Vrijgelaten Taliban vechten vrolijk verder

Minstens de helft van de Afghaanse Taliban die uit Pakistaanse gevangenissen zijn ontslagen heeft de wapens weer opgevat. Dat heeft een medewerker van de Pakistaanse inlichtingendiensten gezegd. De Afghaanse regering had om de vrijlatingen gevraagd als een gebaar van goede wil om een vredesproces op gang te brengen.

Een westerse zegsman heeft tegenover persbureau AP bevestigd dat 'sommige' recentelijk vrijgelaten Taliban naar het slagveld zijn teruggekeerd.

De ontwikkeling toont hoe lastig het zal worden om een politiek akkoord met de Taliban te sluiten voordat de terugtrekking van de buitenlandse troepen uit Afghanistan eind 2014 voltooid zal zijn. Ook veel Taliban die zijn vrijgelaten uit de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo Bay zijn weer ondergronds gegaan.

Ondanks enkele recente signalen dat de Taliban bereid zijn de macht te delen en een burgeroorlog te vermijden, lijken de militanten 2014 te willen afwachten. Dat is ook wanneer de Afghanen een opvolger moeten kiezen voor president Hamid Karzai, die door de Taliban als een Amerikaanse marionet wordt beschouwd.

De Taliban hebben lang geweigerd met Karzai of diens regering te onderhandelen. Ze zeggen dat ze alleen willen praten met de Verenigde Staten, waarmee in het geheim besprekingen zijn gevoerd in Qatar. Op aandringen van Karzai proberen de VS de Taliban te bewegen om rechtstreeks met de Afghaanse regering te praten, maar volgens westerse functionarissen is daar nog niets van terecht gekomen.

Op verzoek van de Afghaanse Hoge Vredesraad heeft Pakistan eind vorig jaar 24 gevangenen vrijgelaten, in de hoop de Afghaanse Taliban te bewegen tot vredesoverleg met de Afghaanse regering. De helft heeft zich echter weer aangesloten bij de opstand. Dit heeft de toch al wankele relatie tussen Afghanistan en Pakistan verder onder druk gezet en Amerikaanse verwijten ontlokt dat Pakistan de vrijgelaten Taliban onvoldoende in het oog heeft gehouden.

Een aanwijzing dat sommige vrijgelaten gevangenen zich weer bij de Taliban hebben aangesloten kwam vorige maand toen de Taliban namens Nooruddin Turabi, de in december vrijgelaten ex-minister van justitie, een verklaring uitgaven. 'Wij, de vrijgelaten gevangenen uit Pakistan', kondigden daarin aan pas over hun toekomstige koers te zullen beslissen 'wanneer de overige gevangenen zijn vrijgelaten en na ruggespraak met hen'. Pakistan houdt nog ruim honderd Afghaanse Taliban gevangen.