Ozb stijgt gemiddeld 2,7%

Huiseigenaren betalen volgend jaar 2,7 procent meer onroerendezaakbelasting. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis uit onderzoek in ruim honderd gemeenten, meldt de NOS dinsdag.

De WOZ-waarde van woningen daalt volgend jaar voor het derde jaar op rij. Het is niet ongebruikelijk dat gemeenten bij een dalende WOZ-waarde de onroerendezaakbelasting opkrikken om hun inkomsten gelijk te houden. De ozb-aanslag stijgt gemiddeld met 2,7 procent van 256 naar 263 euro. De gemiddelde WOZ-waarde daalt met 4,1 procent van 251.400 naar 241.000 euro.

Uitschieters zijn de gemeenten Het Bildt (Friesland), De Marne (Groningen) en Valkenburg aan de Geul (Limburg). Daar wordt de ozb met meer dan tien procent verhoogd. Blaricum (Noord-Holland), Werkendam (Noord-Brabant) en Renkum (Gelderland) vallen in positieve zin op. Daar wordt de ozb met drie tot zes procent verlaagd.

De totale gemeentelijke lasten stijgen met gemiddeld 1,8 procent. Woningbezitters met een gezin betalen volgend jaar gemiddeld dertien euro meer aan gemeentelijke woonlasten, waardoor deze uitkomen op 711 euro per jaar.