wachten op de CPB-cijfers." Het planbureau komt op volgende week donderdag met zijn voorspelling voor de economische groei en het begrotingstekort van Nederland.

Vrijdag zei eurocommissaris Olli Rehn in zijn toelichting op de winterraming dat Nederland afdoende actie lijkt te hebben genomen tegen het begrotingstekort. Dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 3,6 procent, ruim boven de norm van 3 procent, is volgens hem grotendeels te wijten aan de nationalisatie van SNS Reaal.

Dijsselbloems woordvoerder wilde vrijdag niet speculeren over de vraag of Brussel zich coulant zal tonen als het begrotingstekort in Nederland boven de drie procent uitkomt.