Woudagemaal weer in werking

Het Woudagemaal in Friesland wordt donderdag weer in werking gesteld. Dat is volgens het Wetterskip Fryslân nodig vanwege de vele neerslag.

Het heeft de afgelopen tijd veel geregend en er wordt nog meer regen verwacht. Door de hoge waterstand op de Waddenzee kan al het water niet zoals gebruikelijk via de spuisluizen worden afgevoerd, daarom wordt het Woudagemaal opgestart.

Het overtollige water op het Friese stelsel van meren en kanalen wordt via het Woudagemaal in Lemmer en het Hooglandgemaal bij Stavoren naar het IJsselmeer gepompt. Het in 1920 voltooide Woudagemaal kan vier miljoen liter water per minuut overpompen.

Bezoekers kunnen het enige werkende stoomgemaal ter wereld vanaf 10.00 uur bekijken. Het waterschap verwacht dat het gemaal drie tot vijf dagen moet draaien.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het gemaal wordt ingeschakeld. In december werd het gemaal ook opgestart om de grote hoeveelheid neerslag te verwerken. Toen ontstond op eerste kerstdag een lange rij bezoekers die het gemaal wilden aanschouwen. De keer daarvoor dat het gemaal werd ingezet was in januari vorig jaar. Het gemaal trok vorig jaar in totaal vijftigduizend bezoekers.