FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 februari 2013

Help deze games naar Steam

Stolen Couch Games, de Nederlandse ontwikkelaar van onder andere Kids vs. Goblins, waagt zich aan een tweede Steam Green Light Bundle. In deze bundel, die nog ruim vijf dagen online staat, zitten in totaal negen games. Prijs: vanaf vijf euro.

De bundel is bedoeld om aandacht te generen voor deze negen spellen die allemaal nog niet uit Steam verkrijgbaar zijn, maar waarvan de onafhankelijke ontwikkelaar graag zou willen zien dat hier verandering in komt. 

De negen titels zijn: Paranormal, Beware Planeth Earth!, Hairy Tales, Dwarf Quest, Depth Hunter, Patatoman Seeks The Troof, Megabyte Punch, Gear Jack en AEON COMMAND. De meeste games kun je downloaden voor zowel pc als mac.

Stier doodt Nederlander

Een Nederlandse boer is zaterdag in Polen omgekomen toen hij op zijn boerderij werd aangevallen door een stier. Dat melden Poolse media. Het tragische voorval gebeurde in een dorp in de Noord-Poolse gemeente Glowczyce toen de man zijn vee naar de stal bracht. Een werknemer raakte zwaargewond.

Toen het vee naar de stal werd geleid, zette de stier plotseling de aanval in. Het beest had weliswaar afgezaagde hoorns, maar raakte de 52-jarige Nederlander met zo'n kracht, dat die het niet overleefde. De man overleed ter plaatse.

Een 41-jarige man die zijn baas probeerde te redden raakte zwaargewond. Hij werd naar een ziekenhuis in de stad Slupsk gebracht. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Uitslag Vitesse - PSV

Om 20.45 uur begon in het Gelredome het duel tussen Vitesse en PSV. De wedstrijd eindigde zonder winnaar, het werd 2-2. Hieronder vind je de statistieken van het duel.


Vitesse-speler Wilfried Bony in duel met PSV-speler Marcelo (foto: Pro Shots)

Vitesse

2 - 2

PSV

 77' Bony(pen)
 88' Bony
   19' Mertens (pen) 
 78' Wijnaldum 
 
 Gele kaart: , Wijnaldum, Hutchinson, Marcelo (PSV)
 Rode kaart: Janssen (84) (Vitesse)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 22.315
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
v.d. Struijk (Kalas/71)
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
v. Ginkel (Cziommer/82)
Reis (Havenaar/68)
Janssen
Ibarra
Bony
Kakuta
  Waterman
Hutchinson
Derijck
Marcelo
Willems
Hiljemark
v. Bommel
Strootman
Wijnaldum
Lens
Mertens (Matavz/74)

Bridesmaids-regisseur boos op recensent

Bridesmaids-regisseur Paul Feig is boos op filmrecensent Rex Reed. Reed liet zich onlangs in een review van Identity Thief nogal negatief uit over Melissa McCarthey, maar dan niet over haar acteerprestaties. Hij noemde haar 'zo groot als een tractor' en 'vrouwelijk nijlpaard'. 

Feig regisseerde McCarthey in de film Bridesmaids. Hij had op Twitter het volgende te zeggen tegen Reed: "For his catty and school bully name-calling of the supremely talented Melissa McCarthy, I cordially invite Mr. Rex Reed to go f**k himself." De opmerking werd duizend keer geretweet en ontving tientallen steunbetuigingen.

Jason Bateman, McCarthey's tegenspeler in Identity Thief, had juist specifiek gevraagd om de actrice, ook al was haar oorspronkelijk geschreven voor een man. "Ik, zoals velen, was helemaal overdonderd door haar rol in Bridesmaids. Ik wilde meteen met haar werken, maar het verhaal was geschreven rond twee mannen," vertelde hij onlangs in een interview. "We hebben toen de rol omgeschreven voor een vrouw."

Je moet als actrice in Hollywood soms een dikke huid hebben
Je moet als actrice in Hollywood soms een dikke huid hebben

Vrijgesproken Congolees vraagt asiel aan

De Congolees Mathieu Ngudjolo Chui, die eind vorig jaar door het Internationaal Strafhof in Den Haag werd vrijgesproken van massamoord, heeft politiek asiel in Nederland aangevraagd. Hij verblijft nu in een asielzoekerscentrum in de buurt van Schiphol.

Dat heeft Ngudjolo's advocaat, Jean-Pierre Kilenda, tegen Afrikaanse media gezegd.

De Congolees was aangeklaagd voor betrokkenheid bij het bloedbad van Bogoro in de Democratische Republiek Congo in 2003. Daar werden ongeveer 200 dorpelingen afgeslacht. Het strafhof achtte niet bewezen dat Ngudjolo daar een leidende rol bij speelde. 2 dagen na de vrijspraak bepaalde de kamer van beroep van het hof dat de Congolees onmiddellijk in vrijheid moest worden gesteld.

Een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie kon het bericht niet bevestigen. Het ministerie doet nooit uitspraken over individuele asielzoekers.

Mars door Tunis van islamisten

Duizenden islamisten hebben zaterdag meegelopen in een mars door de Tunesische hoofdstad Tunis. De mars was bedoeld als steun in de rug voor de leider van de regerende partij Ennahda, Rachid al-Ghannouchi.

Die staat onder zware druk na de moord op de linkse seculiere oppositieleider Chokri Belaid woensdag. Familie en aanhangers van Belaid beschuldigden Ennahda ervan achter de moord te zitten. Chokri werd vrijdag begraven.

De moord leidde tot rellen woensdag, donderdag en vrijdag. Zaterdag was het relatief rustig in Tunesië.

Mars door Tunis van islamisten
Mars door Tunis van islamisten (Foto: ANP)

Monsters University uitgebreide preview

Een van de vele pareltjes die Pixar het vorige decennium afleverde was Monsters Inc. 12 Jaar later is de animatiefilm druk bezig met het vervolg, of eigenlijk de prequel: Monsters University. Daarvan is een preview verschenen.

In de preview wordt het verhaal van de film, die zich concentreert op de studentenjaren van Sully en Mike, uit de doeken gedaan. Ook maken we kennis met enkele nieuwe karakters, en zien we wat beelden en artwork uit de nieuwe film. 

Monsters University komt 10 juli uit in Nederland.

[WTT] Sijsling tegen Tsonga in Rotterdam

De Nederlanders hebben het zaterdag niet getroffen met de loting voor het ABN AMRO World Tennis Tournament. Igor Sijsling moet het in de eerste ronde opnemen tegen de als derde geplaatste Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Thiemo de Bakker stuit op de Rus Mikhail Youzhny, die het toernooi in 2007 op zijn naam schreef.

Alleen Robin Haase kwam er nog enigszins genadig af in Rotterdam. Hij moet in zijn openingspartij zien af te rekenen met een qualifier. In de tweede ronde wacht echter de winnaar van het duel tussen de als tweede geplaatste Juan Martin del Potro uit Argentinië en de Fransman Gaël Monfils.

Favoriet Roger Federer vindt in de eerste ronde de Sloveen Grega Zemlja op zijn weg. De Zwitser is in de tweede ronde mogelijk de tegenstander van De Bakker. Jesse Huta Galung hoopt zich via de kwalificaties nog te plaatsen voor het hoofdschema. Dan moet hij zondag wel winnen van de Italiaan Matteo Viola.


Sijsling tegen Tsonga in Rotterdam (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie 09/02/2013

Om 19.45 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.


VVV-Venlo-speler Oguzhan Turk in duel met SC Heerenveen-speler Gianni Zuiverloon (Foto: Pro Shots)

sc Heerenveen

2 - 2

VVV-Venlo

 69' Marecek
 90' Finnbogason
   36' Nwofor 
 68' Seip 
 
 Gele kaart: Djuricic, Kum, (sc Heerenveen), Fleuren, Nwofor, Cullen, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.663
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Zuiverloon (v. Anholt/46)
Kum
v.d. Berg
Raitala
Marecek
Kums
De Roon (Ziyech/79)
El Ghanassy (v. La Parra/61)
Finnbogason
Djuricic
  Mäenpää
Joppen
Seip
Roseler
Fleuren
Maguire
Ramsteijn
Cullen
Turk
Linssen
Nwofor (Wildschut/63)

Heracles Almelo

4 - 1

Willem II

 19' Vejinovic
 26' Bruns
 43' Duarte
 61' Bruns
   6' Vossebelt 
 
 Gele kaart: Schenkeveld, Everton, (Heracles Almelo), Hofs, (Willem II)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.450
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Schenkeveld
Koenders
Dorda
Quansah
Vujicevic
Bruns (Belterman/75)
Duarte
Gouriye
Vejinovic
Everton
  Meul
Cornelisse
Akouili
Peters
Jallo
Hofs (Ippel/66)
H. Mulder (Haemhouts/55)
Vossebelt
Misidjan (Hocher/77)
Joachim
Podevijn

FC Groningen

2 - 1

RKC Waalwijk

 32' Zeefuik(pen)
 69' Zeefuik(pen)
   24' Braber (pen) 
 
 Gele kaart: Lindgren, (FC Groningen), v. Mosselveld, Najah, Drost, (RKC Waalwijk)
 Rode kaart: , Ramos (68) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Kappelhof
v. Dijk
Kwakman
Burnet
Ajilore
De Leeuw
Lindgren
Kirm
Zeefuik
Bos
  v. Dijk
Bandjar
Drost
v. Mosselveld (Ramos/67)
v. Peppen
Najah
Martina
Braber
Jozefzoon
Chevalier
Lieder (Boukhari/74)

Suriname verbiedt roken in het openbaar

In Suriname is een wet aangenomen die het opsteken van een sigaret in het openbaar verbiedt. Het roken buiten privéruimtes zoals een woning of een auto kan zelfs celstraf opleveren. Naar verwachting zet president Desi Bouterse binnen enkele weken zijn handtekening onder de wet.

Behalve aan roken in het openbaar maakt de donderdag aangenomen wet ook een einde aan tabaksreclame. Verder komen er afschrikwekkende foto's op verpakkingen die moeten wijzen op de gevaren van het roken.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie roken bijna vier op de tien Surinaamse mannen. Ook president Bouterse is een zware roker.

Oranjedames winnen Derby der Lage Landen

Het Nederlands damesvoetbalteam hebben in voorbereiding op het Europees kampioenschap in Zweden België verslagen. Met meerdere debutanten in werd de oefeninterland in het Regenboogstadion van Waregem met 2-3 gewonnen. België is niet gekwalificeerd voor het EK.

Oranje had in het begin van de wedstrijd het meeste balbezit, maar dit leidde niet tot pogingen op doel. Het waren de Belgen die de score openden. Een foute breedtepass van Mandy van de Berg werd na ruim twintig minuten door de nummer 27 van de FIFA-ranking direct afgestraft. Tessa Wullaert schoot de bal door de benen van Loes Geurts binnen. Dyanne Bito was na krap half uur het dichtst bij de gelijkmaker, maar haar schot spatte op de kruising uiteen. Vijf minuten later was de rechtsback wel succesvol. Na een pass van Danielle van de Donk tikte ze alleen voor de keeper de gelijkmaker binnen.

Bij de start van de tweede helft was er in het elftal van bondscoach Roger Reijners plaats voor twee debutanten. Jolijn Heuvels en  Larissa Wigger vervingen de van een blessure terugkerende Bito en Van den Berg. Lieke Martens zette Nederland tien minuten na de hervatting op het goede spoor. Aan de rechterkant van het strafschopgebied zette de speelster van FCR 01 Duisburg goed door en mikte de bal in de korte hoek: 1-2.

Na de treffer zakte het tempo in en creeërde beide landen weinig kansen. Het venijn van de wedstrijd zat in de staart. Nadat Daphne Koster enkele minuten voor tijd geblesseerd het veld moest verlaten, maakte België in de slotminuut gebruik van wanorde in de Nederlandse achterhoede. Yana Daniels schoot na een scherp uitgevoerde counter bij de tweede paal de gelijkmaker binnen. Nederland trok echter alsnog aan het langste eind. De Vos maakte haar debuut extra speciaal door van dichtbij te 2-3 binnen te schieten.

Gladde wegen door sneeuw

Automobilisten die zaterdagavond of zondagochtend de weg op moeten, moeten rekening houden met gladheid vanwege de sneeuwval. Daarvoor waarschuwt het KNMI zaterdagavond. De waarschuwing geldt voor het hele land. In het uiterste noorden en noordoosten is het nog droog, maar ook daar gaat het in de nacht sneeuwen. Ook Rijkswaterstaat waarschuwt zaterdagavond voor hinder en gladheid. Het KNMI verwacht dat de sneeuw zondagochtend geleidelijk in noordelijke richting wegtrekt. Tot het ophoudt met sneeuwen kan er volgens de meteorologen zo'n drie tot vijf centimeter sneeuwvallen, op sommige plaatsen zelfs meer.

Op de A6 moeten automobilisten tussen Muiden en Emmeloord rekening houden met een vertraging van drie kwartier. Het verkeer staat er rond 20.30 uur stil over een lengte van vijftien kilometer.


Gladde wegen door sneeuw (Foto: Novum)

[Six Nations] Wales wint in Parijs van Frankrijk

Wales heeft na acht nederlagen op een rij eindelijk weer eens gewonnen. In Parijs werd Frankrijk met 6-16 verslegen. In een pover duel wist George North in de 71ste minuut de enige try van de wedstrijd te maken. Voor Frankrijk is het de tweede nederlaag in het zes landentoernooi. 

Na een uur spelen was het 6-6 door twee benutte strafschoppen van iedere ploeg. Wales was de betere partij, maar de preciesie was afwezig. In de 71ste minuut kon North toch nog uit het niets een try scoren. Leigh Halfpenny benutte de bonus. In het slot van de wedstrijd kreeg Wales nog een penalty, Halfpenny benutte deze strafschop om de 6-16 eindstand op het bord te zetten.

Eerder op de middag wist Schotland van Italië te winnen. Morgenmiddag strijden Engeland en Ierland om de koppositie in de competitie. 

Cilic ten koste van Youzhny naar finale

Marin Cilic heeft voor de derde keer in zijn loopbaan de finale van het ATP-toernooi in Zagreb bereikt. De tweevoudig winnaar was zaterdag met 4-6, 6-4, 6-3 te sterk voor titelverdediger Mikhail Youzhny uit Rusland. De als eerste geplaatste Cilic besliste de partij tegen de nummer drie van de plaatsingslijst na bijna tweeënhalf uur tennis.

In de eindstrijd neemt de 24-jarige thuisspeler, die in 2009 en 2010 de beste was in eigen land, het zondag op tegen Jürgen Melzer. De Oostenrijker, als vierde gerangschikt, rekende eerder op de dag af met Robin Haase.

In Montpellier staan twee Fransen tegenover elkaar in de finale. De als derde geplaatste Richard Gasquet was zaterdag de Fin Jarkko Nieminen de baas met 6-3, 3-6, 6-2. Voor Benoît Paire, de nummer acht van de plaatsingslijst, bleek landgenoot Michaël Llodra geen al te grote sta in de weg: 4-6, 6-3, 6-1.

Gasquet, die vorige maand al het toernooi in Doha won, kan zijn negende titel op zijn palmares bijschrijven. Paire jaagt in eigen land op zijn eerste ATP-succes.

Uitslag ADO Den Haag - NAC Breda

In eigen huis wist ADO Den Haag af te rekenen met NAC Breda. De thuisclub wist met 2-1 te winnen door treffers van Vincento en Chery. Namens NAC scoorde Ten Voorde. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd. 

ADO Den Haag

2 - 1

NAC Breda

 50' Vicento
 68' Chery
  82' Ten Voorde  
 
 Gele kaart: Beugelsdijk(ADO Den Haag), Ten Rouwelaar, Seuntjens (NAC Breda)
 Rode kaart: Janse (65/2xg) (NAC Breda)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Beugelsdijk
Supusepa
Koppers
Holla
Jansen
Chery
Kolk(Poepon/66)
Van Duinen(Elbers/80)
Vicento(Visser/90+1)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Janse
Buijs
Leugers(Van der Weg/69)
Gudelj
Lurling(Seuntjens/82)
Ten Voorde
Hadouir(Hooi/62)

Ontvoerde baby snel terug bij moeder

Een baby van vijf dagen oud die werd meegenomen uit het huis van zijn moeder in Tilburg is zaterdagmiddag binnen een halfuur weer terugbezorgd. Dat laat de politie weten. Een 29-jarige man die claimde de vader te zijn had het kind meegenomen.

De 27-jarige moeder werd licht mishandeld toen de verdachte het meisje wilde meenemen. Hij verliet de woning uiteindelijk met het kind, maar zonder extra kleding of andere zaken om het meisje mee te verzorgen. De man had volgens de politie 'geen enkel wettig gezag' over de baby. Of hij de biologische vader is, is niet duidelijk.

Omdat de politie wist wie de man was, konden ze gericht naar hem op zoek. Op het tweede adres waar ze zochten, vonden ze de man en het meisje. Het meisje werd daarop teruggebracht naar de moeder. De man zit vast op het politiebureau.

'Maaltijden paardenvlees via Nederland'

Diepvriesmaaltijden van het merk Findus met paardenvlees in plaats van rundvlees zijn via Cyprus en Nederland in Groot-Brittannië gekomen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar de fraude, zo heeft de Franse onderminister van Consumentenzaken, Benoît Hamon, zaterdag gezegd.

Dat meldt de Franse krant Libération. Het paardenvlees was afkomstig uit Roemenië.

In Groot-Brittannië is ophef over de maaltijden ontstaan, die uit '100 procent rundvlees' zouden bestaan. Er bleek 30 tot 100 procent paardenvlees in te zitten. De Britse voedsel- en warenautoriteit zei vrijdag bezorgd te zijn voor de volksgezondheid, omdat in het paardenvlees sporen van het middel butazolid kunnen zitten. Dat kan bij overmatig gebruik levensgevaarlijke bloedingen veroorzaken.

Van Emden wint zilver en D. Elmont pakt brons in Parijs

In Parijs heeft Anicka van Emden net naast de toernooioverwinning gegrepen in de klasse -63 kg. Van Emden verloor in eindstrijd gewonnen geven tegen de lokale favoriet, Clarisse Agbegnenou, op ippon. De 26-jarige judoka evenaart daarmee haar beste prestatie ooit in Parijs uit 2010.

Van Emden, die vorige week in Sofia nog in de eerste ronde verloor, drong door tot de eindstrijd na overwinningen op Catherine Beauchemin-Pinard uit Canada, Hilde Drexler uit Oostenrijk, de Cubaanse Maricet Espinosa en Yarden Gerbi uit Israel. In de finale werd ze echter in de houtgreep genomen en verloor de partij.

Dex Elmont eiste in de klasse -73 kg het brons voor zich op. De tweevoudig vice-wereldkampioen, die voor het eerst sinds de Spelen in actie kwam, versloeg in de strijd om het brons van Dirk Van Tichelt. Hij trok met yuko aan het langste eind. Elmont bereikte de laatste vier met zeges op de Canadees Etienne Briand, Nugzar Tatalashivili uit Georgië en Florent Urani uit Frankrijk. In de halve finale ging hij onderuit tegen de Bruno Mendonca. De Braziliaan gooide Elmont in de sloteseconde op de rug. 

Birgit Ente (-52 kg), Sanne Verhagen (-57 kg) en Junior Degen (-66 kg) gingen in hun eerste partij onderuit. Morgen is het de beurt aan de zwaargewichten.  Neal van de Kamer (-81 kg), Noël van’t End (-90 kg), Henk Grol (-100 kg), Grim Vuijsters en Roy Meyer (+100 kg) komen op de mat.  Bij de dames komt Kim Polling (-70 kg) nog in actie. 

Kosten van testen JSF lopen op

Het testen van de JSF dreigt duurder te worden dan gepland. Door uitstel van de testfase kunnen de kosten oplopen tot maximaal 55 miljoen euro. Eerder was voor het testen 27 miljoen euro uitgetrokken.

Dat heeft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert geschreven aan de Tweede Kamer. De twee testtoestellen die Nederland kocht komen dit jaar beschikbaar, maar de operationele testfase begint nu pas in 2015. Daardoor is de vraag hoe de toestellen tot die tijd gebruikt worden.

Afhankelijk van het antwoord op die vraag lopen de kosten voor de testfase op tot minimaal 47 en maximaal 55 miljoen euro.

Kosten van testen JSF lopen op
Kosten van testen JSF lopen op (Foto: ANP)

Hufterboete meest in de Randstad

Inwoners van de Randstad krijgen de meeste boetes voor wildplassen, vandalisme, openbare dronkenschap en verkeersovertredingen als parkeren op een invalidenparkeerplaats en rechts inhalen. Dat blijkt uit cijfers van RTL Nieuws. Binnen de Randstad kregen Hagenaars tussen 2007 en 2011 relatief het vaakst een boete.

De top twintig van gemeenten waarin de meeste 'hufterboetes' werden uitgedeeld wordt gedomineerd door de Randstad. In Den Haag werden 1049 boetes uitgedeeld per tienduizend inwoners. In totaal gaat het in de hofstad om 55 duizend boetes ter waarde van 5,8 miljoen euro.

Rotterdam en Amsterdam volgen Den Haag op afstand met respectievelijk 865 en 856 boetes. Daarmee staan ze op de tweede en derde plek. Tot de kleinere gemeenten in de Randstad die in de top twintig terecht zijn gekomen behoren Dordrecht, Delft, Schiedam, Spijkenisse en Rijswijk.

De eerste gemeente buiten de Randstad is het Brabantse Grave, waar per tienduizend inwoners 708 boetes werden uitgedeeld. In de gemeente wonen ongeveer dertienduizend inwoners. Grotere gemeenten buiten de Randstad in de top twintig zijn Leeuwarden, Heerlen en Groningen.

De boete die het vaakst werd gegeven is het parkeren op een invalidenparkeerplaats. Tussen 2007 en 2011 werd daar tweehonderdduizend keer een boete voor uitgedeeld. Na verkeersboetes volgt wildplassen, waarvoor honderdduizend keer een bon werd uitgeschreven.

In totaal kwam RTL Nieuws, dat een lijst van overtredingen opstelde en die intekende op de kaart aan de hand van gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau, tot 686.086 uitgedeelde boetes. Die waren goed voor meer dan 78 miljoen euro.

Miljoen voor autoreparatie Mr. Bean

De verzekeraar van Rowan Atkinson heeft omgerekend ruim een miljoen euro betaald voor de reparatie van Atkinsons sportwagen. De acteur, beter bekend als Mr. Bean, crashte in 2011 met zijn McLaren F1, waarbij hij lichtgewond raakte aan zijn schouder.

Het duurde daarnaast meer dan een jaar voor de zeldzame bolide helemaal gerepareerd was. Een van de oorzaken daarvan was dat een groot gedeelte van de wagen uit koolstofvezels bestaat. "Koolstofvezel wordt toegepast op alle moderne superauto's zoals Lamborghini's en de meeste Ferrari's", legt een woordvoerder van verzekeraar RK Harrison uit. "Het kleinste mankement aan koolstofvezel betekent meteen een hoop reparatiewerk."

De 58-jarige Atkinson raakte in augustus 2011 met zijn McLaren van de weg. Hij raakte een boom en een lantaarnpaal, waarna de auto in brand vloog.

[Premier League] Chelsea boekt ruime overwinning op Wigan

Chelsea heeft Wigan Athletic zaterdag op Stamford Bridge met 4-1 verslagen. Dankzij goals van Ramires en Eden Hazard leek de Champions League-winnaar na een klein uur een simpele overwinning bij te kunnen schrijven. Shaun Maloney maakte er vervolgens echter nog een interessant duel van, totdat Frank Lampard en Marko Marin tegen het einde van het duel de wedstrijd beslisten.

Arsenal sleepte op bezoek bij Sunderland een 1-0 overwinning uit het vuur. Santi Cazorla werd de matchwinner bij de Gunners, die na de openingstreffer nalieten het duel te beslissen. Nadat Theo Walcott de paal had geraakt kwam Arsenal na een inzet van Titus Bramble kort voor tijd goed weg.

Arsenal komt op 44 punten, vijf minder dan nummer drie Chelsea. De Blues gaan door de overwinning Tottenham Hotspur weer voorbij op de ranglijst. Manchester United en Manchester City, de nummer een en twee van de ranglijst, komen later dit weekeinde in actie.

Swansea City amuseerde zijn publiek met een 4-1 overwinning op Queens Park Rangers. Michu vond het twee keer en komt daardoor op vijftien competitiedoelpunten. Angel Rangel en Pablo zorgde voor een gehele Spaanse productie aan Swansea-zijde.

Nieuwbakken Nederlands international Jonathan de Guzman en Michel Vorm maakten de negentig minuten vol voor de nummer zeven van de ranglijst, Kemy Agustien speelde een klein halfuur. Urby Emanuelson kwam na ruim een uur het veld in bij Fulham, dat 0-0 gelijkspeelde bij Norwich City. Stoke City versloeg Reading met 2-1.

Curiosity boort gat in Marssteen

De Marsrover Curiosity heeft voor het eerst een echt gat geboord in een stuk Marsrots. De boorstof analyseert de rover in zijn ingebouwde laboratorium. Wetenschappers zijn verheugd.

Eerder boorde de Curiosity al een proefgat, maar zaterdag ging het om 'het echie'. Op naar de aarde teruggestuurde beelden is het verse boorgat duidelijk zichtbaar naast de testversie.

Vorige Marsrovers hakten in het gesteente, maar de Curiosity is de eerste die ook in de rotslaag kan boren om monsters te verkrijgen. Dit soort operaties is echter dusdanig ingewikkeld dat wetenschappers de rover dagenlang instructies gaven om eerst een proefboring te verrichten.

De verkregen boorstof wordt overgebracht naar het laboratorium, waar de Curiosity analyses zal verrichten om de chemische samenstelling te achterhalen. De Curiosity is op Mars op zoek naar mogelijke aanwijzingen dat het Marsmilieu ooit de ontwikkeling van microbieel leven mogelijk maakte.

Na zijn boortaak zal de Curiosity de komende negen maanden naar een berg rijden.

Oppositieleider Rusland onder huisarrest

Een rechtbank in Moskou heeft zaterdag oppositieleider Sergej Oedaltsov voor twee maanden onder huisarrest laten plaatsen. Hij mag in die periode geen gebruik maken van internet, telefoon of e-mail. Justitie had bij de rechter geklaagd dat Oedaltsov zich niet had gehouden aan een verbod op het verlaten van Moskou.

Oedaltsov is een van de belangrijkste figuren achter de golf van protestacties die sinds eind 2011 in Rusland werden georganiseerd. Hij wordt vervolgd voor een protestactie in mei die eindigde in geweld met de politie. Daarnaast wordt hij verdacht van het stichten van grootschalige wanorde met omverwerping van de regering als doel.

Nederlands toestel levert spullen af voor Mali

De eerste vlucht waarmee Nederland de Franse militaire operatie in Mali ondersteunt is succesvol afgerond. Dat laat het ministerie van Defensie zaterdag weten. Het transportvliegtuig van het type KDC-10 vertrok vrijdag van Eindhoven naar Frankrijk om goederen op te halen en vloog daarna door naar Tsjaad.

Het Nederlandse toestel, het grootste uit de transportvloot van de luchtmacht, leverde de spullen af op het logistieke steunpunt van de Fransen bij N'Djamena, de hoofdstad van het Centraal-Afrikaanse land en is inmiddels weer teruggekeerd. Tsjaad wordt van Mali gescheiden door Niger.

Waarschijnlijk levert de luchtmacht volgende week voor het eerst spullen af in Mali zelf, meldt defensie. De veiligheidssituatie in de hoofdstad Bamako moet dat dan wel toelaten.

Dat Nederland de Franse interventie zou gaan ondersteunen werd half januari bekend. Frankrijk had gevraagd of Nederland kon helpen met een transportvliegtuig. De steun is uitsluitend logistiek. Behalve Nederland leveren ook onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië steun.

Franse troepen begonnen half januari aan een militaire interventie in Mali om de radicaalislamitische opstandelingen die vorig jaar in het noorden de macht grepen te verdrijven. De Franse opmars verbaasde vriend en vijand en binnen drie weken werden de grootste steden in Noord-Mali heroverd op de rebellen.

Of de veiligheid in het noorden gewaarborgd blijft zodra de Fransen zich terugtrekken is de vraag. Een Afrikaanse troepenmacht die door de Afrikaanse Unie is samengesteld moet de taken van de Franse militairen overnemen.


Nederlands toestel levert spullen af voor Mali (Foto: Novum)

[Bundesliga] Van der Vaart wint met HSV bij Dortmund

Hamburger SV heeft zaterdag een verdienstelijke 4-1 zege bij Borussia Dortmund geboekt. Rafael van der Vaart speelde ruim zestig minuten mee bij de bezoekers, maar kwam niet tot scoren. Ook Jeffrey Bruma begon in de basis. Hij kreeg na een uur spelen een rode kaart vanwege het neerhalen van Marco Reus.

Kort na de uitsluiting van de Nederlandse verdediger werd Van der Vaart gewisseld. De spelmaker had nog wel voor de assist gezorgd bij de 3-1 van Artjoms Rudnevs.

Dortmund was na zeventien minuten op voorsprong gekomen via Robert Lewandowski. Ook de Pool haalde het einde van de wedstrijd echter niet. Hij mocht na een halfuur de kleedkamers op zoeken met een rode kaart. HSV had de score toen al omgebogen via Rudnevs en Heung-Min Son.

Son nam kort voor tijd de 4-1 voor zijn rekening, waardoor HSV in elk geval voor even naar de vijfde plaats klimt. Dortmund handhaaft zich op de tweede plaats, omdat Bayer Leverkusen met 3-3 gelijkspeelde bij Borussia Mönchengladbach.

Bij Gladbach kwam Luuk de Jong tot scoren. Ook Martin Stranzl en Patrick Herrmann, die pas vier minuten voor tijd voor de eindstand tekende, scoorden voor de thuisploeg. Namens Leverkusen troffen Sydney Sam, Stefan Kiessling en Andre Schürrle doel.

Naast De Jong was nog een andere Nederlandse spits succesvol voor zijn club. Bas Dost maakte na 23 minuten de enige treffer voor VfL Wolfsburg tijdens de 1-0 uitzege bij hekkensluiter Greuther Fürth. Koploper Bayern München neemt het later zaterdag in eigen huis op tegen Schalke 04.

Overige uitslagen Bundesliga
Eintracht Frankfurt - FC Nürnberg 0-0
VfB Stuttgart - Werder Bremen 1-4
Hannover 96 - Hoffenheim 1-0


Van der Vaart wint met HSV bij Dortmund (Foto: Novum)

Boom verliest leiderstrui Tour Med

Jean-Christophe Péraud heeft zaterdag de derde etappe van de Tour Med op zijn naam geschreven. De Fransman van AG2R ontsnapte op de Mont Faron uit het peloton en kwam solo over de streep. Lars Boom van Blanco Pro Cycling verloor een minuut op Peraud en zag de leiderstrui naar de Belg Maxime Monfort van Radioshack gaan.

Boom's ploeggenoot Bauke Mollema kwam als derde over de finish, na Francesco Reda van Androni Giocattoli. Monfort heeft in het klassement een seconde voorsprong op Boom. De Zweed Thomas Lövkvist (IAM Cycling) is opgeschoven naar plek drie.

De derde etappe had eigenlijk vrijdag moeten plaatsvinden. Omdat de organisatie niet kon instaan voor de veiligheid van de renners werd besloten de etappe te annuleren.

[Six Nations] Zege Schotten op Italië, try Visser

Schotland heeft zijn tweede duel tijdens de Six Nations gewonnen van Italië. Mede door een try van Tim Visser wonnen de Schotten in eigen huis met 34-10.

Italië had vorige week een knappe zege geboekt op Frankrijk, maar die winst had hun geen extra vleugels gegeven. Ze kwamen geen moment in de wedstrijd en stonden na een half uur met 13-0 achter na twee penalties van Greig Laidlaw en een try van Visser. Op slag van rust maakten de Italianen nog een penalty via Luciano Orquera, maar het duel was snel na rust beslist.

Eerst maakte Sean Maitland een try, waarna even later Stuart Hogg vanaf de eigen achterlijn een interceptie perfect afrondde met een try. In beide gevallen werden de conversies door Laidlaw goed benut. Het duel eindigde ervolgens nog in 34-10 na een Schotse try van Sean Lamont en een Italiaanse van Alessandro Zanni.

Biggen gespaard bij brand in megastal

In een megastal in het Brabantse Moergestel heeft zaterdagmiddag een brand gewoed. De negenhonderd biggen in de brandende loods bleven ongedeerd, zo laat de brandweer weten. Het bedrijf heeft een capaciteit van twintigduizend varkens.

De brand was uitgebroken in de kleinste van de drie loodsen van het bedrijf aan de Servennenstraat. Het vuur woedde in een deel met machines en ander materiaal. De biggen bevonden zich achter een brandwerende muur. De brandweer wist te voorkomen dat deze muur bezweek.

Ongeveer anderhalf uur nadat de brand was gemeld kon het sein brand meester worden gegeven. In de drie loodsen van het bedrijf zitten momenteel tienduizend varkens. De negenhonderd biggen uit de deels afgebrande stal worden dan ook elders op het terrein ondergebracht. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

'Jansen Steur bood patiënt illegaal wiet aan'

De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft een patiënt ook illegaal wiet aangeboden. De tuchtklacht die vorige week tegen hem werd ingediend is daarom uitgebreid, meldt letselschade-expert Yme Drost zaterdag op zijn website.

In 2003 zou Jansen Steur marihuana uit een bureaula aan een van zijn patiënten hebben aangeboden. Voor verdere verstrekking zou de neuroloog hebben verwezen naar een bekende van hem, een persoon uit het drugscircuit. Medicinale cannabis mag volgens de wet alleen door apothekers worden geleverd en dan alleen op recept. De verstrekking van wiet is een van de nieuwe beschuldigingen in de uitgebreide tuchtklacht, stelt Drost.

Drost vertegenwoordigt vijf oud-patiënten van Jansen Steur. Vorige week diende hij namens hen een tuchtklacht in tegen de neuroloog. De tuchtrechter is gevraagd Jansen Steur het recht te ontzeggen zich weer in het artsenregister in te schrijven. Het is de zwaarste maatregel die volgens Drost kan worden opgelegd. Het is niet mogelijk Jansen Steur uit het register te schrappen omdat hij zich in 2009 al liet uitschrijven.

Ook tegen bestuursvoorzitter Herre Kingma van het Medisch Spectrum Twente (MST), twee oud-bestuurders van het ziekenhuis en drie oud-inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) diende Drost een klacht in. De ziekenhuistop was volgens Drost verantwoordelijk voor de veiligheid en de patiëntenzorg en zij wisten dat Jansen Steur niet functioneerde, maar grepen niet. Drost verwijt de inspectie ook niet te hebben ingegrepen.

Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Hij werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving. Jansen Steur kwam recent weer in opspraak toen bleek dat hij sinds 2011 werkzaam was in Duitsland.

Drost schrijft veel de vraag te hebben gehad of een tuchtklacht wel kan worden ingediend tegen bestuurder van een ziekenhuis. Volgens hem is dat wel degelijk mogelijk. Ter onderbouwing haalt hij twee uitspraken uit vorig jaar aan waarin klachten tegen bestuurders ontvankelijk worden verklaard omdat bestuurders ook verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de zorg en dus op hun werk moeten kunnen worden aangesproken. Dat geldt volgens Drost ook voor inspecteurs van de IGZ. "Hoewel een novum, niet valt in te zien waarom zij als BIG-geregistreerde anders tuchtrechtelijk behandeld zouden moeten worden."

Hasbro maakt een einde aan My Little Pony: Fighting is Magic

My Little Pony is weer helemaal hip nu zij weer een nieuwe show hebben. Sinds de zomer van 2011 is een kleine groep fans genaamd Mane6 bezig met een fightgame omtrent de pony’s. My Little Pony: Fighting is Magic mag dan nog lang niet in de schaduw van Mortal Kombat staan, toch is uitgever Hasbro er niet blij mee.

De game werd gemaakt met behulp van het open source-programma 2D Fight Maker 2002. De stemmen komen van sounds-alike voice actors, ze componeerde zelf nieuwe muziek voor het spel en hebben de broncode volledig aangepast zodat het spel er weer fris uitziet.

Helaas voor Mane6 heeft Hasbro kenbaar gemaakt met behulp van een cease and desist-brief dat zij willen dat Mane6 stopt met het verder ontwikkelen van hun spel. Daarom heeft Mane6 alle content van hun website, YouTube, Twitch.tv en hun shop verwijderd. Op hun website staat nu het volgende statement: “We have attempted negotiating with Hasbro for the continued use of the property in our non-profit, voluntary project, but so far we haven't received an answer. As such, we're complying with the contents of the C&D letter until we receive answer from their PR and/or Legal departments.”

Waarom Hasbro wil dat het project stopt is nog onduidelijk. Het bedrijf is, in tegenstelling tot andere bedrijven,  vrij tolerant tegenover het gebruik van de My Little Pony’s trademarks. Misschien ging een fighter met de kleine minipaardjes toch iets te ver. 

babality!

Misbruikklachten kerk sneuvelen op bewijs

Drie op de tien klachten die binnenkomen bij het meldpunt voor seksueel misbruik in de katholieke kerk kunnen vanwege het ontbreken van ondersteunend bewijs niet gegrond worden verklaard. Dat heeft voorzitter van het meldpunt Wiel Stevens zaterdag gezegd bij RKK Kruispunt Radio.

Stevens, oud-president van het gerechtshof in Den Bosch, zegt dat hij er vaak van overtuigd is dat het misbruik wel degelijk heeft plaatsgevonden. Hij noemt het dan ook 'verschrikkelijk' dat deze klachten vanwege een gebrek aan ondersteunend bewijs moeten worden afgewezen. "Iedere keer als ik een klacht niet gegrond kan verklaren, heb ik er last van."

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de behandeling van de slachtoffers van het misbruik binnen de rooms-katholieke kerk, zo werd vrijdag bekend. Er komt een nieuwe hoorzitting. Stevens spreekt tegen dat het meldpunt hapert, al hoort hij ook dat er geklaagd wordt. Tegen de aangekondigde hoorzitting heeft hij volstrekt geen bezwaar. "Het oog van de meester wil nog wel eens helpen."

De commissie heeft tot nu zo'n vijfhonderd klachten behandeld. Ongeveer eenzelfde aantal moet nog worden behandeld, al komen er nog steeds zo'n vijf klachten per week binnen. De commissie kan ongeveer vierhonderd klachten per jaar bekijken.

Wel stokt de behandeling volgens Stevens. Slachtoffers moeten hun klacht namelijk uitgebreid op schrift stellen, waardoor volgens hem het misbruik opnieuw gaat leven. Omdat veel slachtoffers dat moeilijk vinden, zijn er te weinig klaagschriften die al behandeld kunnen worden.

Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK werd vorig jaar geopend. De eerste zaken werden in april afgehandeld. Het bedrag dat kan worden uitgekeerd als het misbruik gegrond wordt verklaard kan oplopen tot honderdduizend euro.

Polen ontkurkt champagne om zak EU-geld

Polen is erg in zijn nopjes met de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. Hoewel de begroting voor het eerst in de geschiedenis is verlaagd, krijgt het land de komende jaren fors meer geld. De Poolse premier Donald Tusk spreekt zelfs van "een van de gelukkigste dagen van mijn leven".

Polen krijgt in de jaren 2014-2020 106 miljard euro uit Brussel. Dat was in de lopende begroting 102 miljard euro. "Polen is de grootste ontvanger in de EU", aldus een opgetogen Tusk over het akkoord.

De Poolse president Bronislaw Komorowski was vrijdag zo goed gestemd door de berichten van het Poolse onderhandelingsteam, dat hij publiekelijk bekende dat hij de champagne al koud had gezet.

Polen ontkurkt champagne om zak EU-geld
Polen ontkurkt champagne om zak EU-geld (Foto: ANP)

Ieren straat op tegen hoge aflossingen

Ierse vakbondsleden zijn maandag onder andere in Dublin de straat opgegaan om te protesteren tegen de hoge aflossingen van de noodleningen aan de Ierse bankensector. Het Ierse Congres van Vakverenigingen, vertegenwoordiger van een derde van de Ierse beroepsbevolking, riep de regering op de pijn te verzachten.

Ook in de steden Cork, Galway, Limerick, Sligo en Waterford werden straatprotesten gehouden. Het Congres hoopte op een opkomst van tienduizenden.

Donderdag bereikte Ierland nog overeenstemming met de Europese Centrale Bank over herstructurering van de noodleningen aan Ierse banken. Die moet er toe leiden dat de Ierse staatsschuld het komende decennium met twintig miljard euro wordt teruggedrongen.

[WTT] Huta Galung verder in kwalificatie

Jesse Huta Galung heeft zich zaterdag geplaatst voor de laatste kwalificatieronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De Haarlemmer versloeg de Rus Dmitry Tursunov met 1-6, 6-3 en 6-3. Galung treft in de volgende ronde de als eerste geplaatste Tatsuma Ito of Matteo Viola.

Fabian van der Lans wist niet verder te geraken dan de eerste kwalificatieronde. Van der Lans, die als clubkampioen een wildcard kreeg, bleek niet opgewassen tegen de Amerikaan Rajeev Ram: 5-7, 6-1 en 6-1. De Nederlander begon de wedstrijd uitstekend door Ram op 5-5 te breken. De Amerikaan keerde de zaken daarna echter in rap tempo om.

Eerder op de dag viel het doek ook voor Matwé Middelkoop. Josselin Ouanna bleek in twee sets te sterk voor de Leerdammer.

Arie Boomsma niet dood zonder Emmy

Arie Boomsma kan wel leven met het feit dat zijn programma Uit de Kast geen International Emmy Kids Award heeft gewonnen. "Jammer, geen Emmy voor Uit de Kast", twitterde de KRO-presentator. "Het BBC-programma over autisme, dat de Emmy wel won, is ook erg mooi trouwens. Als je dan toch verliest, dan maar van de BBC."

De 39-jarige Boomsma zag in New York, waar de prijzen vrijdagnacht werden uitgereikt, de award in de categorie Factual naar Newsround - My Autism and Me gaan. De Nederlandse telefilm De Sterkste Man van Nederland was ook genomineerd voor een award, maar in de categorie TV Movie/Mini-Series won de BBC-productie Lost Christmas.

Boomsma zelf is overigens nog steeds niet uit de kast gekomen. Zijn vermeende homoseksualiteit was in het verleden aanleiding voor veel speculatie.

Haase niet opgewassen tegen Melzer

Robin Haase is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het ATP-toernooi van Zagreb. In de halve finale verloor Haase in twee sets van Jurgen Melzer 7-6 (2) en 6-3.

Haase had de drie vorige ontmoetingen met Melzer nipt verloren en ook nu wist hij in de eerste set aardig bij te blijven. De Oostenrijkse nummer vier van de plaatsingsranglijst had echter wel het overwicht en kaapte vrij eenvoudig de tie-break. In de tweede set bleef Haase bij tot 2-2, maar daarna was het gedaan met het verzet van de Hagenaar.

Komende week zal Haase in actie komen bij het ABN AMRO World Tennis Tournament, dat wordt gehouden in Ahoy.

Rik Grashoff kandidaat voorzitterschap GroenLinks

Voormalig Tweede Kamerlid Rik Grashoff is een van de drie kandidaten voor het voorzitterschap van GroenLinks. Dat heeft de partij zaterdag bekendgemaakt. De 51-jarige Grashoff moet het opnemen tegen de Leidse fractievoorzitter Pieter Kos en adjunct-directeur van de Natuur en Milieufederatie Utrecht Lot van Hooijdonk.

Grashoff is van huis uit civiel ingenieur. Eerder was hij voor GroenLinks wethouder in Delft en Rotterdam. Van 2010 tot 2012 was hij Kamerlid. Hij maakte deel uit van de commissie-de Wit, die de aanpak van de kredietcrisis onderzocht. Bij de verkiezingen van september stond hij zesde op de lijst van GroenLinks. De partij haalde vier zetels.

Ook voor de andere functies in het partijbestuur werden zaterdag de kandidaten gepresenteerd. In totaal zijn er vijftien kandidaten voor zeven posities. Het partijcongres van GroenLinks kiest op 3 maart wie de nieuwe voorzitter en de overige bestuursleden worden.

GroenLinks is op zoek naar een nieuw bestuur sinds het vorige bestuur onder leiding van Heleen Weening in oktober tijdens een partijraad de handdoek in de ring gooide. Aanleiding was de gang van zaken rond het vertrek van Jolande Sap als partijleider na de teleurstellende uitslag van de verkiezingen. Een commissie die het verkiezingsdebacle onderzocht concludeerde vorige maand dat de nederlaag te wijten was aan een gebrek aan regie, zowel binnen de Kamerfractie als in de partij zelf.

De komende weken worden op verschillende plekken in het land bijeenkomsten georganiseerd waar de kandidaat-bestuursleden hun opwachting zullen maken. Het is niet bekend of Grashoff zuur genoeg kan kijken om een overtuigend boegbeeld van GroenLinks te kunnen zijn.

'Honderden banen weg bij FNV'

Door reorganisaties en bezuinigingen verdwijnen de komende drie jaar honderden banen bij de FNV. Gedwongen ontslagen blijven naar verwachting uit omdat personeel aan het werk wordt gezet bij het nieuwe Bureau Handhaving Cao, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Het handhavingsbureau moet toezien op het nakomen gemaakte afspraken. De FNV wil daar miljoenen in investeren. De voorbereiding voor de oprichting moet na de zomer beginnen.

Bij de reorganisaties zijn vijftienhonderd tot tweeduizend werknemers betrokken. Dat treft vooral de drie grootste bonden: FNV Bondgenoten, FNV Bouw en Abvakabo FNV.

De werkorganisaties van die bonden moeten in het kader van de vernieuwing van de FNV fuseren met de vakcentrale, waar tweehonderd mensen werken. Dat kan volgens FNV-voorzitter Ton Heerts zonder gedwongen ontslagen gebeuren, schrijft de krant. Hij wil personeel dat betrokken is bij de fusie een werkgelegenheidsgarantie tot 1 januari 2016 geven.

Het is onzeker of het hoofdkantoor van de FNV in Amsterdam blijft. Onderzocht wordt of dit in Woerden of Utrecht kan worden gevestigd.

Nederlandse hockeyvrouwen naar finale van Investec Cup

De Oranjevrouwen hebben zich in Kaapstad geplaatst voor de finale van de Investec cup. De ploeg van bondscoach Max Caldas won de halve eindstrijd met 3-0 gewonnen van Engeland. In de poulefase versloeg het Nederlands team de Engelsen eerder deze week al met 4-1.

Maartje Paumen opende de score op het b-veld. Het duel moest vanwege de regen op een ander veld gespeeld worden. De topscorer allertijden van Oranje verzilverde een strafcorner en bracht haar doelpuntentotaal tijdens de Investec Cup daarmee op zes. Ellen Hoog verdubbelde even later de score waarna Paumen met een rake corner voor de 3-0 eindstand zorgde. De tegenstander van Nederland komt uit het andere halve finale duel tussen gastland Zuid-Afrika en Australië. De finale heeft zondagmiddag plaats.

[Premier League] Krul kan uitblinkende Bale niet afstoppen

Tottenham Hotspur heeft dankzij Gareth Bale een zege geboekt op Newcastle United. De Welshman was de grote uitblinker op White Hart Lane met twee doelpunten (2-1).  Bale is dit seizoen in bloedvorm. De linkspoot scoorde al dertien keer in 22 wedstrijden. Aan dat totaal voegde de Welsman twee treffers toe. Het is dan ook niet vreemd dat Bale in verband wordt gebracht met Real Madrid, dat vijftig miljoen euro zou willen reserveren voor de vleugelspeler.

De transferwaarde zal niet lager geworden zijn na de ontmoeting met Newcastle United. Al vroeg in het duel opende Bale de score op White Hart Lane. Met een prachtige geplaatste vrije trap klopte Bale Newcastle-doelman Tim Krul. De Oranje-international was de enige Nederlander in de basis bij The Magpies. Vurnon Anita bleef op de bank in Londen. De oud-Ajacied zag dat Newcastle het aanvankelijk moeilijk had tegen Spurs, bij wie oud-ploeggenoot Jan Vertonghen ook langs de kant bleef. Tottenham kon echter geen afstand nemen, waarna de bezoekers langzaam in het duel groeiden.

Dat leverde na 24 minuten de gelijkmaker op van Yoann Gouffran. De Fransman, overgekomen in januari, liet Hugo Lloris kansloos met een harde uithaal. Beide ploegen hielde elkaar na rust in evenwicht, maar uiteindelijk was Bale opnieuw degene die het verschil maakte. Na een rush op links schoof hij de bal onder Krul door. Bale had nog drie doelpunten kunnen maken, maar Krul onderscheidde zich alsnog. Spurs staat na de winst derde.

GGZ Eindhoven mailt medische gegevens rond

GGZ Eindhoven heeft gevoelige gegevens over een patiënt per e-mail naar buiten verstuurd. Doordat een medewerker een verkeerd adres gebruikte, kwamen de onversleutelde gegevens terecht bij een ict-bedrijf. Een woordvoerder van GGZ Eindhoven bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door nu.nl.

De foutieve verzending vond volgens de zegsvrouw de afgelopen week plaats. Hoe de e-mail precies bij ict-bedrijf Care terecht kon komen, is onbekend. Ze spreekt van een 'menselijke fout'. De ggz-instelling hanteert volgens haar het beleid dat vertrouwelijke informatie helemaal niet per e-mail wordt verstuurd. De medewerker is op zijn gedrag aangesproken. De betreffende patiënt is geïnformeerd.

Volgens een door nu.nl geraadpleegde expert is het per onversleutelde e-mail versturen van patiëntgegevens niet toegestaan. "Dat zijn zogenoemde bijzondere gegevens (gezondheid). En meer dan gewone persoonsgegevens moeten die goed worden beveiligd", aldus de Leidse hoogleraar privacy- en telecomrecht Gerrit-Jan Zwenne.

FOK!sport foto onderschrift woensdag 6 februari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen zondag was de zevende ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Cara met het volgende onderschrift: "Abdennour's hardle tackle doet veel stof opwaaien"

De opgave van woensdag 6 februari
 
Zondag werd de Super Bowl gewonnen door de Baltimore Ravens. De spelers waren zo te zien behoorlijk in extase, maar waarom? (Foto: Pro Shots) 

[WB] Huisman tweede bij massastart

Schaatsster Mariska Huisman is zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Inzell tweede geworden op het onderdeel mass start. De zege ging naar de Zuid-Koreaanse Kim Bo-Reum die ook in Kolomna de snelste was. De derde plaats was voor de Italiaanse Francesca Lollobrigida.

Irene  Schouten werd vierde na vijftien ronden en Rixt Meijer finishte als negende. Kim leidt ook het algemeen klassement voor Huisman en de de Canadese Ivanie Blondin. Tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen wordt er nog één wedstrijd verreden. 

Vettel heeft goed gevoel in Red Bull

De eerste kennismaking met de nieuwe bolide van Red Bull is Sebastian Vettel goed bevallen. "Het lijkt erop dat we ons huiswerk goed gedaan hebben. Ik sta er beter voor dan vorig jaar, toen we toch wat problemen hadden met de betrouwbaarheid", analyseerde de Duitse drievoudig wereldkampioen Formule 1 zijn testdagen op het circuit van Jerez.

Vettel was niet de snelste tijdens de officiële testraces in Spanje. Zijn snelste van 198 ronden ging in 1.18,565 minuut. Dat was de vijfde tijd. Felipe Massa zette in de nieuwe Ferrari de beste tijd in vier dagen neer: 1.17,789.

"Ik geloof niet dat we al te veel waarde moeten hechten aan de prestaties van dit moment. De teams zullen bij de volgende testraces in Barcelona wat meer willen tonen. Ik denk dat de verhoudingen daar wat duidelijker worden. Je ogen goed de kost geven dus", aldus Vettel.

Serero keert terug in Ajax-selectie

Ajax-trainer Frank de Boer heeft Thulani Serero opgenomen in de selectie voor het duel tegen Roda JC. Dat meldt Ajax zaterdag. De Zuid-Afrikaan keerde afgelopen week terug van de Afrika Cup, nadat zijn land in de kwartfinale was uitgeschakeld door Mali.

De 22-jarige Serero is dit seizoen lange tijd uit de roulatie geweest met een liesblessure. Hij speelde eind september zijn laatste duel voor de Amsterdammers.

De hoofdstedelijke selectie kent verder geen verrassingen. Vleugelspeler Isaac Cuenca, voor een halfjaar gehuurd van FC Barcelona, kan zondag in de Arena zijn debuut maken voor Ajax.


Serero keert terug in Ajax-selectie (Foto: Novum)

Nauwelijks problemen bij carnavalsviering

Bij de carnavalsviering van dit jaar hebben zich nog geen grote problemen voorgedaan. Politiewoordvoerders van de twee korpsen in Noord-Brabant hebben alleen nog maar meldingen binnengekregen van vechtpartijtjes en soortgelijke zaken. Hierbij moet worden aangetekend dat het feest nog maar net is begonnen.

In Helmond werd vrijdagnacht iemand met een glas in zijn gezicht geslagen. Hij moest in een ziekenhuis worden behandeld. Het is niet duidelijk of dit geweld met carnaval te maken heeft. Carnaval begint in veel plaatsen pas met de optochten op zaterdag. In Roosendaal zijn twee mensen aangehouden bij een vechtpartij en een persoon voor een mishandeling. In Bergen op Zoom werd een man aangehouden omdat hij agenten ondanks een waarschuwing bleef beledigen.

"Het is druk, maar alles verloopt ordelijk", zegt een woordvoerder. Het weer zit in Noord-Brabant ook mee. "Het is mooi droog, daar hebben we geluk mee."

De inwoners van het Gelderse Culemborg hebben niet zo veel geluk. Daar is de optocht die om 11.11 uur zou beginnen afgelast vanwege de sneeuw, meldt Omroep Gelderland.

Duitse minister pleegde plagiaat

De Duitse minister van onderwijs Annette Schavan stapt op. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel zaterdag bekendgemaakt. Schavan kwam dinsdag negatief in het nieuws toen een commissie van de Heinrich Heine Universiteit oordeelde dat de minister zich in haar proefschrift in 1980 had bezondigd aan plagiaat en haar haar doctorstitel afnam.

De 57-jarige Schavan is de tweede minister uit het kabinet van Merkel die de doctorstitel verliest. In 2011 moest minister van defensie Karl-Theodor zu Guttenberg aftreden toen aan het licht kwam dat hij grote delen van zijn proefschrift gekopieerd had.

Woensdag liet Schavan nog weten zeker niet te zullen opstappen. Zij zei het oordeel van de universiteit niet te accepteren en juridische stappen tegen de instelling te zullen nemen.

Wetenschapsminister van de deelstaat Nedersaksen Johanna Wanka volgt Schavan op als minister van onderwijs, deelde Merkel mee.

[WB] Kramer wint 5000 meter in baanrecord

Sven Kramer heeft de wereldbekerwedstrijd over 5000 meter in Inzell gewonnen. Hij was de snelste in 6.11,75. Dit is een baanrecord op het Duitse ijs. In de laatste rit nam hij het op tegen Jorrit Bergsma die derde werd met 6.17,78. Een rit eerder nam Bob de Jong het op tegen Jan Blokhuijsen. De Jong noteerde 6.14,08, die tijd is goed voor een zilveren medaille.  

Kramer is door zijn zege op de 5000 meter verzekerd van deelname aan het WK afstanden eind maart in Sochi. Jan Blokhuijsen werd in Inzell zevende en Bob de Vries twaalfde. Bergsma blijft wel de leider in het algemeen gecombineerde klassemement van de lange afstanden. Begin maart staat er een tien kilometer op het programma tijdens de wereldbekerwedstrijden in Erfurt. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 6.11,75
2 Bob de Jong Ned 6.14,08
3 Jorrit Bergsma Ned 6.17,78
4 Moritz Geisreiter Dui 6.16,81
5 Sverre Lunde Pedersen Nor 6.17,78
7 Jan Blokhuijsen Ned 6.19,37
12 Bob de Vries Ned 6.26,64

Klassement 5000m/10000m

# Naam Land Punten
1 Jorrit Bergsma Ned 320
2 Sven Kramer Ned 300
3 Bob de Jong Ned 280
4 Jan Blokhuijsen Ned 230
5 Seung-Hoon Lee Zko 187
11 Ted Jan Bloemen Ned 91
28 Bob de Vries Ned 18

Trailer voor de documentaire The Unbelievers

Wetenschap vs. religie, in Nederland als een wedstrijd tussen Ajax vs de amateurs van Kozakken Boys na 5 dagen carnaval. In sommige delen van de wereld een spannende strijd. Zo ook in Amerika, waar de documentaire The Unbelievers, met daarin gelauwerde wetenschappers Richard Dawkins en Lawrence Krauss aan de kant van de logica, dit jaar nog zal verschijnen.

In de trailer zien we vele grootheden uit de filmwereld hun voorkeur voor een van beide kanten uitspreken. Mocht je beïnvloedbaar zijn door bekendheden die ietwat buiten hun veld van expertise hun mening met veel aplomb blijven verkondigen, kijk dan vooral verder. Ben je er voor jezelf al uit, dan is het toch zeer interessant om de denkwerelden van iconen uit de cinema als Woody Allen, Werner Herzog en Cameron Diaz te leren kennen.

Richard Dawkins werd zeer bekend en polariseerde de hele wereld na het verschijnen van zijn boek: The God Delusion waarin hij weinig overliet van de goede kanten van georganiseerd geloof. Sindsdien is Dawkins mascotte van de kruistocht tegen de excessen van religie. In zijn tochten over de wereld promoot hij de voordelen van de wetenschap en is hij bezig met het corrigeren van de laffe aanvallen van de religieuzen die zijn woorden blijven verdraaien.

Ben je na dit stukje objectieve journalistiek benieuwd geraakt naar de trailer, bekijk hem dan hieronder:

Engelstalige Iraanse Press TV uit de lucht gehaald

De Iraanse Engelstalige nieuwszender Press TV wordt niet langer in Noord-Amerika uitgezonden door de Galaxy 19-satelliet die het signaal voorheen zonder problemen doorstuurde. Datzelfde geldt voor het filmkanaal iFilm, deelde de zender mee.

Volgens de staatszender gaat het hier om een van de sancties die door westerse mogendheden tegen het Iraanse atoomprogramma zijn ingesteld.

Het Luxemburgse bedrijf Intelsat, eigenaar van de Galaxy 19-satelliet, was niet bereikbaar voor commentaar.

Velthuizen: "Rust helemaal teruggekeerd"

Vitesse hoopt zaterdagavond de laatste strohalm te grijpen om nog een rol te spelen in de titelstrijd. Doelman Piet Velthuizen denkt dat de Arnhemmers klaar zijn voor PSV. Vorige week was het erg onrustig binnen Vitesse. Na de bekeruitschakeling tegen Ajax meldde trainer Fred Rutten zich ziek, daags nadat hij stevige kritiek uitte op eigenaar Merab Jordania.

Assistent Stanley Menzo verving Rutten op de bank tegen N.E.C. Nijmegen (2-1 verlies). Velthuizen merkt dat de gemoederen zijn bedaard. "Er is van alles gebeurd, maar de rust is weer helemaal teruggekeerd", zei de doelman tegen Voetbal International.

"Het belangrijkste was voor ons dat de trainer weer terug kon keren. Hij heeft zich echt heel beroerd gevoeld. Hij is en blijft de trainer. Hij maakt met ons bepaalde afspraken die ons in het veld een betere ploeg maken. Dan is het fijn dat we als team zijnde weer helemaal compleet zijn", aldus Velthuizen, die zich niet stoort aan uitgebleven versterkingen in januari. "Ik ben daar helemaal niet mee bezig geweest", verklaart de sluitpost.

"Ik ben teleurgesteld als we een duel verliezen, niet als een aantal spelers niet komt." De absentie bij Oranje raakt Velthuizen niet meer. "Ze hebben drie goede keepers en ik moet wachten op m'n kans. Oranje is mooi, maar als ik het niet meer haal is dat niet het einde van de wereld. Ik heb heel andere dingen aan m'n hoofd bij de club. Met Vitesse gaat het halen van de top niet zo soepel als ik had gehoopt, daar ben ik teleurgesteld in."

Vieira mogelijk aan de slag bij Arsenal

Patrick Vieira wordt genoemd als mogelijke opvolger van teammanager Liam Grady bij Arsenal. Grady ontfermt zich bij Arsenal over de jeugdspelers van zestien tot achttien die voor de overstap naar de A-selectie staan. In 2014 loopt zijn contract af en neemt hij afscheid van de Londenaren. Vieira, nu actief bij Manchester City, zou zijn opvolger moeten worden.

"Het is goed mogelijk dat hij komt. Dan moet hij dat wel willen", zegt Arsenal-trainer Arsène Wenger tegen Engelse pers. "Iedere oud-speler van Arsenal is een kandidaat. Het belangrijkste is dat je een jonge speler goed weet te begeleiden."

Grady startte in 1996 met zijn werkzaamheden bij Arsenal. Hij begeleidde onder meer Jack Wilshere en Cesc Fàbregas bij hun stap naar de hoofdmacht. Beide spelers zijn doorgebroken in het eerste elftal om vervolgens een vaste waarde te worden. Fàbregas verdiende bij Arsenal een overstap naar FC Barcelona.

Blatter: matchfixing tast weinig duels aan

FIFA-voorzitter Sepp Blatter meent dat slechts een klein gedeelte van alle voetbalwedstrijden lijdt onder matchfixing. "De sport is zo groot, we zullen ons er doorheen slaan", zei hij zaterdag in Botswana. Uit een deze week door Europol gepresenteerd onderzoek bleek dat bijna zevenhonderd duels mogelijk gemanipuleerd zijn. Dat is slechts 0,004 procent van alle wedstrijden, zei de Zwitser.

Elk jaar worden ruim een miljoen duels eerlijk gespeeld, aldus Blatter. Bovendien zijn de meeste wedstrijden die Europol onderzoekt volgens de voorzitter al afgehandeld. Vijf Nederlanders worden verdacht van matchfixing.

Lil Wayne voor de rechter om klap met skateboard

Lil Wayne wordt voor de rechter gesleept vanwege een mishandeling met een skateboard. De aanklager, Alfredo Marino, beweert dat een medewerker van de rapper hem ermee op zijn hoofd heeft geslagen toen hij een foto wilde maken van Lil Wayne.

Marino zegt een zware wond aan zijn hoofd te hebben overgehouden aan de klap, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. De man houdt de 30-jarige Lil Wayne en zijn label, Young Money Entertainment, verantwoordelijk voor het incident. Hij eist een onbekend geldbedrag.

Strootman: "Nog steeds wisselvalligheid"

PSV leidt voorlopig de dans om de landstitel. De Eindhovenaren gaat een zware serie duels tegemoet. Kevin Strootman hoopt dat de ploeg hierin een belangrijke slag slaat. PSV is de laatste duels goed op dreef. Na Heracles Almelo (1-5) werd ook ADO Den Haag met ruime cijfers geklopt (7-0).

Het nieuwe kalenderjaar werd echter gestart met een teleurstellende nederlaag tegen PEC Zwolle. Strootman loopt dus niet te ver op zaken vooruit, ondanks dat PSV in 21 duels liefst 73 keer scoorde. Vijftien spelers maakten één of meer doelpunten voor de Eindhovenaren. "Maar wisselvalligheid zit nog steeds in de ploeg. Dat zag je zelfs in onze laatste wedstrijd tegen ADO", zei Strootman tegen De Volkskrant. Het duel met ADO kwam pas na de pauze op gang voor PSV. "In de eerste helft konden ze ons aardig bijhouden."

De Oranje-international verwacht snel duidelijkheid over de rol van PSV in de titelrace. Zaterdagavond wacht Vitesse en daarna volgen FC Utrecht (thuis) en Feyenoord (uit). "Als we goed door de komende drie duels komen, weten we echt waar we staan." De Eindhovenaren staan drie punten voor op de naaste achtervolger Ajax.

Svindal pakt wereldtitel op afdaling

Aksel Lund Svindal heeft zaterdag in het Oostenrijkse Schladming de wereldtitel op de afdaling gewonnen. De Noor was in een tijd van 2.01,32 als eerste over de meet, vlak voor de Italiaan Dominik Paris. Paris noteerde een tijd van 2.01,78 en mocht daarmee het zilver in ontvangst nemen.

Brons op de 3334 meter lange afdaling was er voor David Poisson (Fra) die bijna één seconde moest toegeven op de tijd van Svindal (2.02,29). Marvin van Heek debuteerde bij de wereldkampioenschappen ski voor Nederland. De in Frankrijk geboren Van Heek haalde op de afdaling de finish niet.

Honduras zet leger in tegen misdaad

De president van Honduras, Porfirio Lobo, heeft veertienhonderd militairen ingezet om de strijd aan te gaan met criminele bendes in de twee grootste en gevaarlijkste steden van het land. Vrijdag liepen de eerste militairen door de straten van de hoofdstad Tegucigalpa en San Pedro Sula.

Het leger zal met de politie samenwerken in wijken waar de misdaad de scepter zwaait, zei Lobo. In Tegucigalpa patrouilleren achthonderd militairen, in San Pedro Sula zeshonderd.

Volgens cijfers van de Nationale Autonome Universiteit van Honduras zijn in 2012 in het Centraal-Amerikaanse land 7173 moorden gepleegd. In 2011 waren dat er 7014.

Zakgeld Hiddink redde carrière Achenteh

Rochi Achenteh dankt Guus Hiddink voor het redden van zijn carrière. De verdediger zat jaren geleden op een dood spoor, maar werd gered door de succescoach. Achenteh kwam als 12-jarige naar PSV en maakte direct een onuitwisbare indruk bij de jeugdtrainers.

"Maar ik hing ook veel met m'n Marokkaanse vriendjes op straat. Wat later ging ik werken in de horeca om wat te verdienen, vaak tot drie uur 's nachts. Mijn voetbalprestaties bij PSV begonnen eronder te lijden", vertelt hij aan Voetbal International.

"Ik was als eerste jaars B-junior aanvoerder en werd gezien als een van de grootste talenten", zegt de huidige linksback van PEC Zwolle. "Alleen werden mijn prestaties steeds minder. Op een gegeven moment werd zelfs mijn aanvoerdersband afgepakt. Joop Brand (toenmalig hoofd jeugdopleiding, red.) kwam naar me toe en vroeg wat er aan de hand was."

Brand zocht de oplossing voor Achentehs probleem bij de toenmalige hoofdtrainer van PSV. "Toen hij hoorde van mijn nachtelijke avontuurtjes is hij naar Guus Hiddink gestapt en die besloot me vijfhonderd euro per maand te geven. Noem het zakgeld. Zo kon ik mijn baantje in de horeca opgeven en dat was voetballend gezien mijn redding."

Achenteh belandde na een paar jaar bij PSV bij eerstedivisionist FC Eindhoven. Daar blies hij zijn carrière nieuw leven in. Twee jaar geleden nam PEC Zwolle de gok met de verdediger. Dit seizoen is hij als linksback een van de smaakmakers bij de Zwollenaren.

Vitesse stalt talent bij Estse nummer drie

Sander van der Streek gaat zijn geluk tijdelijk beproeven in Estland. De middenvelder gaat op huurbasis van Vitesse naar Flora Tallinn. De 19-jarige jongeling speelde zijn wedstrijden in het belofteteam van Vitesse. Hij zat dicht tegen de hoofdmacht van de Arnhemmers aan, maar maakte zijn officiële debuut nog niet.

Trainer Fred Rutten haalde hem wel drie keer bij de wedstrijdselectie van Vitesse en nam hem mee op trainingskamp. Flora eindigde vorig seizoen als derde in de Estse competitie. Over een kleine maand begint de club aan het nieuwe seizoen. Van der Streek krijgt een jaar de tijd om zijn waarde te bewijzen. Daarna keert hij waarschijnlijk terug naar Vitesse, waar hij momenteel niet in de plannen voor komt.

De concurrentiestrijd op het middenveld van Vitesse is hevig. Afgelopen zomer haalden de Arnhemmers kind van de club Theo Janssen terug. Ook Simon Cziommer maakte de overstap naar de huidige nummer zes van de Eredivisie. Dit weekeinde staat de topper tegen PSV op het programma.

Ajax plukt vruchten van fluwelen revolutie

De goede prestaties zowel in als buiten het veld leverden Ajax in het voorbije seizoen miljoenen euro's op, schrijft De Telegraaf. Ajax nam in de afgelopen twee transferperiodes afscheid van 25 spelers. Onder hen bevonden zich veelal de dure krachten als Andre Ooijer en Bruno Silva.

Daartegenover stond de komst van elf spelers, die in de meeste gevallen voor de toekomst werden gehaald. Zodoende kon de topclub 8,9 miljoen euro aan loonkosten besparen. De Amsterdammers schreven ook nog eens 18,9 miljoen euro netto bij door de woelige zomertransferperiodes. Vaste waardes als Jan Vertonghen en Vurnon Anita verlieten de Eredivisie voor een stap hogerop en brachten Ajax zo miljoenen euro's op.

Ajax kon zodoende in de afgelopen acht maanden in totaal 27,8 miljoen euro bijschrijven met alleen al het besparen van loonkosten en het incasseren van transfergelden. Daarnaast kwam er veel geld in het laatje door de deelname aan de Champions League aan het begin van het seizoen. Dat levert zwarte cijfers op voor de club, die in het verleden veel geld over de balk smeet om talenten naar Amsterdam te halen.

'Ferencvaros wil Sno deze maand al'

Ferencvaros biedt Evander Sno een uitweg naar Hongarije. De club wil hem graag deze maand al overnemen van N.EC. Nijmegen, waar hij in de knoop ligt met trainer Alex Pastoor. Althans, zo meldt Telesport.

Sno keerde donderdag terug op de groepstraining van N.E.C. na een lange herstelperiode van klachten aan zijn hart. Ferencvaros wil hem in principe direct overnemen, maar zou geduldig op de komst van de Nederlander wachten.

De Hongaarse topclub hoopt dat Sno binnenkort transfervrij kan vertrekken uit Nijmegen. Momenteel ziet het daar niet naar uit, omdat hij een contract tot medio 2014 heeft bij de Gelderlanders. Indien het deze maand niet lukt om Sno over te halen, zou Ferencvaros het in de zomer opnieuw gaan proberen. De Hongaarse transferdeadline verloopt op 24 februari.

Ferencvaros richt zich deze winter op de Nederlandse velden. Quenten Martinus werd al definitief overgenomen van sc Heerenveen. De aanvaller speelde dit seizoen op huurbasis bij Sparta Rotterdam.

FOK!filmtip van de dag: Cashback

Welke films adviseren we? Wat is een must-see? Ga je voor een romantische komedie of toch voor de brute actie? We helpen je graag op weg en als je zelf een beter idee hebt, mag je het ons laten weten: De FOK!film crew.

We beginnen vroeg vandaag. Aangezien we niet bepaald worden gezegend met goed weer deze week is het misschien leuk om 's middags al aan een film te beginnen. Vanmiddag kun je om 15:07 uur kijken naar de film O Ano em Que Meus Pais Saíram de FériasVertaald zou deze film "Het jaar waarin mijn ouders op vakantie gingen" heten. De film is te zien op de Vlaamse zender Canvas en vertelt het verhaal van een 12-jarige Braziliaanse jongen genaamd Mauro. In het jaar van de Heer 1970 als de oorlog in Vietnam hevig woedt, de dictatuur de overhand lijkt te nemen en het wereldkampioenschap voetbal wordt gehouden in Brazilië komt Maura terecht bij zijn opa die in een Joodse wijk woont. Als zijn opa onverwacht overlijdt maakt hij kennis met diens buurman, Shlomo, die hem opvangt. Dit geeft het begin aan van een nieuwe periode in de levens van de twee.

De tweede film voor vandaag begint een heel stuk later, eveneens op Canvas. Om 23:50 uur begint Cashback met Sean Biggerstaff in de hoofdrol. De film gaat over Ben Willis, een kunsstudent die op pijnlijke wijze wordt gedumpt door zijn vriendin Suzy. Erg aangetast door dit gebeuren wordt Ben getroffen door slapeloosheid, wat hem alleen maar meer tijd geeft om te rouwen over zijn verlies. Hij besluit nachtwerk te gaan doen in de plaatselijke supermarkt. Hij leert een hele groep nieuwe mensen kennen die er allemaal zo hun eigen manier op nahouden om dit nachtelijke bestaan door te komen.

Vrouw neemt baby voor gratis operatie

De grootste sociale-parasiet van Groot Brittannië is gevonden. Dat is de Britse vrouw Siobhan Leighton uit Glasgow. Ze is namelijk zwanger geworden zodat ze een cosmetische operatie kan laten uitvoeren op de kosten van het Engelse 'ziekenfonds'. Haar baby staat ze na de bevalling af ter adoptie.

Siobhan heeft al haar hele leven last van zwaar overgewicht. De nu 29-jarige vrouw woog enkele jaren terug nog ruim 140 kilo. Ze begon als 8-jarige met het eten van extreem ongezonde dingen nadat haar oma op 52-jarige leeftijd met dementie te maken kreeg. Toen ze 21 jaar oud was nam ze 10.000 kilocalorieën per dag. Ze at twee keer per dag een afhaalmaaltijd bij de chinees en wist daarnaast nog enkele zakken chips en twee liter cola naar binnen te werken. De plaatselijke chinees was zo blij met haar dat ze elk jaar een kerstkaart van ze kreeg.

Toen ze in 2008 haar baan verloor wist ze dat ze af moest vallen. Een vriend betaalde voor haar de 3.500 pond die ze nodig had voor een maagband. Na het plaatsen van de band in België verloor ze al snel 50 kilo. Uiteindelijk weegt ze nu nog maar 63 kilo. Wat uiteraard tot gevolg heeft dat ze nu voorzien is van een opgerekte huid.

De vrouw vindt haar lichaam 'misselijkmakend' en wil al haar overtollige huid laten verwijderen door een zogenaamde 'tummy tuck', een buikwandcorrectie, uit te laten voeren. Het grote probleem is alleen dat ze geen geld heeft voor een dergelijke operatie. Siobhan krijgt huursubsidie om haar huur te kunnen betalen en krijgt daarnaast 70 pond per week aan een werkeloosheidsuitkering. Wat dus lang niet genoeg is om de 5.000 pond kostende operatie te betalen.

Het Britse ziekenfonds kan dergelijke operaties vergoeden wanneer daar wegens psychische redenen aanleiding voor is. Dit doen zij echter niet wanneer het een jonge vrouw betreft die nog nooit zwanger is geweest. Een buikwandcorrectie kan namelijk gevolgen hebben voor een eventuele latere zwangerschap. Siobhan besloot toen maar om zwanger te worden zodat het ziekenfonds de operatie mogelijk wel wil vergoeden.

"Het krijgen van een baby leek een makkelijke beslissing om te nemen als ik daarmee het lichaam krijg wat ik wil. Achteraf gezien is zwanger zijn toch zwaarder dan ik dacht. Ik weet dat ijdelheid geen goede reden is om een kind te nemen, maar ik ben ten einde raad.", aldus de blije moeder in verwachting.

Nadat ze bevallen is van het kind zal ze het hoogstwaarschijnlijk opgeven ter adoptie, als ze er 'niet goed voor kan zorgen'. De vader van de baby, haar toenmalige vriend, heeft haar namelijk verlaten zodat ze nu thuis zit zonder werk of geld en met een baby op komst. Haar vriend was van plan om de operatie te betalen wanneer het ziekenfonds toch zou besluiten om de ingreep niet te vergoeden. Maar daar is nu geen sprake meer van. Een lening kon ze ook niet krijgen vanwege haar financiële verleden en haar werkeloosheid.

Haar opa schoot eerder al te hulp door ruim 5.000 pond te betalen voor een 'lift' van haar armen en borst daarnaast kreeg ze een borstvergroting naar cup 70G. Haar grote wens bleef nog altijd een buikwandcorrectie. Ze heeft er 'totaal geen probleem mee' dat ze haar lichaam laat bijwerken op de kosten van de Britse belastingbetaler. Dat ze daar dan ook maar een baby voor moet krijgen is ook geen enkel probleem. Eigenlijk had ze willen wachten met het krijgen van een baby tot ze er financieel iets beter voor zou staan. Maar dat was niet mogelijk. Dit is haar 'enige oplossing'. Ze hoopt enkele maanden na de bevalling de operatie te ondergaan.

Klik hier voor een aantal foto's van de vrouw. Van voor het afvallen en hoe ze er nu na een borstvergroting en arm lift uitziet. Uiteraard is haar overhangende vel ook te zien.

Fed Cupteam promoveert niet naar wereldgroep

De Nederlandse tennissters hebben zaterdag de eerste ronde van de Fed Cup afgesloten met een overwinning op Luxemburg. Nederland is, na verlies tegen groepswinnaar Bulgarije, als tweede in de poule geëindigd. Promotie naar de wereldgroep is daardoor verkeken.

Richel Hogenkamp versloeg de Luxemburgse Tiffany Cornelius, een speelster zonder WTA-ranking, met 6-2 en 6-3. Arantxa Rus was met 6-2 en 6-2 te sterk voor Anne Kremer, de nummer 682 van de wereld. Vrijdag waren de Nederlandse vrouwen al te sterk voor Slovenië.

Bulgarije won alle groepsduels en kan via de play-offs promoveren naar Wereldgroep II.

[WB] Wüst wint 1500m in Inzell

Ireen Wüst heeft de wereldbekerwedstrijd over 1500 meter in Inzell gewonnen. Ze was de snelste in 1.55,95. Tweede werd Diane Valkenburg met 1.56,42. Het brons ging naar Yekaterina Shikova met 1.57,07

Linda de Vries werd vierde en Marrit Leenstra zette de zesde tijd neer. Leenstra nam wel de leiding over in het algemeen klassement omdat Christine Nesbitt niet in actie kwam. Ook de Tsjechische Martina Sáblíková kwam niet in actie. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 1.55,95
2 Diane Valkenburg Ned 1.56,42
3 Yekaterina Shikova Rus 1.57,07
4 Linda de Vries Ned 1.57,54
5 Yekaterina Lobysheva Rus 1.57,58
6 Marrit Leenstra Ned 1.57,73
13 Marije Joling Ned 1.59,68

Klassement

# Naam Land Punten
1 Marrit Leenstra Ned 305
2 Christine Nesbitt Can 270
3 Yekaterina Shikhova Rus 200
4 Linda de Vries Ned 155
5 Martina Sáblíková Tsj 146
6 Diane Valkenburg Ned 140
12 Marije Joling Ned 103
13 Ireen Wüst Ned 100

Fietsendief geeft zich over na hondenimitatie agent

Bij de jacht op een fietsendief in het Groningse Oostwold heeft een agent vrijdag met succes een politiehond geïmiteerd. Uit vrees voor een beet kwam de dief tevoorschijn uit zijn schuilplaats, meldt de politie.

De man had bij de woning van een 45-jarige man in de plaats een fiets gestolen, waarop de eigenaar de politie waarschuwde. Agenten zagen de dief in de buurt van de vuilstort rijden en gingen achter hem aan. Op de Hoofdstraat vonden ze de fiets, maar de verdachte was nergens te bekennen.

De agenten riepen dat hij tevoorschijn moest komen en dat ze anders een politiehond los zouden laten. Een agent zette het vervolgens op een blaffen, waarna de dief zich al snel toonde. Het bleek te gaan om een 47-jarige man uit het Drentse Nieuw Amsterdam. Hij wordt ook verdacht van het vernielen van een raam van een pand in Lettelbert. De man is een veelpleger.


Fietsendief geeft zich over na hondenimitatie agent (Foto: Novum)

Engelsman vervolgd voor Facebook-dreigement

Justitie in Noord-Engeland heeft besloten tot de vervolging van een 24-jarige man die via Facebook had gedreigd tweehonderd mensen dood te schieten. Als gevolg van het dreigement bleven duizenden kinderen in de Amerikaanse staat Tennessee weg van school.

Het dreigement werd geplaatst op een herdenkingspagina voor een scholier uit Tennessee die in oktober overleed. Bijna drieduizend kinderen in de gemeente Warren County kwamen vervolgens niet opdagen op school, terwijl politieagenten bij scholen in de plaats McMinnville werden gestationeerd.

De 24-jarige Reece Elliott uit South Shields, ten oosten van Newcastle, is aangeklaagd voor het uiten van het dreigement. De politie van het graafschap Northumbria werkte in het onderzoek samen met de autoriteiten in Warren County.

Heerenveen hekelt 'schrikbewind' Veenstra

Robert Veenstra ligt onder vuur bij het personeel van sc Heerenveen. De voorzitter voert volgens de ondernemingsraad een schrikbewind. In december stuurde een groepje werknemers een brief aan de raad van commissarissen.

Veenstra moet Heerenveen weer tot een gezonde club maken, maar zou daarbij misbruik maken van de werknemers van de club. "Medewerkers zijn bang, wantrouwen elkaar en denken zelfs dat er afluisterapparatuur hangt zodat zij gecontroleerd kunnen worden", schrijft een medewerkster op persoonlijke titel.

De ondernemingsraad hoopt op een ommekeer. "Omdat onze zorgen dusdanig grote vormen aannemen en wij ons afvragen in hoeverre u allen op de hoogte bent en werkelijk doordrongen van de ernstige interne situatie van de club, voelen wij ons verantwoordelijk dit met u allen te delen", schrijft zij volgens De Volkskrant. "Wij maken ons samen met veel andere stakeholders grote zorgen over het voortbestaan van wat altijd een gemoedelijke en integere Friese club was."

Veenstra ontkent zelf dat er sprake is van een schrikbewind bij Heerenveen. De preses hoopt de financiële situatie te verbeteren, maar moet daarvoor op sportief vlak veel inleveren. Onder trainer Marco van Basten bivakkeren de Friezen in de middenmoot van de Eredivisie.

[WTT] Middelkoop onderuit in kwalificatie Rotterdam

Matwé Middelkoop is zaterdag uitgeschakeld in het kwalificatietoernooi van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. Josselin Ouanna bleek in twee sets te sterk voor de Leerdammer: 6-3 en 6-1.

Middelkoop, de mondiale nummer 243, wist de eerste set geen breekpunt te creëren tegen de Fransman (115). Zelf werd hij twee keer gebroken. In de tweede set maakte Ouanna vervolgens snel het karwei af. Jesse Huta Galung en Fabian van der Lans, die als Nederlands clubkampioen een wildcard kreeg, komen later zaterdag in actie in het kwalificatietoernooi. Ze moeten twee duels winnen om zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen.

Drie jongeren neergestoken in Middelburg

Drie jongeren zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in het centrum van Middelburg neergestoken. Het gaat om een 22-jarige man uit Breda en twee 17-jarige jongens uit Oost-Souburg en Vlissingen.

De politie trof de Bredanaar iets voor 02.00 uur gewond op straat aan. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en zit inmiddels in de cel. Op een andere plek werden rond dezelfde tijd de jongens aangetroffen. Een van een hen moest ook naar het ziekenhuis. Ook zij zitten inmiddels vast.

De politie heeft nog geen idee wat er is gebeurd en of het om een of meer steekpartijen gaat. Wellicht hebben ze elkaar neergestoken, aldus een politiewoordvoerder.

[upd] Nieuw reisprogramma voor Floortje Dessing

Floortje Dessing gaat een nieuw reisprogramma presenteren bij BNN. "Ik kan het niet laten meteen weer gas te geven", zegt de presentatrice in het AD. Dessing was eigenlijk van plan het een tijdje rustig aan te doen na een zware nieroperatie in oktober.

"Mijn hyperactiviteit is onuitroeibaar." De 42-jarige Dessing kiest in het nieuwe programma, waarvan zij de enige presentator is, haar eigen reisbestemmingen. "Waar ik langer blijf, zodat ik dieper op onderwerpen kan ingaan. Ik kan het gewoon niet laten. Dat leven maakt mij gelukkig."

Vanaf zondag is de presentatrice ook weer te zien in 3 Op Reis. "Mijn komende trips staan in het teken van mijn herstel." Zo vertrok Dessing naar een kuuroord in Noorwegen 'waar natuurlijke rust centraal staat'. Ze zegt zich nog steeds een 'dweil' te voelen na fysieke inspanning. "Het duurt nog wel even voordat ik compleet terug ben, ik had niet verwacht dat die operatie er zo zou inhakken."

Update 12.32 uur
Floortje Dessing kwam er zaterdagochtend op het vliegveld achter dat ze haar paspoort was vergeten. "Amateur die ik ben", twitterde de 3 Op Reis-presentatrice.

Haar vriend Frank schoot de 42-jarige Dessing, die naar Aruba gaat, te hulp. "Eén minuut voor de bagage-incheck sloot kwam Frank met mijn paspoort: duizendmaal dank!"

Zaterdag werd bekend dat de presentatrice een nieuw reisprogramma krijgt bij BNN. Dessing kiest daarbij haar eigen reisbestemmingen. "Waar ik langer blijf, zodat ik dieper op onderwerpen kan ingaan", zei ze in het AD. "Ik kan het gewoon niet laten. Dat leven maakt mij gelukkig."


Cambuur vangt ook bot bij Langeler

SC Cambuur moet verder zoeken naar een nieuwe trainer. Ook Art Langeler is voorlopig niet van plan om zich aan de eerstedivisionist te verbinden. "Het is niet zo dat ik Cambuur niet zie zitten, maar ik heb aangegeven dat ik wilde wachten", zei Langeler tegen AD Sportwereld.

"Als dat betekent dat ze een andere trainer contracteren, is dat prima. Ik zit in de luxe situatie dat ik wat te kiezen heb. Vorig jaar was er ook belangstelling, maar toen lag ik contractueel nog vast."

Langeler neemt aan het einde van het seizoen afscheid van PEC Zwolle. De oefenmeester is de vierde die niet ingaat op de aanbieding van Cambuur. Ernest Faber, Ron Jans en Alfons Groenendijk zagen het eveneens niet zitten om nu al het jawoord te geven.

"We willen op korte termijn een trainer vastleggen. Eentje die voor de volle honderd procent voor de club gaat", legt algemeen directeur Gerard van der Belt uit waarom de keuze waarschijnlijk niet meer valt op één van de vier bovenstaande trainers.

[NBA] Miami Heat overklast Clippers

Miami Heat heeft Los Angeles Clippers vrijdagavond in de NBA met 111-89 aan de kant gezet. LeBron James en Dwyane Wade hadden met respectievelijk dertig en twintig punten het grootste aandeel in de vierde overwinning op rij voor de koploper van de Eastern Conference. De Clippers blijven derde in de westelijke competitie.

New York Knicks boekte een kleine overwinning op Minnesota Timberwolves: 100-94. Carmelo Anthony was aan New Yorkse kant de belangrijkste man met 36 punten en negen rebounds. Hij zorgde er onder meer voor dat de Knicks de laatste zeven minuten een achterstand van elf punten goed wisten te maken. New York staat tweede in de Eastern Conference.

Oklahoma City Thunder kende net als Miami een makkelijke avond. Phoenix Suns werd met 127-96 verslagen. Kevin Durant deed met 21 punten goede zaken voor de winnaars. Oklahoma staat in de Western Conference nipt achter koploper San Antonio Spurs, dat verrassend onderuit ging tegen Detroit Pistons: 119-109. Greg Monroe produceerde 26 punten en zestien rebounds voor Detroit, dat tiende staat in de oostelijke competitie.

Overige uitslagen

Washington - Brooklyn 89-74
Charlotte - LA Lakers 93-100
Indiana - Toronto 98-100 (na verlenging)
Atlanta - New Orleans 100 - 111
Cleveland - Orlando 119-108
Memphis - Golden State 99-93
Houston - Portland 118-103
Utah - Chicago 89-93 

Maltezer Ridders bestaan 900 jaar

De katholieke ridderorde Orde van Malta viert zaterdag zijn 900e verjaardag met een kleurrijke processie op het Sint-Pietersplein. In de Sint-Pieterskerk wordt een mis opgedragen aan de orde en er vindt een audiëntie met paus Benedictus XVI plaats.

De Orde is een religieuze groepering en hulporganisatie die wereldwijd mensen bijstaat en tegelijk een soevereine entiteit met eigen paspoorten en diplomatieke betrekkingen met 104 landen. Een eigen grondgebied heeft de orde echter niet.

Zo'n vierduizend mensen, vrijwilligers en leden, hielden een mars op het Sint-Pietersplein, gekleed in kenmerkende zwarte gewaden met een wit achtpuntig Maltees kruis op de voorkant.

Fietsen Garminploeg gestolen

Afgelopen nacht zijn alle wedstrijdfietsen van de Garmin-Sharp wielerploeg gestolen. De mecaniciens van de ploeg, van onder andere Thomas Dekker openden vanochtend de vrachtwagen en zagen daar alleen nog de tijdritfietsen hangen.

De ploeg verbleef in het Novotel Aix en Provence voor de Ronde van de Middellandse Zee. Zoals gebruikelijk was er een teamauto ter beveiliging tegen de vrachtwagen aan geparkeerd, maar dat kon de roof niet voorkomen. "De dieven hebben de teamauto weggereden en na de diefstal weer teruggezet achter de vrachtwagen", aldus verzorger Matt Rabin via Twitter.

Diverse ploegen hebben de Garminploeg fietsen aangeboden om toch te kunnen starten, maar het team heeft besloten niet meer van start te gaan. Thomas Dekker vat de totale diefstal samen: "17 Cervelo's. Met Shimano elektrische groepen. Mavic carbon wielen. 10 srm systemen. Toch meer dan 150.000 euro aan materiaal.. Foetsie.."

Kroes: EU-budget is troosteloos compromis

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale agenda) is niet tevreden met het vrijdag bereikte akkoord over de begroting van de Europese Unie. Het is een ,,troosteloos compromis tussen nationaal politiek opportunisme en subsidieverslaving" waar het een ,,uitdrukking van ambitie" had moeten zijn, zo schrijft Kroes zaterdag in haar column in Het Financieele Dagblad.

Volgens Kroes hadden de Europese leiders moeten spreken over hoe het budget goed wordt besteed, en niet in eerste plaats over de hoogte van de begroting. Maar ze hebben er slechts voor gekozen te doen wat goed zal vallen ,,bij de kiezers thuis".

Het begrotingsakkoord kwam tot stand na 24 uur van zeer moeizame onderhandelingen. De 960 miljard euro die is afgesproken voor de jaren 2014-2020, is 85 miljard euro minder dan de Europese Commissie eigenlijk wilde.

Hoult en Shannon samen in Young Ones

Veelbelovende nieuwkomer Nicholas Hoult (Warm Bodies) en Hollywoods favoriete psychoot Michael Shannon (Take Shelter) zullen samen te zien zijn in de futuristische thriller Young Ones. In deze film van Jake Paltrow is Kodi Smit-McPhee (Let Me In) reeds gecast in de hoofdrol.

Young Ones speelt zich af in een gewelddadige, nabije toekomst waarin water een luxe is geworden. De snel verdampende levensbron zal centraal staan in de uitdaging te overleven van een 14-jarige Smit-McPhee. De rollen van Shannon en Hoult zijn tot op heden onbekend. De producent, Michael Auret, wist te vertellen dat 'het innemende verhaal van hoop en heldenmoed in een neo-realistische dystopie universele aantrekkingskracht zal hebben'.

2013 begint meer en meer te lijken op het jaar van de terugkeer van de science fiction. Bijna wekelijks worden nieuwe  films aangekondigd, waarbij het in de meeste gevallen niet eens gaat om 'remakes'of 're-imaginations' van bekende waar. Zo springt bijvoorbeeld Disney handig in op deze opleving door met nieuwe Star Wars delen aan te komen en hebben enkele sterren dit jaar hun naam verbonden aan grote projecten (zoals Matt Damon in Elysium en Tom Cruise in Oblivion).

Hoults Warm Bodies was dit weekend de meestbezochte film in Amerika en wordt grotendeels kritisch geprezen voor originaliteit, ondanks het feit dat het om een zombiefilm gaat. Warm Bodies draait vanaf 25 april in de Nederlandse Bioscopen. Of Shannon zijn status als angstaanjagende psychopaat kan blijven waarmaken valt vanaf 20 juni te zien in Man of Steel!

'Afscheidsbrieven gevonden bij dode Hagenaar'

Bij de 62-jarige man die zondag met zijn 45-jarige vriendin dood in een woning in Den Haag werd aangetroffen zijn drie afscheidsbrieven gevonden. Dat zegt advocaat Michel van Stratum van de 18-jarige zoon van de man. De zoon zat vast op verdenking van betrokkenheid bij de zaak, maar werd vrijdag vrijgelaten omdat er niet genoeg bewijs is om hem langer vast te houden. Één afscheidsbrief is volgens de advocaat aan een specifieke persoon gericht, de andere twee niet. Een politiewoordvoerder wil hier niets over zeggen omdat het onderzoek nog loopt.

De zoon van de man heeft een schrijfproef gedaan. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kan zo nagaan of hij de afscheidsbrieven die op het lichaam van zijn vader werden gevonden heeft geschreven. Het kan even duren voordat de zoon van alle verdenking is gezuiverd, omdat er volgens de advocaat bij het NFI achterstanden zijn. Bij de verhoren heeft de politie de zoon volgens de advocaat op geen enkele leugen kunnen betrappen.

De lichamen van de man en vrouw werden zondagavond gevonden in de woning aan de Herman Costerstraat. De vrouw was volgens Van Stratum met geweld om het leven gebracht. De man werd gevonden in een kast waar hij zich naar het lijkt had opgehangen.

De man en de vrouw hadden volgens de advocaat vaak ruzie. "Mijn cliënt is een lieve kwetsbare jongen die gebukt ging onder de ruzies in het huis. Hij sloot zich vaak op in zijn kamer en was veel weg om hier niet te veel van mee te krijgen."

De zaterdagavond voor het drama was er volgens de advocaat ook ruzie en is de zoon naar zijn kamer gegaan. "Daar heeft hij zijn koptelefoon op gedaan en heeft hij muziek geluisterd." De volgende ochtend zou zijn vader hem hebben gewekt om hem zijn creditcard en pincode te geven. De vader zou op vakantie gaan. De zoon bleef op zijn kamer.

Tegen het einde van de dag kwam de 16-jarige zoon van de vrouw het huis binnen omdat hij geen contact kreeg met zijn moeder. Hij vond haar dood op de bedbank en waarschuwde zijn familie, die de politie belde.

Die pakte de twee zoons op. De 16-jarige zoon werd maandag vrijgelaten. De 18-jarige zoon is volgens Van Stratum getraumatiseerd door het gebeuren. "Nadat het al in de kranten had gestaan moest hij na twee dagen van mij en de politie vernemen dat zijn vader en diens vriendin dood zijn."

Vijf doden bij vliegtuigcrash Charleroi

Bij een crash van een Cessna-vliegtuig op de luchthaven van het Belgische Charleroi zijn vijf mensen omgekomen. Onder de slachtoffers zijn drie kinderen, melden Waalse media. Het vliegtuig was aan het landen toen de problemen zich voordeden.

Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog niets bekend. De crash veroorzaakte veel schade en rook. Een deel van de luchthaven is afgesloten. Veel vluchten hebben vertraging opgelopen.

Zuid-Europese firma's mijden fiscus via Nederland

Ruim de helft van de multinationals uit Italië, Griekenland, Spanje en Portugal ontwijkt de fiscus in hun land met Nederlandse postbusfirma's. De meeste postbustfirma's zijn na 2000 ingeschreven, concludeert de Volkskrant uit onderzoek naar 83 bedrijven in de Zuid-Europese landen. Voorbeelden zijn onder meer de Italiaanse autofabrikant Fiat en de Spaanse kledingketen Zara.

Bij 46 van deze bedrijven is volgens de krant zeker of zeer waarschijnlijk sprake van een postbusfirma in Nederland om de belastingen te ontwijken. In zeven gevallen is de Portugese, Italiaanse of Spaanse overheid medeaandeelhouder van het bedrijf.

Door zogenaamd in Nederland gevestigd te zijn hoeven de bedrijven minder belasting de betalen over de winsten die dochterbedrijven wereldwijd maken. Het Nederlandse belastingregime is op dat gebied milder dan die van andere landen. Dit levert Nederland geld op, maar de Zuid-Europese overheden, die toch al in ernstige geldnood zitten, lopen hierdoor belastinginkomsten mis. Dit is overigens niet illegaal.

De laatste jaren hebben vooral Portugese bedrijven een postbusfirma in Nederland geopend. Van de negen grote ondernemingen hebben er acht één of meerdere postbusfirma's in Nederland. Een voorbeeld is Portugal Telecom. Van de 34 grote Italiaanse bedrijven ontwijken er achttien belasting via Nederland en van de 26 Spaanse bedrijven ook achttien.

Griekenland is de grote afwezige. Slechts twee van de veertien onderzochte bedrijven hebben een vestiging in Amsterdam. De daar gevestigde bedrijven ontwijken volgens de krant waarschijnlijk belasting via Cyprus.

Hoogleraar economie Rick van der Ploeg stelt in de krant dat er in Europees verband afspraken moeten worden gemaakt om een race naar de bodem te voorkomen. Met een gunstig belastingtarief worden bedrijven aangetrokken, waardoor de overheid meer belasting int. Als een ander land nog minder belasting heft, gaan de bedrijven daarheen. Uiteindelijk blijven er zo weinig belastinginkomsten over.

Belastingafspraken moeten volgens Van der Ploeg alleen worden ingezet om echte bedrijven met bijvoorbeeld echte fabrieken aan te trekken. Hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars vindt dat er binnen Europa afspraken moeten komen over de minimale hoogte voor vennootschapsbelasting.

'Cipollini was ook klant bij Fuentes'

De beerput bij het wielrennen wat betreft dopinggebruik lijkt nog steeds niet helemaal open te zijn gegaan. Vandaag meldde La Gazetto dello Sport dat ook de Italiaanse sprinter Mario Cipollini klant zou zijn geweest bij de dopingdokter Eufemiano Fuentes.

De wereldkampioen van 2002 zou tijdens dat succesjaar tot 2005 geregeld gebruik hebben gemaakt van dopingproducten als epo, groeihormonen en bloedtransfusies. Mooie Mario zou als codenaam Maria worden vermeld in de documenten van Fuentes.

In 2002 won Cipollini naast het WK ook Milaan-San Remo en Gent-Wevelgem. Daarnaast won hij zes etappes in de Giro d'Italia en drie in de Vuelta à España.


Cipollini werd in 2002 in Zolder wereldkampioen. (Bron: YouTube)

Paumen: "Besef kwam pas na de wedstrijd"

Maartje Paumen is sinds donderdagavond de meest scorende Oranjevrouw aller tijden. In de wedstrijd met Zuid-Afrika in Kaapstad verbrak de Nederlandse captain het doelpuntenrecord van Fieke Boekhorst. "Tijdens de wedstrijd was ik er niet echt mee bezig", vertelde Paumen aan hockey.nl.

Paumen ging niet volledige uit haar dak toen ze haar 129ste doelpunt maakte. "Ik wist van tevoren wel dat ik in Zuid-Afrika vijf goals moest maken om het record te verbreken. Tijdens de wedstrijd was ik alleen zo met het spel bezig, dat ik het me niet eens besefte. Pas toen ze het door het stadion omriepen, dacht ik: oh ja het is gelukt. Na de wedstrijd, toen ik verschillende felicitaties ontving, realiseerde ik het me pas écht goed. Dat was een bijzonder moment."

Is ze wel trots op zichzelf? "Ja natuurlijk. Vooral als je alle felicitaties leest, dan besef je eigenlijk hoe bijzonder het is. En dat het een heel mooie eer is. Toch was het geen doel van me om het record te verbreken. Het is gewoon iets supermoois wat erbij is gekomen. Of ik het erg vind dat ik het niet tijdens een groot toernooi heb bereikt? Nee, ik vind het überhaupt al mooi dat ik het record heb verbroken. En Zuid-Afrika is toch ook leuk? Het is een mooi land, haha."

De aanvoerder van het dameshockeyteam werd nog op de zelfde avond gefeliciteerd door de voormalig recordhouder Boekhorst. "Ik kreeg twee berichtjes van haar. Ze feliciteerde me en zei dat ze het fijn voor me vond en dat ze hoopte dat ik nog meer mooie momenten mag beleven in mijn carrière. Ik vond het heel leuk om dat te lezen."

Hoewel ze al vele felicitaties heeft onvangen, heeft Paumen haar mijlpaal nog niet gevierd. Dat komt wel goed, zegt ze. "Donderdagavond zijn we teruggegaan naar het hotel, waar we met z'n allen een colaatje hebben gedronken. Vervolgens zijn we gaan slapen. We zitten midden in het toernooi en de halve finale is zaterdag. Dat feestje komt dus wel een andere keer, misschien zondag ofzo."

Het record van de meest scorende internationale hockeyster aller tijden, staat op naam van Pietie Coetzee. De 34-jarige Zuid-Afrikaanse heeft meer dan 260 treffers op haar naam staan en het aantal groeit nog steeds. Haalt Paumen haar nog in? "Ha, dat weet ik niet. Dan moet ik nog wel een hele tijd blijven hockeyen. Ik ga sowieso door tot de Spelen van Rio en ik denk dat ik tot die tijd nog een aantal doelpunten maak. Maar of ik bij haar record in de buurt ga komen? Ik moet zeggen dat het veel goals zijn."

12-jarige Belg vliegt zwart naar Spanje

Een 12-jarige schooljongen uit Brussel is zonder ticket of paspoort aan boord van een vliegtuig gestapt en 'zwart' naar Spanje gevlogen. Pas in Malaga werd hij opgemerkt door de guardia civil, die het opviel dat de jongen op de luchthaven ronddoolde met zijn boekentas. Dat schrijft de Vlaamse krant Het Nieuwsblad zaterdag.

De jongen, Nayal, was donderdagavond op Brussels Airport ingestapt. Hij wilde zijn ouders niet onder ogen komen vanwege problemen op school. De jongen besloot daarop de benen te nemen naar Spanje.

Het opmerkelijke voorval doet in België de wenkbrauwen fronsen over de beveiliging op de luchthavens:. "Er is een onderzoek aan de gang", reageert Brussels Airport op de vraag hoe de jongen ongemerkt voorbij alle beveiliging kon komen. "Eerst willen we weten wat er precies is gebeurd", luidt het bij luchtvaartmaatschappij Jetair, die de vlucht verzorgde.

12-jarige Belg vliegt zwart naar Spanje
12-jarige Belg vliegt zwart naar Spanje (Foto: ANP)

Ubisoft komt met tweede Rayman Legends-demo

Afgelopen donderdag liet Ubisoft weten dat Rayman Legends was uitgesteld naar september. Daarnaast is de game niet meer exclusief voor Wii U, maar verschijnt Rayman Legends ook voor PlayStation 3 en Xbox 360. Veel fans hebben al hun frustratie geuit over het uitstel.

Om toch nog met een zoethouder te komen tot de release, heeft Ubisoft bekendgemaakt dat gamers met een Wii U binnenkort een nieuwe demo kunnen spelen van de game. Wanneer de demo moet verschijnen en wat je kunt doen in de demo is niet bekendgemaakt.

Nemo legt noordoosten VS lam

Meer dan een half miljoen huishoudens in het noordoosten van de Verenigde Staten zitten zonder stroom door de enorme sneeuwstorm Nemo. Veel wegen zijn onbegaanbaar en vrijwel verlaten en openbaar vervoer ligt stil.

In de staten Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York en Maine is de noodtoestand uitgeroepen. Zo'n 40 miljoen mensen ondervinden hinder van Nemo. De storm heeft tot heden zeker één leven geëist. Bij benzinestations ontstaan brandstoftekorten en honderden automobilisten zijn ondanks waarschuwingen in de sneeuw gestrand.

Op sommige plekken is in korte tijd al bijna een halve meter sneeuw gevallen. Meteorologen voorspellen dat in Boston en omstreken wel een meter kan vallen. De sneeuwval gaat gepaard met hoge windsnelheden tot zo'n 100 kilometer per uur.

Zeker 5000 vluchten zijn geschrapt op zo'n 60 vliegvelden. Bewoners in de getroffen staten is aangeraden vooral thuis te blijven.

Al flinke files op uitvalswegen wintersportvakantie

Op de uitvalswegen naar wintersportbestemmingen in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland staan zaterdagochtend al flinke files. Op de rondweg van München stond even na 09.00 uur achttien kilometer en op de A8 van München naar Salzburg vijftien kilometer, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Die files kunnen eigenlijk bij elkaar worden opgeteld. "Vanaf de rondweg kom je meteen in de file op de A8", legt de woordvoerder uit. Hij verwacht dat het in de loop van de ochtend drukker wordt op de uitvalswegen. "Rond het middaguur heb je meestal het hoogtepunt, daarna neemt de drukte af."

Het verkeer is nog wel in beweging. "Het is gelukkig niet zo erg als in de zomer, dan zie je het soms lang stilstaan." Vorige week zaterdag stonden er veel files in het gebied door beginnende vakanties in het buitenland en sneeuwval. Deze keer valt er geen sneeuw.

In het zuiden van het land en in Duitsland hebben veel mensen vrij vanwege carnaval. De vrije dagen worden aangegrepen om op wintersportvakantie te gaan. "Ongetwijfeld staan er ook Nederlanders in de file in Duitsland."


Al flinke files op uitvalswegen wintersportvakantie (Foto: Novum)

'AC Milan ziet toekomst in Sana'

AC Milan zou interesse hebben in Ajax-aanvaller Tobias Sana. De Zweedse aanvaller komt de laatste maanden nauwelijks aan spelen toe in Amsterdam, maar desondanks ziet Milan veel toekomst in de 23-jarige speler.

Milan denkt dat een bod van vier miljoen euro genoeg gaat zijn om Sana los te weken bij Ajax. Dit houdt in dat de Amsterdammers het tienvoudige voor de Zweed kan ontvangen, aangezien Sana afgelopen zomer voor maar vier ton over kwam van het Zweedse IFK Göteborg.

Wijnaldum speelt al weken met ontstoken schaambeen

Georginio Wijnaldum heeft al weken last van een ontstoken schaambeen, dat zorgt voor pijnscheuten in de lies. De middenvelder van PSV leeft op ontstekingsremmers en pijnstillers. "Er is geen tijd om rust te nemen, zeker niet met die belangrijke wedstrijden voor de boeg. Daarom verdwijnt die ontsteking heel langzaam."

De technische staf van PSV heeft tegen Wijnaldum gezegd dat hij zich ad moest melden de oefeninterland van Jong Oranje in Kroatië. "Hij had zelf graag willen spelen", aldus coach Dick Advocaat in AD Sportwereld. Wijnaldum noemt dat achteraf een verstandig besluit. "Ik heb nog steeds last, maar ik kan gewoon meedoen tegen Vitesse."

Riquelme keert terug bij Boca Juniors

Juan Roman Riquelme keert voor de derde keer terug in het shirt van Boca Juniors. De middenvelder tekende tegen de verwachtingen in een nieuw contract bij de Argentijnen. In het begin van januari liet Riquelme nog optekenen dat hij in geen geval zou terugkeren bij Boca. Nu stelt hij zich toch weer beschikbaar voor trainer Carlos Bianchi.

De Argentijn vertrok vorig jaar voor de tweede keer bij de topclub en zat sindsdien zonder club. Riquelme maakte in 1996 zijn eerste speelminuten voor Boca. In zes jaar won hij vijf prijzen, waaronder twee keer de Copa Libertadores. In 2007 keerde hij terug van een avontuur in Europa. In de vijf jaar die hij daarna nog bij de club speelde, won hij nog eens een Copa Libertadores.

Fans van Boca drongen al langer aan op een terugkeer van de spelmaker. Eén supporter zette een petitie op in de hoop hem snel weer te kunnen verwelkomen. Hij stelde dat Boca zonder Riquelme wéér geen aanspraak zou maken op een Copa Libertadores en stuurde een brief aan de Amerikaanse president Barakc Obama.

Judoka Grol vreest voor een domme actie

Het prestigieuze Tournoi de Paris is voor judoka Henk Grol de start van een nieuw judojaar en ook de start van de nieuwe olympische cyclus. "Het is eigenlijk een compleet nieuw begin. Door de veranderingen in de regels is het judo een ander spelletje geworden", aldus de 27-jarige Grol.

"Er mag bijvoorbeeld ook helemaal niet meer naar de benen worden gegrepen, terwijl ik dat twintig jaar lang wel heb gedaan. Daarom sluit ik niet uit dat ik in het heetst van de strijd vanuit een automatisme iets doms ga doen. Ik train pas een maand met de nieuwe regels, waarbij ik af en toe de fout in ga. Ik ben benieuwd wat ik onder druk doe." Grol is één van de elf Nederlandse judoka's die dit weekend in actie komen. 

[JL] Sparta, MVV en Helmond winnen

Sparta, MVV en Helmond Sport hebben vrijdagavond geen punten verspeeld in de titelstrijd in de Jupiler League. Koploper Sparta was eenvoudig met 3-0 te sterk voor Almere City FC. MVV kwam in Rotterdam met de schrik vrij tegen Excelsior: 2-1. Helmond Sport rekende met 4-2 af met FC Dordrecht.

Sparta stond in Almere al na twintig minuten met 2-0 voor door treffers van Donovan Deekman en Crescendo van Berkel. In de 69e minuut zorgde Sandro Calabro voor de beslissing.

Danny Schreurs zette MVV na ruim een halfuur uit een strafschop op voorsprong. In de 65e minuut maakte Niels Vorthoren echter gelijk op Woudestein. Na een rode kaart voor Kevin van Diermen vonden de bezoekers alsnog een ontsnappingsroute door een treffer van Leroy Labille in de 93e minuut.

Helmond Sport keek na dertien minuten tegen een achterstand aan in Dordrecht door een eigen doelpunt van Olivier ter Horst. Dankzij goals van Arne van Geffen, Emrullah Güvenc en Erik Quekel werd de score omgebogen. Danny Post leek de spanning nog even terug te brengen, maar Jeffrey van Nuland zorgde voor de beslissing.

Sparta voert de ranglijst aan met 39 punten. MVV heeft slechts een punt achterstand en had daar bovendien een wedstrijd minder voor nodig. Helmond, dat juist een duel meer afwerkte dan de Rotterdammers, staat op 37 punten.

De Graafschap speelde thuis met 2-2 gelijk tegen FC Eindhoven. Go Ahead Eagles en FC Den Bosch lieten geen punten liggen. De Eagles waren thuis een maatje te groot voor Fortuna Sittard met 4-1 en de Bosschenaren wonnen met 2-1 bij FC Emmen.

SC Cambuur en SC Veendam kwamen vrijdag niet in actie door hevige sneeuwval in Friesland. Maandag staat nog de Noord-Hollandse derby tussen FC Volendam en Telstar op het programma.

Weer aardbeving bij Loppersum

Opnieuw is zaterdagochtend een lichte aardbeving in Loppersum geweest. Die deed zich rond 06.30 uur voor, melden bewoners van het gebied op Twitter. Het is niet bekend hoe zwaar de aardbeving was en of die tot schade heeft geleid.

In het noorden van het land komen elk jaar dertig tot veertig bevingen voor als gevolg van gaswinning in het gebied. In Groningen is onrust ontstaan over een onderzoek waaruit twee weken geleden bleek dat de aardbevingen door gaswinning heftiger kunnen worden. Er wordt onder meer bekeken of huizen, bedrijven en dijken tegen zulke aardbevingen bestand zijn.

De Groningse commissaris van de koningin Max van den Berg zei dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een miljard euro in een fonds voor gedupeerden moet stoppen. Het compensatiefonds moet boven op een schadevergoeding van honderd miljoen euro komen die minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) eerder toezegde.

Brand in passagierstrein bij Geffen

Een passagierstrein is zaterdagochtend op het spoor tussen Den Bosch en Nijmegen bij het Noord-Brabantse Geffen in brand gevlogen. De zestien passagiers konden de trein veilig verlaten, zegt een woordvoerder van de NS. Er zijn geen gewonden gevallen.

De trein vloog even voor 07.30 uur in brand. In beide richtingen is voorlopig geen treinverkeer mogelijk. De woordvoerder kon nog niet zeggen wanneer het spoor weer wordt vrijgegeven. Reizigers kunnen omreizen via Utrecht. Het is niet duidelijk wat de brand heeft veroorzaakt.

50Plus wil rijke ouderen meer laten betalen

De overheid mag rijke ouderen best meer laten betalen. "Ik vind dat puissant rijken, jong of oud, überhaupt meer kunnen bijdragen om de crisis op te lossen", zegt 50Plus-leider Henk Krol zaterdag in De Telegraaf.

Mensen moeten volgens Krol worden aangesproken op hun geld en niet op hun leeftijd. "Mijn mening is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen." Zijn partij, die donderdag in de Politieke Barometer van acht naar dertien zegels steeg, onderzoekt nog hoe dat moet gebeuren "We kijken naar wat je kunt doen aan vermogensbelasting. Misschien kun je met de inkomstenbelasting iets doen."

Er moet volgens Krol meer solidariteit komen tussen arm, rijk, ziek en gezond. "Het verschil zit 'm niet tussen oud en jong." Tegelijk houdt hij vol dat ouderen met de maatregelen die er nu liggen zwaarder worden getroffen dan jongeren. Er mag volgens hem meer waardering voor ouderen komen. "Ik zie ook hoe fantastisch die generatie is, hoe geweldig die bijdraagt aan de maatschappij. En dat dat beeld eens bijgesteld moet worden. En alsjeblieft, laat die filmpjes achter de journaallezer eens vervangen door iets anders. Niet altijd die golfende ouderen."


50Plus wil rijke ouderen meer laten betalen (Foto: Novum)

'Administratieve chaos bij 50Plus'

De administratie van 50Plus is een 'grote janboel'. Partijleider Henk Krol doet met zijn bedrijven zaken met zijn eigen partij en hij heeft geen van zijn nevenfuncties bij de Tweede Kamer gemeld. Dat concludeert het AD zaterdag uit een eigen onderzoek.

De partij huurt kantoorruimte bij een onderneming waar Krol de directeur van is. De 50Plus-krant wordt ook door een bedrijf van Krol geproduceerd. Krol en het bestuur benadrukken in de krant dat het om een vriendendienst 'ver onder de marktwaarde' gaat.

Als ondernemer staat de partijleider onder curatele van de Belastingdienst. Er is een afspraak gemaakt om achterstallige belastingen te betalen. De problemen komen door een 'frauderend personeelslid', zegt Krol in de krant.

Een stichting van Krol houdt donateurs volgens de krant voor dat giften aan de stichting fiscaal aftrekbaar zijn terwijl dat niet zo is. Alleen donaties aan stichtingen die te boek staan als Algemeen nut beogende instelling (ANBI) zijn aftrekbaar en de stichting van Krol heeft geen ANBI-status.

Van de negen bestuursleden van 50Plus komt er volgens de krant maar één voor in de stukken van de Kamer van Koophandel. Mensen die met ruzie zijn vertrokken zijn officieel nog wel bestuurder. Krol was eerder bestuurder van de partij, maar is nooit officieel ingeschreven.

Het wetenschappelijk instituut van de partij zou forse subsidiebedragen aan opiniepeiler Maurice de Hond hebben besteed. Van alle uitgaven ging 85 procent naar de opiniepeiler. De voorzitter van het instituut, Jan Nagel, is een oude bekende van De Hond. In minder dan twee jaar tijd deed De Hond voor 130.000 euro aan onderzoeken. Dat een wetenschappelijk instituut van een partij zulke bedragen aan marktonderzoek besteedt is ongebruikelijk.

Origin nu verkrijgbaar voor Mac

EA heeft reeds aangekondigd dat het distrubutieplatform Origin vanaf nu verkrijgbaar is voor Mac. Enkele games, waaronder Dragon Age 2, Batman: Arkham City, LEGO Harry Potter en The Sims 3, waren vanaf de lancering beschikbaar.

Vice President Michael Blank, van Origin, is tevreden met de gang van zaken en ziet deze uitbreiding als een grote stap. 

“Our vision with Origin is to connect your gaming universe online, and today we’re taking a major step in expanding our service to reach Mac-based gamers worldwide. In delivering great game content, connecting the Origin service across PC, Mac and iOS devices, and offering great value to gamers with dual-platform play on select EA titles, Origin is making it easier than ever before for gamers to connect and play anytime, anywhere", aldus Vice President Michael Blank.  

Om Origin op zijn best te laten draaien beveelt EA aan dat Mac-gebruikers minimaal het besturingssysteem OS X 10.6.8 en een Intel Core 2 Duo processor hebben. 

Origin Mac
Origin nu verkrijgbaar voor Mac 

Nadal dringt door tot halve finale in Chili

Rafael Nadal heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finale van het ATP-toernooi in het Chileense Vina del Mar. De als eerste geplaatste Spanjaard was met 6-1 en 6-4 te sterk voor zijn landgenoot Daniel Gimeno-Traver, die als zevende is geplaatst.

Woensdag won hij al zijn eerste partij in het enkelspel na langdurig blessureleed van Federico Delbonis. De 26-jarige Nadal had in de eerste set geen kind aan Gimeno-Traver, maar in het tweede bedrijf ging het aanvankelijk gelijk op. Bij 4-4 sloeg de mondiale nummer vijf echter toe, waarna hij de zege veiligstelde. Bij de laatste vier neemt Nadal het op tegen de als derde geplaatste Jérémy Chardy uit Frankrijk of de Italiaan Paolo Lorenzi, de nummer zes van de plaatsingslijst.


Nadal dringt door tot halve finale in Chili (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Winter blijft verbazen.

Goedemorgen! Vandaag is het echt weer een dag die alle kanten op kan, want helemaal zeker is de situatie ook op dit moment nog niet. Bijna elk model geeft weer een ander scenario aan en dat maakt het enorm lastig om er een correct weerbericht van te maken. Een groot deel van de dag lijkt het op de meeste plaatsen nog droog te zullen blijven.

Er liggen een aantal storingen in de buurt en nu is het de vraag of de neerslag ons vanavond al gaat bereiken, of dat dat pas morgen gaat gebeuren. De kans is vrij groot dat het verkeer hier last van gaat ondervinden en dus is voorzichtigheid geboden. Waar ik wel duidelijkheid over kan geven is dat de temperatuur vanmiddag oploopt tot nét even boven 0. Er staat vandaag niet veel wind. Nu vergeet ik bijna te zeggen dat de zon vandaag ook geregeld zal schijnen en het dus prima weer is om overdag lekker even te gaan wandelen.

Op sommige plaatsen was het gisteren een prachtige weerdag, maar in andere streken vielen er toch nog een aantal actieve winsterse buien. In het noordoosten viel er soms behoorlijk wat sneeuw, terwijl een heftige blikseminslag ervoor zorgde dat er in sommige huizen de stoppen doorsloegen. Dat dit bij mij in de buurt gebeurde is bijna geen weernieuws meer. Ik bof echt dat ik in Haarlem woon, want saai kan je het hier op weergebied zeker niet noemen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Sneeuwbui Een flinke sneeuwbui in Goch. Rewimo maakte deze foto en volgens haar viel er behoorlijk wat sneeuw.


Na sneeuwbui
Ook qltel was buiten in Goch en hij maakte deze twee foto's van ná de sneeuwbui.

Wegtrekkende sneeuwbui
Een prachtig uitzicht op de wegtrekkende bui.


Eerste zelfmoordaanslag Mali succes

Vrijdag kreeg Mali te maken met de eerste zelfmoordaanslag sinds de Franse interventie. De aanslag was direct een weergaloos succes te noemen. Er viel namelijk maar één dode.

Een haatbaard op een motor reed op hoge snelheid op een controlepost van het Malinese leger af. Hij zal in zijn leven net zo verstrooid zijn geweest als in zijn dood, want hij liet de bom veel te vroeg afgaan. Eén Malinese soldaat raakte lichtgewond, wellicht doordat hij te hard lachte om die faalhaas.

De aanslag vond plaats in Noord-Mali, bij de plaats Gao, een stad in de Sahara die kort geleden werd terugveroverd op de rebellen. Ze werd zeer verrassend niet opgeëist door het Judeese Volksfront, maar door de Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika (MUJOA), een aan Al-Qaida geliëerde groep.

Om te vragen of hij deze actie als een rechtgeaarde aanslag telt of als een ingewikkelde vorm van zelfmoord, heeft uw verslaggever geprobeerd contact op te nemen met Allah, maar die blijkt niet te bestaan.

Ozb stijgt opnieuw harder dan afgesproken

Huiseigenaren betalen dit jaar bijna vier procent meer onroerendezaakbeslasting (ozb) dan vorig jaar. Dat is meer dan gemeenten met het rijk hebben afgesproken, meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag. Vorig jaar steeg de belasting op de eigen woning ook al meer dan was afgesproken.

Gemeenten hebben met het rijk afgesproken dat de ozb-opbrengst dit jaar met maximaal 2,76 procent mag stijgen. Uit onderzoek van de VEH blijkt dat de totale ozb-opbrengst die huiseigenaren betalen met 3,9 procent omhoog gaat. Bijna negen van de tien gemeenten verhogen hun ozb-tarieven fors meer dan nodig is om de dalende woningwaarde te compenseren.

De ozb stijgt met 86,7 procent het meest in de Noord-Brabantse gemeente Gemert-Bakel. In de Zuid-Hollandse gemeente Goeree-Overflakkee betalen huizenbezitters echter 17,9 procent minder dan vorig jaar.

VEH vindt dat gemeenten niet worden gestimuleerd om de ozb in de hand te houden, omdat ze niet individueel worden aanpakt als hun belastingtarief te hoog is. Gemeenten die de ozb nauwelijks verhogen of zelfs verlagen worden volgens de vereniging daarentegen toch gestraft door de verhogingen van andere gemeenten. De VEH vindt daarom dat de afspraak die gemeenten met het rijk maken over de tarieven moet worden afgeschaft en dat de jaarlijkse ozb-stijging moet worden gemaximeerd tot het inflatieniveau.

Verzet tegen moslims bij club Jeruzalem

De kantoren van de voetbalclub Beitar Jeruzalem zijn door een brand zwaar beschadigd. Waarschijnlijk is er sprake van brandstichting. Het bestuur van de club heeft kritiek gekregen, omdat het vorige maand twee Tsjetsjeense moslims contracteerde. Dat meldde BBC vrijdag. Niemand raakte gewond, maar de bureaus liepen zware schade op.

Tijdens een wedstrijd in de Israëlische eredivisie hieven supporters van Beitar deze week racistische leuzen aan en toonden zij spandoeken met tegen moslims gerichte teksten. Vier supporters zijn aangehouden.

Het is voor het eerst dat Beitar moslims contracteerde. Tot nu toe waren moslims en Arabieren niet welkom.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.