Nederlandse acteerwereld verliest iconen in 2012

Enkele grootheden uit de Nederlandse acteerwereld blazen in 2012 hun laatste adem uit. Piet Römer overlijdt in januari na verschillende gezondheidsproblemen op 83-jarige leeftijd in 'zijn' Amsterdam. De acteur is te zien in talloze film- en theaterproducties, maar staat vooral bekend als rechercheur De Cock in de tv-serie Baantjer.

In oktober verliest Sylvia Kristel haar strijd tegen slokdarmkanker. De actrice, die internationaal succes geniet dankzij haar erotische Emmanuelle-films, wordt 60 jaar. Een maand later overlijdt actrice Hetty Blok op 92-jarige leeftijd. Ze is vooral bekend als Zuster Klivia in de tv-serie Ja Zuster, Nee Zuster.

In december overlijdt onverwacht Jeroen Willems na een hartstilstand. De film-, tv- en theateracteur van net 50 jaar stond onder meer bekend om zijn vertolking van zanger Jacques Brel. Ook Swiebertje-acteur Piet Ekel en actrice Kitty Janssen overlijden in 2012.

In juli was tevens Ruud van Hemert al overleden. De regisseur, verantwoordelijk voor onder meer de film Schatjes!, leed aan keelkanker. Een andere bekende Nederlander die overlijdt is Joop van Tellingen, Nederlands eerste paparazzo. Hij bezwijkt in september op 67-jarige leeftijd ook aan de ziekte.

In de Verenigde Staten wordt de muziekwereld hard getroffen. Whitney Houston wordt in februari dood gevonden in het bad van haar hotelkamer. De 48-jarige zangeres blijkt verdronken. Drugsgebruik en hartproblemen dragen bij aan haar dood. De Britse The Monkees-zanger Davy Jones overlijdt later die maand, nadat blueszangeres Etta James in januari al haar strijd tegen leukemie had verloren.

Vooral mei is een droevige maand. Na Beastie Boy Adam Yauch, die op 47-jarige leeftijd overlijdt, volgen de 75-jarige funkmuzikant Chuck Brown en de 63-jarige Donna Summer. Laatstgenoemde, de Queen of Disco, had longkanker. Drie dagen later gaat een ander icoon van de discomuziek heen: Bee Gee Robin Gibb. De Brit overlijdt op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker.

Andere buitenlandse sterren die in 2012 de dood vinden zijn Tony Scott en Larry Hagman. Regisseur Scott, die onder meer verantwoordelijk was voor Top Gun, springt in augustus op 68-jarige leeftijd van een brug. Hagman, vooral bekend als J.R. uit de tv-serie Dallas, overlijdt in november op 81-jarige leeftijd aan kanker.


Nederlandse acteerwereld verliest iconen in 2012 (Foto: Novum)