Ozb stijgt opnieuw harder dan afgesproken

Huiseigenaren betalen dit jaar bijna vier procent meer onroerendezaakbeslasting (ozb) dan vorig jaar. Dat is meer dan gemeenten met het rijk hebben afgesproken, meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag. Vorig jaar steeg de belasting op de eigen woning ook al meer dan was afgesproken.

Gemeenten hebben met het rijk afgesproken dat de ozb-opbrengst dit jaar met maximaal 2,76 procent mag stijgen. Uit onderzoek van de VEH blijkt dat de totale ozb-opbrengst die huiseigenaren betalen met 3,9 procent omhoog gaat. Bijna negen van de tien gemeenten verhogen hun ozb-tarieven fors meer dan nodig is om de dalende woningwaarde te compenseren.

De ozb stijgt met 86,7 procent het meest in de Noord-Brabantse gemeente Gemert-Bakel. In de Zuid-Hollandse gemeente Goeree-Overflakkee betalen huizenbezitters echter 17,9 procent minder dan vorig jaar.

VEH vindt dat gemeenten niet worden gestimuleerd om de ozb in de hand te houden, omdat ze niet individueel worden aanpakt als hun belastingtarief te hoog is. Gemeenten die de ozb nauwelijks verhogen of zelfs verlagen worden volgens de vereniging daarentegen toch gestraft door de verhogingen van andere gemeenten. De VEH vindt daarom dat de afspraak die gemeenten met het rijk maken over de tarieven moet worden afgeschaft en dat de jaarlijkse ozb-stijging moet worden gemaximeerd tot het inflatieniveau.