FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 december 2012

Verkrachte vrouw India overleden

De 23-jarige vrouw die vorige week slachtoffer werd van een groepsverkrachting in India is vrijdag overleden. Dit heeft een woordvoerder van het ziekenhuis in Singapore waar ze lag bekendgemaakt.

Ze had ernstig hersenletsel opgelopen en infecties in haar longen en buik. Woensdag werd ze van India naar Singapore overgebracht naar een kliniek die gespecialiseerd is in orgaantransplantaties. Uiteindelijk is ernstig orgaanfalen haar fataal geworden, aldus het ziekenhuis.

De studente werd vorige week in een bus verkracht en mishandeld door een groep dronken mannen en raakte daardoor zwaargewond. Het incident veroorzaakte een volkswoede en rellen in New Delhi. De politie arresteerde zes mannen, onder wie de chauffeur van de bus.

Verkrachte vrouw India overleden
Verkrachte vrouw India overleden (Foto: ANP)

KLM aangeklaagd door ex-personeel Martinair

Meer dan 200 stewards en stewardessen die vroeger in dienst waren bij het door KLM overgenomen Martinair, hebben vrijdag een rechtszaak tegen KLM aangespannen. Ze zijn ontevreden over de manier waarop hun huidige werkgever KLM hen behandelt.

De 215 voormalige Martinair-werknemers, verenigd in de Stichting Cabinebelangen, eisen dat KLM meer waardering voor hen heeft en recht doet aan hun eerdere positie en ervaring bij Martinair, onder meer als het gaat om lonen en pensioenen. Volgens de stichting is KLM niet ingegaan op verzoeken om te praten over de zaak en is de rechtszaak daarom de enige resterende optie. Het cabinepersoneel van Martinair ging in november 2011 over naar KLM omdat Martinair stopte met het passagiersvervoer.

Astana schorst renner Kashechkin

Astana heeft wielrenner Andrey Kashechkin voorlopig op non-actief gesteld. De 32-jarige Kazach weigert zijn handtekening te zetten onder een interne gedragscode, zo laat de ploeg donderdag weten. Kashechkin blijft deel uitmaken van het team, maar zal niet worden opgesteld in wedstrijden.

De klassementsrenner werd in 2007 al eens voor twee jaar geschorst vanwege dopinggebruik. Hij werd toen direct ontslagen door Astana, maar keerde augustus 2011 weer terug bij de formatie uit eigen land. Kashechkin deed dit jaar onder meer mee aan de Tour de France en de Vuelta a España.

Teammanager en olympisch kampioen Alexandre Vinokourov gaf donderdag aan dat Astana lid wil worden van de 'Beweging voor een geloofwaardige wielersport', de MPCC.

'Geen nieuw voorstel om fiscal cliff af te wenden'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag in een overleg met de leiders van het Congres geen nieuw voorstel gedaan om de begrotingsafgrond, de 'fiscal cliff', af te wenden. Dat heeft een anonieme bron bij het overleg gezegd. Het overleg, dat om 21.10 uur Nederlandse tijd van start ging, was na een uur voorbij.

Als er tussen de Republikeinen en Democraten geen overeenstemming wordt bereikt, worden op 1 januari automatisch diverse belastingverhogingen en bezuinigingen van kracht die het prille herstel van de economie een kaakslag kunnen toedienen. Er is weinig hoop dat er een voor beide partijen acceptabele oplossing wordt gevonden.

Obama deed op de bijeenkomst geen nieuw voorstel, maar stelde opnieuw een plan voor dat volgens hem in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat op goedkeuring kan rekenen. De president wil dat voor alle huishoudens die een inkomen van minder dan 250 duizend dollar hebben, de belasting niet wordt verhoogd. Verder wil Obama rijke Amerikanen zwaarder belasten. De Republikeinen zijn fel tegen belastingverhogingen en willen dat er in de sociale zekerheid wordt gesnoeid. Beide partijen beschuldigen elkaar ervan niet bereid te zijn om te onderhandelen.

Podiumplaatsen doel voor Di Resta in 2013

Paul di Resta zal waarschijnlijk in 2013 wederom gaan racen voor Force India. Het team van Vijay Mallya moet de coureurs voor komend seizoen nog bevestigen, maar de kans lijkt klein dat de Schot zijn plaats kwijtraakt. Een overstap naar McLaren of Mercedes zat er helaas niet in.

Di Resta sprak met The Scotsman. "Natuurlijk was ik gevleid toen ik met dergelijke zitjes in verband werd gebracht. Maar ik was natuurlijk wel teleurgesteld toen die teams besloten met iemand anders in zee te gaan. Het geeft me alleen maar meer motivatie om volgend jaar iets moois neer te zetten."

"Natuurlijk wil je een auto waarin je regelmatig races kunt winnen en voor het kampioenschap kan gaan. Ik kan er volgend seizoen alleen maar vol voor gaan. Ik wil op het podium staan en er terugkeren. Dat is het doel. Maar ik wil er niet staan met een mazzeltje. Het moet een welverdiende top-drie zijn, waar we op kunnen bouwen."

PvdA wil stop op detentie vluchtelingen Schiphol

Vluchtelingen die aankomen op Schiphol moeten niet meer voor langere tijd in een cel worden gezet. Dat zei PvdA-Kamerlid Khadija Arib vrijdag op Radio 1. "Mensen die om asiel vragen, moeten op een goede en een zorgvuldige manier worden behandeld en niet als crimineel worden vastgehouden."

Arib deed haar uitspraken naar aanleiding van een oproep van Vluchtelingenwerk Nederland aan staatssecretaris van veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de kwestie. Plaatsvervangend directeur van de organisatie Jasper Kuipers vertelde vrijdag op Radio 1 dat naar schatting jaarlijks een kleine duizend vluchtelingen die via Schiphol binnenkomen en er om bescherming vragen in een cel worden gezet.

De formele reden voor deze aanpak is dat vluchtelingen zo nog even juridisch buiten Nederland worden gehouden, zegt Kuipers. De vluchtelingen doorlopen hun asielprocedure achter de tralies. Dat kan twee weken duren, als sprake is van de korte procedure, maar de lange procedure kan maanden in beslag nemen.

Kinderen blijven altijd in ieder geval twee weken vastzitten en echtparen worden uit elkaar gehaald, beschreef Kuipers. Volgens hem is detentie van vluchtelingen daarbij ongeveer twee keer zo duur als wanneer ze op een asielzoekerscentrum worden opgevangen. Dat komt bijvoorbeeld doordat een bewaker mee moet als wordt gelucht.

Arib, die Kamervragen heeft gesteld over de kwestie, wil dat vluchtelingen die via Schiphol binnenkomen bijvoorbeeld sneller worden geholpen. Een andere optie is dat ze niet meer worden vastgezet, maar naar een alternatieve opvanglocatie gaan. "Dit probleem moet worden aangepakt", vindt ze.

Nieuwjaarsduik op ruim 100 plaatsen

Op nieuwjaarsdag doet naar verwachting een recordaantal mensen mee aan een traditionele nieuwjaarsduik. Die worden op 106 locaties gehouden en dat is eveneens een record. Dinsdag nemen naar verwachting 40.000 mensen een frisse duik, meldde de organisatie van de nieuwjaarsduik vrijdag.

"Met de voorspelde 'zachte’ temperaturen is het zeer waarschijnlijk dat we het record realiseren", aldus een woordvoerder. Scheveningen is sinds jaar en dag de bekendste plek, maar onderdompelen kan dinsdag in rivieren, plassen of de zee, van Schiermonnikoog tot Maasbree.

Vorig jaar namen 36.000 mensen een frisse duik om het nieuwe jaar te vieren. Dat kon toen op 89 plekken.

[PDC WK] Van Barneveld verslaat Whitlock

Raymond van Barneveld heeft op overtuigende wijze de halve finale bereikt van het wereldkampioenschap darts van de PDC. In het Alexandra Palace klopte Barney de Australiër Simon Whitlock met 5-1.

Van Barneveld, wereldkampioen bij de PDC in 2007, ging voortvarend van start en won de eerste twee sets vrij eenvoudig. Whitlock kwam daarna weer terug in het duel, maar miste in de vierde set de kans op weer gelijk te komen in sets. In de vijfde set brak Barney Whitlock in de vijfde leg, waarna hij het in de zesde set koelbloedig afmaakte.

In de halve finale treft Van Barneveld mogelijk Phil Taylor, die eerst moet zien af te rekenen met Andy Hamilton. Hamilton is de verliezende finalist van vorig jaar.

Koninklijk lintje voor Jan Akkerman

Gitarist Jan Akkerman is vrijdagavond in De Melkweg in Amsterdam benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dit heeft de gemeente Edam-Volendam bekend gemaakt. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding voorafgaand aan zijn concert '50 years on stage' opgespeld door burgemeester Wim van Beek van de gemeente Edam-Volendam.

Akkerman (66) was in 1966 medeoprichter van Brainbox en maakte vanaf 1970 furore in Focus, samen met onder anderen Thijs van Leer. Beide bands boekten in eigen land en over de grens veel succes. Akkerman was daarnaast betrokken bij studioalbums van artiesten als BB King, Herman Brood en The Cats.

In 1973 riep het Engelse muziektijdschrift Melody Maker Akkerman uit tot beste gitarist van de wereld. In 2005 ontving hij de Gouden Harp vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek. Als gitarist geniet hij tot de dag van vandaag zowel nationaal als internationaal veel aanzien.


Jan Akkerman met Focus 

Gerard Joling boos op Toppers

Gerard Joling is niet te spreken over de gang van zaken binnen De Toppers. Het gezelschap, naast de zanger bestaande uit Jeroen van der Boom en René Froger, staat komend voorjaar weer in de Amsterdam ArenA. Joling heeft echter al enige tijd niets meer gehoord van onder anderen De Toppers-manager Benno de Leeuw en is boos.

"Ik hoor helemaal niets van Benno de Leeuw, ik hoor ook helemaal niets van René Froger, ik hoor niets van De Toppers", zei hij vrijdagavond in RTL Boulevard. "We hebben samen met het management heel veel gebeld naar Benno de Leeuw: hoe staan we ervoor, wat gaat er gebeuren? We horen absoluut helemaal niets."

"Ik moet je zeggen dat het me eigenlijk ook geen barst interesseert", vervolgt Joling. "Ik vind dat als je met dat soort grote projecten bezig bent, dan hou je mensen gewoon op de hoogte. En dat gebeurt niet." De zanger zegt zeker tien keer tevergeefs te hebben gebeld en een bericht te hebben ingesproken. "Dat vind ik dan gewoon een hele kwalijke zaak."

De Toppers-manager De Leeuw laat aan RTL Boulevard weten zich niet te herkennen in Jolings uitspraken. Hij laat weten dat de heren in januari bijeenkomen om zich te buigen over het evenement.

Gouden Film voor De Groeten van Mike!

De Groeten van Mike! heeft meer dan honderdduizend bezoekers naar de bioscopen getrokken. Dat levert de jeugdfilm van regisseur Maria Peters de Gouden Film op, die wordt toegekend door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. In de film, die twee weken geleden verscheen, is onder anderen Bracha van Doesburgh te zien.

De Groeten van Mike! draait om Mike, die al enige tijd in het ziekenhuis ligt. Als hij weg mag komt zijn moeder, die soms wat te veel drinkt, hem echter niet ophalen en wordt Jeugdzorg ingeschakeld. Het lijkt erop dat Mike naar een pleeggezin moet, maar dat ziet hij niet zitten. Samen met zijn kamergenoot probeert hij dat te voorkomen.


Gouden Film voor De Groeten van Mike! (Foto: Novum)

Gewonde bij brand door vallende kaars op kerstboom

Een persoon is vrijdagavond gewond geraakt bij een woningbrand in Amsterdam, die is ontstaan doordat een brandende kaars tegen een kerstboom viel. De bewoner van het huis aan de Van Houweningenstraat in Amsterdam-West liep brandwonden op en ademde rook in, meldt de brandweer.

De brand ontstond rond 18.30 uur. De brandende kaars viel van een kast in de woning op de eerste etage en belandde in de kerstboom. Die vatte onmiddellijk vlam. De bewoner liep zijn verwondingen op toen hij probeerde het vuur te blussen. De brandweer wist de brand uiteindelijk snel te doven.

Ambulancepersoneel heeft de bewoner ter plaatse nagekeken. Een zwangere vrouw in een woning op de tweede etage is uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht.

Zanardi in 2013 niet in DTM

Alessandro Zanardi zal in 2013 niet gaan racen in de DTM, zo maakte de Italiaan in de Daily Telegraph bekend. De inmiddels 46-jarige Italiaan testte vorige maand een bolide van BMW, maar een volledig seizoen racen wil hij niet meer.

Zanardi verloor in 2001 bij een ongeval tijdens een training voor de IndyCar-race op de Lausitzring zijn beide onderbenen. De Italiaan knokte zich terug en racete hierna een aantal seizoenen voor BMW in het World Touring Car Championship. Na het seizoen 2009 richtte hij zich op het handfietsen in een poging de Paralympics in Londen te halen. Hij slaagde in deze opzet door twee gouden en een zilveren plak te behalen. Zijn volgende doel is Rio de Janeiro 2016.

BMW onderzocht de mogelijkheid om Zanardi terug te laten keren in de autosport, maar de Italiaan bedankte. "We hebben er serieus over gesproken, maar ik vind dat het iets te veel voor mij gevraagd zou zijn geweest om me er het hele volgende seizoen op te gaan storten. Het zou namelijk betekenen dat ik geen tijd meer heb voor de dingen waar ik van geniet, zoals het fietsen en het vissen met mijn zoon, dus ik ga de volgende kans afwachten."

Pechstein wil geld zien van de ISU

Claudia Pechstein wil een schadevergoeding van de internationale schaatsunie ISU. De Duitse schaatsster vindt dat ze in 2009 ten onrechte is geschorst voor doping. De hoogte van de claim, die maandag wordt ingediend bij de rechtbank in München, ligt boven een miljoen euro. Dat zei haar advocaat vrijdag tegen de Berliner Morgenpost.

De 40-jarige Pechstein werd in 2009 voor twee jaar geschorst door de ISU vanwege verhoogde bloedwaarden. Twee jaar later had ze opnieuw verhoogde bloedwaarden, maar toen bleef een schorsing uit. De vijfvoudig olympisch kampioene kampt naar eigen zeggen met een erfelijke afwijking.


Pechstein wil geld zien van de ISU (Foto: Novum)

Geen wilde dieren meer bij Circus Renz

Wie volgend jaar naar Circus Renz gaat, zal geen wilde dieren meer zien optreden in de tent. De directie van het Nederlandse circus heeft vrijdag besloten geen wilde dieren meer te gebruiken in de voorstellingen.

Ze heeft dit gedaan naar aanleiding van het regeerakkoord van het kabinet-Rutte, dat een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen heeft aangekondigd.

"Met de presentatie van het regeerakkoord is geluisterd naar de niet-onderbouwde en agressieve schreeuw van tegenstanders, terwijl de stille werkers die alle aandacht bij hun dieren hebben, onbesproken blijven", liet de circusdirectie weten.

Geen wilde dieren meer bij Circus Renz
Geen wilde dieren meer bij Circus Renz (Foto: ANP)

'Hogere premies drukken nettoloon'

Mensen met een middeninkomen gaan er met de nieuwe belastingmaatregelen in 2013 het meest op vooruit. Werknemers met een laag of juist een hoog loon leveren salaris in. Het fiscale voordeel voor veel werknemers wordt overigens weer voor een deel onderuitgehaald door hogere premies voor onder meer pensioenen.

Dat blijkt uit de eerste berekeningen van ADP Nederland, een van de grootste verwerkers van loonstroken, die vrijdag bekendgemaakt zijn. De wijzigingen in het salaris verschillen per branche.

Mensen met een loon tot 1750 euro bruto per maand gaan er iets op achteruit, terwijl lonen boven de 1750 bruto erop vooruitgaan. Werknemers met een inkomen vanaf 5500 euro bruto per maand ontvangen op jaarbasis zo'n 1000 euro minder. Dat komt omdat de arbeidskorting voor deze groep fors omlaaggaat.

Nederlandse acteerwereld verliest iconen in 2012

Enkele grootheden uit de Nederlandse acteerwereld blazen in 2012 hun laatste adem uit. Piet Römer overlijdt in januari na verschillende gezondheidsproblemen op 83-jarige leeftijd in 'zijn' Amsterdam. De acteur is te zien in talloze film- en theaterproducties, maar staat vooral bekend als rechercheur De Cock in de tv-serie Baantjer.

In oktober verliest Sylvia Kristel haar strijd tegen slokdarmkanker. De actrice, die internationaal succes geniet dankzij haar erotische Emmanuelle-films, wordt 60 jaar. Een maand later overlijdt actrice Hetty Blok op 92-jarige leeftijd. Ze is vooral bekend als Zuster Klivia in de tv-serie Ja Zuster, Nee Zuster.

In december overlijdt onverwacht Jeroen Willems na een hartstilstand. De film-, tv- en theateracteur van net 50 jaar stond onder meer bekend om zijn vertolking van zanger Jacques Brel. Ook Swiebertje-acteur Piet Ekel en actrice Kitty Janssen overlijden in 2012.

In juli was tevens Ruud van Hemert al overleden. De regisseur, verantwoordelijk voor onder meer de film Schatjes!, leed aan keelkanker. Een andere bekende Nederlander die overlijdt is Joop van Tellingen, Nederlands eerste paparazzo. Hij bezwijkt in september op 67-jarige leeftijd ook aan de ziekte.

In de Verenigde Staten wordt de muziekwereld hard getroffen. Whitney Houston wordt in februari dood gevonden in het bad van haar hotelkamer. De 48-jarige zangeres blijkt verdronken. Drugsgebruik en hartproblemen dragen bij aan haar dood. De Britse The Monkees-zanger Davy Jones overlijdt later die maand, nadat blueszangeres Etta James in januari al haar strijd tegen leukemie had verloren.

Vooral mei is een droevige maand. Na Beastie Boy Adam Yauch, die op 47-jarige leeftijd overlijdt, volgen de 75-jarige funkmuzikant Chuck Brown en de 63-jarige Donna Summer. Laatstgenoemde, de Queen of Disco, had longkanker. Drie dagen later gaat een ander icoon van de discomuziek heen: Bee Gee Robin Gibb. De Brit overlijdt op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker.

Andere buitenlandse sterren die in 2012 de dood vinden zijn Tony Scott en Larry Hagman. Regisseur Scott, die onder meer verantwoordelijk was voor Top Gun, springt in augustus op 68-jarige leeftijd van een brug. Hagman, vooral bekend als J.R. uit de tv-serie Dallas, overlijdt in november op 81-jarige leeftijd aan kanker.


Nederlandse acteerwereld verliest iconen in 2012 (Foto: Novum)

NHL doet nieuw voorstel aan spelers

De organisatie van de NHL heeft de spelers een nieuw voorstel gedaan in een poging om het seizoen te redden. Commissaris Bill Daly van de Amerikaanse ijshockeycompetitie spreekt van een eerlijke verdeling van de inkomsten, zonder op details in te gaan. "We willen zo snel mogelijk terug het ijs op", laat hij vrijdag weten.

De NHL had eigenlijk op 11 oktober van start moeten gaan, maar de spelers en de teameigenaren zijn het nog altijd niet eens. De zogeheten lock-out duurt inmiddels 104 dagen. De NHL wil geen seizoen met minder dan 48 wedstrijden, waardoor voor half januari een akkoord moet worden bereikt.

In 2004 was er al eens zo veel onenigheid dat het hele NHL-seizoen niet doorging.

Platenbaas wil Ozzy Osbourne Airport

Birmingham Airport wordt mogelijk omgedoopt tot het Ozzy Osbourne International Airport. Althans, als het aan Jim Simpson, de ontdekker van Ozzy's band Black Sabbath ligt. Lokale politici reageren voorzichtig.

"Ozzy is niet altijd een brave hendrik geweest, maar wel een brummie in hart en nieren", zegt platenbaas Jim Simpson tegen de Britse boulevardkrant Birmingham Mail. Osbourne werd 64 jaar geleden geboren in de tweede stad van Groot-Brittannië, waar inwoners de bijnaam brummie hebben. Het vliegveld van Liverpool heet sinds tien jaar John Lennon Airport, naar de daar geboren Beatle John Lennon.

"Het is een interessant idee en ik ben ruimdenkend", zegt de lokale politicus Philip Parkin, die zijn eerdere plannen om Birmingham neer te zetten als muziekstad zag stranden. Hij voegt er wel aan toe dat de naamsverandering breed moet worden gedragen. "Het is interessant om te kijken hoe mensen denken over dit idee."

Moordcijfer NY laagste in tijden

Het aantal moorden in New York komt dit jaar naar verwachting uit op het laagste niveau sinds 1963. Ook het aantal schietpartijen is in achttien jaar niet zo laag geweest. Burgemeester Michael Bloomberg en politiechef Raymond Kelly maakten vrijdag de cijfers bekend.

Tot dusver zijn er in New York 414 moorden gepleegd. Dat is het laagste aantal sinds 1963 toen er voor het eerste betrouwbare cijfers over het aantal moorden werd bijgehouden. Het aantal schietpartijen kwam uit op 1353. Sinds 1994 is het cijfer niet zo laag geweest.

A67 dicht na groot ongeval

De A67 vanuit Venlo richting Eindhoven is vrijdagavond afgesloten tussen Geldrop en Leenderheide na een groot ongeval. Bij het ongeluk waren meerdere auto's en een vrachtwagen betrokken. Of er gewonden zijn gevallen, is nog onduidelijk, meldt de ANWB. Door de afsluiting staat bij afrit Geldrop drie kilometer file.

Ook bij Amsterdam vond vrijdag een fiks ongeval plaats. Op de ringweg A10 van knooppunt de Nieuwe Meer richting Watergraafsmeer is nog wel een rijstrook open. Vrijdagavond staat er tussen Oud-Zuid en het Amstel Business Park drie kilometer file.

Quentin Tarantino geëerd in Rome

Regisseur Quentin Tarantino krijgt in Rome een oeuvreprijs uit handen van filmmuziekcomponist Ennio Morricone. De Amerikaan wordt op 4 januari door het filmfestival van Rome geëerd. Dat maakte het filmfestival vrijdag bekend.

De prijsuitreiking wordt voorafgegaan door een gala waarbij Tarantino's nieuwste film Django Unchained wordt vertoond. De film is zijn ode aan oude spaghettiwesterns, waarvoor Morricone veel muziek heeft geschreven.

Het filmfestival van Rome werd dit jaar gehouden van 9 tot en met 17 november. De organisatie ziet de uitreiking van de oeuvreprijs als vervolg op het festival.


Quentin Tarantino geëerd in Rome (Foto: Novum)

Rodgers vreest niet voor Liverpool-baan

De teleurstellende resultaten van Liverpool bezorgen trainer Brendan Rodgers geen slapeloze nachten. De oefenmeester vreest niet voor zijn baan.

Liverpool kende een teleurstellende eerste seizoenshelft en ging afgelopen disndag nog met pijnlijke cijfers onderuit bij Stoke City (3-1). The Reds staan halverwege de competitie op de tiende plaats. Trainer Rodgers maakt zich echter nog geen druk.

"Ik ben hier aangesteld en de eigenaren zijn geweldig voor me. Bovendien heb ik geweldige steun van de supporters gehad en dat is de belangrijkste groep", aldus de oefenmeester tegenover Sky Sports. "Zij herkennen wat er gaande is. Ze begrijpen het."

Rodgers werd afgelopen zomer overgenomen van Swansea City, met wie hij afgelopen jaar een uitstekend seizoen kende. De keuzeheer werd aangesteld als opvolger van Kenny Dalglish, die vanwege teleurstellende resultaten werd ontslagen.

Weer minder moord en doodslag in Amsterdam

De vier grote steden komen dit jaar op minder geweldsdoden uit dan in 2011. De daling is te danken aan een historisch laag aantal moorden in Amsterdam.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht tellen in 2012 tot nu toe 38 slachtoffers van moord en doodslag. Dat blijkt uit cijfers van de politiekorpsen in deze steden. Vorig jaar kwam de teller uit op 39.

In de stad Amsterdam vielen net als vorig jaar minder moordslachtoffers: 12. Voor de regio Amsterdam-Amstelland zijn dat er 13. Vorig jaar telde de politieregio ook al een historisch laag aantal moorden, namelijk 17. De stad Rotterdam telt nu 13 geweldsdoden, hetzelfde aantal als in 2011. Binnen de Haagse stadsgrenzen vielen in 2012 10 doden door geweld, tegen 7 vorig jaar. Utrecht-stad teltéén moord of doodslag meer dan in 2011, namelijk drie.

Het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost is vooral het toneel van veel gewelddadige sterfgevallen: zes van de 12 doden vielen daar. Het stadsdeel overlegt met de politie over wat ertegen te doen is.

Weer minder moord en doodslag in Amsterdam
Weer minder moord en doodslag in Amsterdam (Foto: ANP)

Verdachte moord Marokkanen Venray vrij

Een van de verdachten van de moord in mei 2006 op twee Marokkanen in Venray, Lau G., is weer op vrije voeten. De rechter-commissaris in Roermond liet de man vrijdag vrij, maakte raadsman Marcel Heuvelmans van G. vrijdag bekend.

De in Duitsland wonende G. werd enkele weken geleden opgepakt. Donderdag is hij aan Nederland uitgeleverd. Vorige week werd al een andere verdachte in deze zaak, een man uit Baarlo, vrijgelaten.

G. werd voor de tweede keer aangehouden in verband met de dubbele moord. In 2006 gebeurde dat ook al. Hij werd in 2007 vrijgelaten omdat het Openbaar Ministerie (OM) het bewijs niet rond kreeg.

De twee Marokkanen worden sinds mei 2006 vermist. Ook al zijn de lichamen nooit gevonden, justitie gaat ervan uit dat ze zijn vermoord na een inbraak in een wietplantage in Venray.

Woedende moslims demonstreren in Irak

Tienduizenden Iraakse soennieten die woedend zijn over de in hun ogen tweederangs behandeling die hun ten deel valt zijn vrijdag in diverse steden de straat opgegaan. De goed georganiseerde betogingen, die plaatshadden na het vrijdagmiddaggebed, lijken bij steeds meer soennieten weerklank te vinden.

De grootste demonstratie had plaats op een weg richting Jordanië en Syrië die door de steden Fallujah en Ramadi loopt. De steden liggen in de provincie Anbar, waar de meerderheid van de bevolking soennitisch is. In Fallujah waren duizenden mensen op de been, die borden omhoog hielden waarop vrijdag tot 'Vrijdag van Eer' werd omgedoopt. Sommigen droegen de Iraakse vlag uit de tijd van het soennitische regime van Saddam Hussein mee.

In Ramadi blokkeerde een enorme mensenmassa de doorgaande weg. Ze eisten een 'eerlijke behandeling' van de sjiitische regering in Bagdad. "Het volk heeft eisen die direct moeten worden ingewilligd door de regering in Bagdad, anders breiden de demonstraties zich naar de rest van het land uit", aldus Dhari Arkan, de plaatsvervangend gouverneur van Anbar. "Het volk kan het regime ten val brengen, zoals ook in andere landen waar de Arabische Lente plaatshad gebeurde." In de noordelijke steden Mosul, Tikrit en Samarra waren ook duizenden mensen op de been.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki waarschuwde in Bagdad dat het sektarische conflict in het land niet moet terugkeren. Hij zei dat het land dicht bij de 'donkere dagen is dat mensen werden vermoord vanwege hun naam of identiteit'. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om uit te halen naar de betogers. "Landen die op zoek zijn naar vrede, liefde en wederopbouw moeten geciviliseerde manieren kiezen om zichzelf uit te drukken. Het is niet acceptabel dat een mening wordt geuit door wegen te blokkeren, aan te moedigen tot sektarisme of te dreigen met het beginnen van een oorlog en het verdelen van Irak", aldus Al-Maliki. "In plaats daarvan moeten we praten, naar elkaar luisteren en overeenstemming bereiken om onze verschillen te overbruggen."

Vorige week werden tien lijfwachten van minister van financiën Radio al-Issawi opgepakt. Al-Issawi komt uit Anbar en is een van de hoogste soennitische regeringsfunctionarissen. De arrestaties vormden deels de aanleiding voor de betogingen. De kwestie gaat echter dieper: soennieten vrezen dat ze worden gemarginaliseerd door de overwegend sjiitische regering.

The Walking Dead seizoen 1 voor 800 MSP op Xbox Live Marketplace

Nadat we gisteren al meldden dat de eerste episode van The Walking Dead volledig gratis te downloaden is, verscheen er vandaag nog een interessante aanbieding op Xbox Live Marketplace.

Episodes 2-5 zijn namelijk enkel vandaag voor de halve prijs te downloaden, voor 200 Microsoft Points in plaats van 400. Samen met de gratis eerste aflevering betaal je dan 800 Microsoft Points/10 euro voor het hele eerste seizoen, wat geen slechte deal is voor de game die verkozen is tot Game Of The Year tijdens VGA 2012.

Vierde The Walking Dead-aflevering in aantocht (Novum)

Problemen bij online Oscarstemming

Leden van de Academy of Motion Picture Arts en Sciences vinden het invullen van hun Oscarfavorieten maar ingewikkeld. "Ik denk dat ik de eerste ronde maar oversla, want het is te veel moeite", zegt een van de anonieme stemmers tegen de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De ruim 5500 leden uit de filmwereld bepalen wie genomineerd wordt voor de Oscars en wie een beeldje mee naar huis mag nemen. Ze krijgen daarvoor via een wachtwoord toegang tot een site. Dat wachtwoord krijgen ze via een code, waarvoor een telefoonnummer moet worden gebeld.

Veel leden klagen dat de toegangscodes niet werken en dat eindeloos gebeld moet worden voor nieuwe codes. Daarbij kampt de site waarop de leden kunnen doorgeven wie volgens hen genomineerd moet worden voor een Oscar met technische problemen. Zo lag de website medio deze maand, toen voor het eerst kon worden gestemd, geregeld plat.

Of de problemen met de site ook leiden tot minder geldige stemmen, zal nooit duidelijk worden. De Academy maakt nooit bekend hoeveel van de leden hun stem hebben uitgebracht. De Oscarnominaties worden op 10 januari bekendgemaakt. De gouden beeldjes worden op 24 februari uitgereikt.


Problemen bij online Oscarstemming (Foto: Novum)

Vloeken mag in Dead Space 3

Wees gewaarschuwd als je binnenkort Dead Space 3 speelt met Kinect: bepaalde vloeken worden via de technologie van Microsoft door de game opgepikt en kunnen zelfs invloed hebben op het verloop van het spel. Dat zei executive producer Steve Papoutsis.

"There are commands where you might be in a certain situation and you might yell a specific expletive and it might behave in a way that you want it to." aldus Papoutsis.

In welke mate de game door vloeken beïnvloed wordt is nog niet duidelijk. Dead Space 3 verschijnt op 8 februari voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Dead Space 3 screenshot

'Scientologykerk is criminele organisatie'

Het Belgische openbaar ministerie beschouwt de scientologykerk van België als een criminele organisatie. Het federale parket vervolgt de Belgische tak van de sekte en twee van zijn kopstukken voor oplichting, afpersing, kwakzalverij en schending van de privacy. Dat heeft de Vlaamse krant De Tijd bericht.

Scientology, met als bekendste aanhanger acteur Tom Cruise, is in onder meer de Verenigde Staten als religie erkend. De sekte werd in 1954 opgericht door sciencefictionschrijver L. Ron Hubbard. Volgens Hubbard en zijn volgelingen kan technologie de geest verruimen en helpen bij het oplossen van problemen.

Inter-trainer zinspeelt op rentree Sneijder

Internazionale-trainer Andrea Stramaccioni heeft de deur voor een rentree van Wesley Sneijder op een kier gezet. De Italiaanse oefenmeester denkt niet meteen aan een transfer van de 28-jarige middenvelder, zegt hij vrijdag tegen Gazzetta dello Sport.

"Hij weet dat als een speler het verdient, ik hem zal belonen. Als dat niet het geval is, speelt hij niet", laat Stramaccioni weten. "Ik weet zeker dat Wesley mij kan overtuigen en als hij dat doet wacht een plek in het eerste elftal op hem."

Sneijder leeft al maanden in onmin met Inter, omdat hij weigert akkoord te gaan met een verlaagd salaris. Hij lijkt op last van de clubleiding aan de kant te blijven, hoewel Stramaccioni al eens aangaf dat hij om tactische redenen niet bij de selectie zit.

De aanvoerder van het Nederlands elftal kwam sinds eind september niet meer in actie voor de club, waarmee hij in 2010 nog de Champions League, de landstitel en de Italiaanse beker veroverde.


Inter-trainer zinspeelt op rentree Sneijder (Foto: Novum)

Beeld van Hitler in Warschau leidt tot beroering

Een beeld van Adolf Hitler in het voormalige getto van Warschau heeft tot gemengde reacties geleid. Het beeld, 'HIM' van de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan, laat Hitler zien, terwijl hij op zijn knieën bidt. In het getto van Warschau werden in de Tweede Wereldoorlog veel joden om het leven gebracht.

Het beeld trekt veel bezoekers en sommigen zijn woedend. Het Simon Wiesenthal Center, een joodse organisatie, noemde de plaatsing van het beeld een 'zinloze provocatie die een belediging is van de nagedachtenis aan de joodse slachtoffers van de nazi's'. Anderen prijzen het beeld juist en menen dat het een sterke emotionele impact heeft.

Het beeld is slechts van een afstand zichtbaar en waar Hitler precies voor bidt heeft de kunstenaar niet duidelijk gemaakt. Het punt dat de kunstenaar echter wil maken is dat mensen na gaan denken over de aard van het kwaad.

Davids alleen aan het roer bij Barnet

Edgar Davids staat er vanaf nu alleen voor bij Barnet. De oud-international was samen met Mark Robson de manager, maar Robson is nu vertrokkken. Robson arriveerde afgelopen zomer bij Barnet. Toen de club in de eerste elf competitieduels niet één keer wist te winnen, werd Davids erbij gehaald als speler/manager. De prestaties werden langzaam beter, Barnet kwam van de laatste plaats en staat nu op plek 21.

Om duidelijk te maken wie verantwoordelijk is voor het eerste elftal, heeft Barnet besloten om alleen met Davids verder te gaan. De club uit League Two, het vierde profniveau van Engeland, bracht dat vrijdag via de clubwebsite naar buiten.

Sinds de komst van Davids in oktober speelde Barnet dertien competitieduels. Vijf daarvan leverden drie punten op en vier keer werd er gelijkgespeeld. Daardoor staat Barnet nu drie punten boven de degradatiestreep.

'Meeste vuurwerkoverlast in regio Rotterdam'

Bij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zijn tot nu toe 35.000 meldingen binnengekomen. Dat heeft fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks in Rotterdam vrijdag bekendgemaakt. Uit Rotterdam komen de meeste klachten (ruim 1500) en in de top 5 staan verder Amsterdam (1200), Den Haag (1000), Utrecht (600) en Zoetermeer (500).

Het meldpunt is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties. De meeste meldingen gaan over te vroeg afgestoken vuurwerk (32 procent) en overlast door vuurwerkbommen (47 procent). De klachten rond overlast komen uit het hele land. Vrijdag is de eerste van drie officiële vuurwerkverkoopdagen.

Albert sterkste in Azencross

Niels Albert is weer de winnaar geworden van de Azencross in het Belgische Loenhout. De Belg, die de veldrit voor de vierde keer won, bleef de Tsjech Zdenek Stybar voor en verstevigde daarmee zijn leiding in de Bpost-trofee.

Albert kwam al vrij vroeg op kop met Stybar en Sven Vantornout en wist laatstgenoemde ook snel te lossen. Stybar leek echter sterker dan Albert en nam in de voorlaatste ronde een voorsprong van vijftien seconden op Albert. In de slotronde wist de wereldkampioen echter weer aansluiting te vinden en kwam alsnog solo als winnaar over de meet.

Zijn directe concurrent Sven Nys had zijn dag niet. Hij kwam al vroeg tweemaal ten val en reed al een verloren wedstrijd. In de slotfase werd er ook nog eens bier naar hem gegooid, waarna de veel winnaar besloot de toeschouwer de les te lezen. Uiteindelijk gaf Nys nog op.

Blowende toerist blijft welkom

Veel gemeenten zijn niet van plan volgend jaar te gaan controleren of coffeeshops alleen inwoners van Nederland wiet laten kopen. Dat meldt de NOS vrijdag na een rondgang. Van de ongeveer honderd gemeenten met een of meer coffeeshops reageerden er 55. Daarvan gaven er 26 aan niet van plan te zijn actief te handhaven.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schrapte vorige maand de zwaar bekritiseerde wietpas. De verplichte registratie werd 1 mei ingevoerd in het zuiden van Nederland en zou 1 januari landelijk ingevoerd worden. Het ingezetenencriterium moet per 1 januari in het hele land nog wel worden nageleefd.

Om te controleren of klanten ingezetene zijn van Nederland kunnen coffeeshops vragen een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie in combinatie met een geldig identiteitsbewijs of verblijfsvergunning. De regels moeten ervoor zorgen dat buitenlandse toeristen geen coffeeshops meer aandoen.

Onder de gemeenten die zich niet gaan houden aan de nieuwe regels, zitten veel grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Leeuwarden en Amersfoort. Enschede en Arnhem, dicht bij de Duitse grens, zijn eveneens niet van plan te gaan handhaven.

Utrecht en den Haag reageerden niet, maar lieten eerder wel blijken niet veel te zien in het ingezetenencriterium. Als die gemeenten inderdaad ook niet gaan controleren, blijft ongeveer twee derde van de 650 coffeeshops toegankelijk voor buitenlanders.

Van de gemeenten die wel willen gaan controleren, heeft het overgrote deel nog geen plan opgesteld. De gemeenteraad zou zich er veelal nog over moeten buigen. Opstelten wil dat elke gemeente een plan opstelt.

Agenten neergeschoten op politiebureau VS

Een man heeft vrijdag in een politiebureau in het Amerikaanse Goucester, in de buurt van Philadelphia, drie agenten neergeschoten. Een van hen zou ernstig gewond zijn geraakt.

De schutter is zelf gedood door kogels die agenten uit zelfverdediging terugvuurden, liet de politie weten aan Amerikaanse media.

De man werd vrijdag binnengebracht op het politiebureau vanwege een incident in huiselijke kring, meldde NBC News. Eenmaal op het bureau slaagde de man erin een wapen te bemachtigen en te schieten op de agenten.

Oud-geldschieter legt beslag op merknaam Doornbos

De vete tussen autocoureur Robert Doornbos en zijn voormalige sponsor Harry Muermans blijft voorduren. Zakenblad Quote meldt vrijdag dat Muermans beslag laat leggen op het woord- en beeldmerk Bobby D. Doornbos en Muermans liggen al jaren met elkaar overhoop. De zakenman eist nu een bedrag van een miljoen euro.

Het beslag op het merk Doornbos volgt op het terugdraaien van een door Muermans aangevraagd faillissement van een BV van Doornbos eind oktober. Het gerechtshof in Den Haag kwam daartoe af omdat Muermans de enige schuldeiser was, wat wettelijk gezien onvoldoende is voor een faillissement.

Doornbos en Muermans moesten daarna met elkaar tot een oplossing komen, maar dat is niet gebeurd, vertelt de door Muermans ingeschakelde zakenman Tjerko Jurgens in een mail aan Quote. "Ondanks dat Doornbos aangegeven heeft om met Muermans in gesprek te gaan (2x) en dit niet is nagekomen, is er beslag gelegd op de merkrechten van Doornbos met het oogpunt tot veilen in februari."

Doornbos vindt het een merkwaardige gang van zaken. "Dit slaat nergens op", reageert hij tegenover Quote. "Maar goed, het is Harry's manier van zakendoen. Ik heb de zaak in Almelo al gewonnen, en ik weet zeker dat het goed komt, ook in hoger beroep. Dit doet me geen pijn." Doornbos verwijst daarbij naar het uiteindelijk afgewende faillissement.

De huidige claim van een miljoen euro is slechts een deel van het geschil tussen Muermans en Doornbos. In een andere zaak eist de zakenman een bedrag van elf miljoen euro aan geleende sponsorgelden terug.

Doornbos was tijdens zijn loopbaan onder meer testrijder bij Red Bull. Voor die renstal kwam hij drie keer uit in de Formule 1. Een jaar eerder was hij actief bij Minardi.

Kim De Gelder wilde drie crèches uitmoorden

Kim De Gelder, de Belg die in 2009 een bloedbad aanrichtte op een kinderdagverblijf bij Dendermonde, was van plan op nog twee andere kinderdagverblijven toe te slaan. Dat blijkt uit de akte van beschuldiging voor zijn ophanden strafproces, waarop de Vlaamse krant De Standaard de hand heeft gelegd.

De destijds 20-jarige De Gelder stak op januari 2009 in kinderdagverblijf Fabeltjesland twee baby's van zes en negen maanden en een verzorgster van 54 dood. Op de computer van De Gelder vond de politie nadien concrete plannen voor zelfde moordpartijen in het naburige Peuterland en Zonneschijn, schrijft De Standaard. Een week voor de slachtpartij in Fabeltjesland had De Gelder al een bejaarde vrouw vermoord.

De Gelder staat eind februari terecht voor een juryrechtbank. Het zogenaamde hof van assisen moet zich buigen over de vraag of hem zijn daden kunnen worden aangerekend. Gerechtspsychiaters hebben vastgesteld dat De Gelder toerekeningsvatbaar was, maar diens advocaat bestrijdt dat. De Gelder zou tijdens de moorden in een psychose hebben verkeerd.

Wat De Gelder tot zijn daden dreef liet hij aanvankelijk niet los, blijkt uit de akte van beschuldiging. Uiteindelijk verklaarde hij na lange verhoren dat hij 'wraak wilde nemen op de maatschappij, omdat die te hard geweest is voor mij'. "Ik wilde daardoor zo veel mogelijk mensen het ergste aandoen: hen vermoorden."

Het Belgische openbaar ministerie geeft in een akte van beschuldiging een zo objectief mogelijk beeld van de verdachte en het gepleegde delict.

Nadal meldt zich af voor Australian Open

Rafael Nadal heeft zich afgemeld voor de Australian Open, dat in januari in Melbourne wordt gehouden. De Spaanse nummer vier van de wereld heeft last van een buikvirus.

Nadal heeft sinds zijn nederlaag in de tweede ronde van Wimbledon geen toernooi meergespeeld. "Met mijn knie gaat het goed. Het herstel is voorspoedig verlopen. Maar door het virus heb ik deze week niet kunnen trainen", meldt Nadal in een statement. "Daardoor moet ik me tot mijn spijt terugtrekken voor het toernooi van Doha en de Australian Open, die beide wel in mijn schema stonden."

Vos vijfde na val in Loenhout

Marianne Vos is bij de Azencross in Loenhout pas als vijfde gefinished. De wereldkampioene veldrijden kwam al vroeg in de wedstrijd ten val en moest daardoor in de achtervolging.

Vos, die afgelopen zondag nog won de wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder won, slaagde er vervolgens niet meer in aansluiting te vinden met top. De zege ging uiteindelijk naar de Belgische Sanne Cant. De Britse Nikki Harris finishte als tweede voor de Amerikaanse Kathy Compton.

Bij de beloften was er wel Nederlands succes. Corné van Kessel bleef in de sprint de Belg Wietse Bosmans net voor. Wout van Aert werd derde.

'Vrouwelijke' politiebureaus in India

De vrouwelijke premier van de Indiase deelstaat West-Bengalen wil 65 politiebureaus bemannen met uitsluitend vrouwen. De maatregel is bedoeld om het voor vrouwelijke slachtoffers van geweld gemakkelijker te maken aangifte te doen. Mamata Banerjee zei vrijdag dat inmiddels al tien 'vrouwelijke' politieposten in de deelstaat operationeel zijn.

In India is grote opschudding ontstaan over een recente, uiterst gewelddadige groepsverkrachting van een 23-jarige studente in een bus in New Delhi. De autoriteiten proberen de volkswoede die hierover is ontstaan en over de manier waarop de politie verkrachtingzaken behandelt, te bezweren met nieuwe maatregelen.

Banerjee kondigde verder de oprichting aan van 158 nieuwe rechtbanken in de deelstaat die met voorrang zaken gaan behandelen van vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van misdrijven.

Topdrukte bij zorgverzekeringssites

Consumenten wachten dit jaar weer tot het laatste moment om over te stappen van zorgverzekering. Het aantal bezoeken en overstappers bij Independer, de Consumentenbond en Zorgkiezer is sinds de kerstdagen flink hoger. Dat blijkt vrijdag uit een rondgang van Novum Nieuws.

De Consumentenbond heeft het aantal bezoeken sinds eerste kerstdag op zijn zorgkiessite zien verdriedubbelen. Bij Independer komen vijftig procent meer consumenten langs, bij Zorgkiezer gaat het om een verdubbeling.

Het aantal mensen dat ook echt overstapt is bij Independer vier keer zo hoog als vorig jaar, bij Zorgkiezer drie keer. Beide websites verwachten een lichte stijging van het totale aantal overstappers, van ongeveer zes naar zeven procent. De Consumentenbond geeft geen voorspelling.

Om over te kunnen stappen van zorgverzekeraar moet het oude contract voor 1 januari zijn opgezegd. Uiterlijk 31 januari moet dan een nieuwe aanbieder worden gekozen.

Consumenten wachten altijd tot het laatste moment, maar dit jaar is er veel meer aandacht voor de zorgpremie door nieuwe acties en reclames van verzekeraars. Niet eerder kwamen verzekeraars zo laat nog met nieuwe kortingen. Ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit wijst consumenten actief op het voordeel van overstappen.

Zowel Independer als Zorgkiezer ziet dat meer mensen kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico, om zo de kosten te drukken. Het verplichte eigen risico stijgt volgend jaar ook van 220 naar 350 euro.

Ook zeggen veel mensen hun aanvullende verzekeringen op. Iemand die bovendien voor een onlineverzekering kiest en per jaar betaalt, kan tot wel achthonderd euro per jaar besparen, rekende Zorgkiezer voor. Bij een onlineverzekering moeten alle verzekeringszaken via internet worden afgehandeld.


Topdrukte bij zorgverzekeringssites (Foto: Novum)

Ontsnapte gevangene opgepakt in Rotterdam

Een arrestatieteam heeft donderdagavond een 27-jarige Rotterdammer aangehouden die in januari was weggelopen uit een halfopen inrichting in Middelburg. Hij zat daar een celstraf van vijf jaar uit voor een poging tot doodslag op een vrouw in Rotterdam in 2008.

Onderzoek had uitgewezen dat de man donderdag in Rotterdam was. Het arrestatieteam hield de bajesklant aan in de Slaghekstraat. Hij moet nog 664 dagen zitten. De straf was opgelegd door het gerechtshof, laat de politie vrijdag weten.

Het weglopen of ontsnappen uit detentie is in principe niet strafbaar.

Boek: Hotel Vertigo - Kees 't Hart

Als de jonge scholier Vincent van Zandt in 1957 aan een uitwisselingsprogramma deelneemt, wordt hij voor een jaar bij een gastgezin in San Francisco in huis geplaatst. Via een vriendin raakt hij betrokken bij de second unit van de filmcrew van Alfred Hitchcock. Deze is bezig met opnames voor zijn film Vertigo, welke zich in dezelfde stad afspelen zal. Vincent raakt diep onder de indruk en zijn ervaringen gedurende zijn verblijf in de Verenigde Staten zullen hem de rest van zijn leven bijblijven.

Quentin Tarantino hekelt John Ford

Quentin Tarantino is een groot liefhebber van westerns, maar heeft een hekel aan de films van regisseur John Ford. "John Ford is niet een van mijn Amerikaanse westernhelden, laat dat duidelijk zijn", zegt de Django Unchained-regisseur tegen de Amerikaanse weblog The Root. "Om het zacht uit te drukken: ik haat hem".

Ford maakte vanaf de jaren twintig tot de jaren zestig vooral westerns. Hij won in totaal vier Oscars voor onder meer The Informer en Stagecoach. De 49-jarige Tarantino is niet gecharmeerd van de manier waarop de regisseur Indianen portretteerde. "Het is echt dat soort mensen dat het idee in stand houdt dat de Angelsaksische mens verheven is". 

Tarantino maakte de western Django Unchained die vanaf 17 januari in de bioscopen draait. De film gaat over een slaaf die met een premiejager achter een slavendrijver aan zit. Hij wil van de film en Inglourious Basterds een trilogie maken en mijmert al over een derde deel dat moet gaan over zwarte soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Het zou Killer Crow kunnen heten, of zo".


Quentin Tarantino hekelt John Ford (Foto: Novum)

Just Dance 4 sluit jaar af met eerste plaats

Het dansspel Just Dance 4 sluit het kalenderjaar af als het populairste spel van Nederland. In de 52e week van het jaar weet de dansgame onder meer het schietspel Call of Duty Black Ops 2 en het voetbalspel FIFA 13 achter zich te houden. Dat blijkt uit vrijdag door marktonderzoeksbureau GfK verstrekte gegevens.

Just Dance 4 kwam begin oktober uit en staat sinds die tijd in de top tien. De game veroverde begin november de eerste plek, maar moest die een week later afstaan aan het schietspel Call of Duty Black Ops 2. Sinds vorige week is Just Dance 4 opnieuw de nummer één van Nederland.

De verkooptoptien van deze week is verder nagenoeg ongewijzigd. Enkele spellen zijn van plaats gewisseld, waarbij de daling van het schietspel Far Cry 3 het meest opvalt.

Ook volgende week is weinig verandering in de verkooptoptien te verwachten. Pas in de tweede week komt de actiegame Anarchy Reigns tegen een budgetprijs op de markt. Een week later liggen het schietspel Sniper Ghost Warrior 2 en de actiegame DmC: Devil May Cry in de winkel.

De volledige top tien van week 52 ziet er als volgt uit:
01. Just Dance 4 (Nintendo Wii)
02. Call of Duty: Black Ops 2 (PlayStation 3)
03. FIFA 13 (Playstation 3)
04. Call of Duty: Black Ops 2 (Xbox 360)
05. Assassin's Creed 3 (PlayStation 3)
06. Far Cry 3 (PlayStation 3)
07. Far Cry 3 (Xbox 360)
08. FIFA 13 (Xbox 360)
09. Skylanders Giants (Nintendo Wii)
10. Assassin's Creed 3 (Xbox 360)

Man voor metro geduwd in New York

Voor de tweede keer deze maand is iemand in New York voor een metro geduwd en gedood. De politie meldde vrijdag dat een dikke, jonge vrouw van waarschijnlijk Latijns-Amerikaanse komaf op een metroperron in het stadsdeel Queens op een man afliep en hem plotseling voor een aankomende metro duwde.

De aanslag was donderdagavond op een bovengronds, verhoogd metrostation. Volgens ooggetuigen maakte de vrouw die eerder mompelend op een bankje had gezeten, een verwarde indruk. De twee spraken elkaar niet en het slachtoffer werd volkomen verrast, meldde The New York Post. De vrouw ontkwam na de aanslag.

Op 3 december duwde een zwerver een 58-jarige man plotseling voor de trein in de metro onder het centrale stadsdeel Manhattan.

Arrestaties in zaak goudroof Curaçao

De politie van Curaçao heeft donderdag drie mannen gearresteerd in verband met de grote goudroof in de haven van Willemstad op 30 november. Eén van de gearresteerden is een juwelier uit de binnenstad. De twee andere verdachten zijn vermoedelijk afkomstig uit Colombia.

Vorige maand overviel een groep zwaarbewapende mannen in alle vroegte een goudtransport uit Guyana in de haven van Willemstad. Zij droegen daarbij politievesten met opdruk 'Police'. Bij de roof werden zeventig goudstaven buitgemaakt met een waarde van negen miljoen euro.

Volgens lokale media zijn bij verschillende huiszoekingen op het eiland twee goudstaven gevonden. Ook in de Verenigde Staten zijn huiszoekingen verricht; daarbij zouden dertig goudstaven zijn gevonden.

De politie op Curaçao wil deze berichten echter niet bevestigen en doet voorlopig in het belang van het onderzoek geen mededelingen.

Quentin Tarantino hekelt John Ford

Quentin Tarantino is een groot liefhebber van westerns, maar heeft een hekel aan de films van regisseur John Ford. "John Ford is niet een van mijn Amerikaanse westernhelden, laat dat duidelijk zijn", zegt de Django Unchained-regisseur tegen de Amerikaanse weblog The Root. "Om het zacht uit te drukken: ik haat hem."

Ford maakte vanaf de jaren twintig tot de jaren zestig vooral westerns. Hij won in totaal vier Oscars voor onder meer The Informer en Stagecoach. De 49-jarige Tarantino is niet gecharmeerd van de manier waarop de regisseur Indianen portretteerde. "Het is echt dat soort mensen dat het idee in stand houdt dat de Angelsaksische mens verheven is."

Tarantino maakte de western Django Unchained die vanaf 17 januari in de bioscopen draait. De film gaat over een slaaf die met een premiejager achter een slavendrijver aanzit. Hij wil van de film en Inglourious Basterds een trilogie maken en mijmert al over een derde deel dat moet gaan over zwarte soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Het zou Killer Crow kunnen heten, of zo."

RKC'er Slager op proef bij Newcastle United

Denzel Slager gaat proberen een contract in de wacht te slepen bij Newcastle United. De 19-jarige aanvaller van RKC mag begin januari op proef komen bij de Premier Leagueclub. Slager is bezig aan zijn eerste seizoen in Waalwijk en kwam tot dusver tot twee korte invalbeurten.

Slechts twintig minuten behelsden Slagers optredens tegen Ajax en NAC, maar desondanks is Newcastle United geïnteresseerd in zijn diensten. Voor technisch manager Janus van Gelder is dat geen verrassing. "Slager is een groot talent. Hij krijgt van ons de gelegenheid om zich in de eerste week van januari bij Newcastle te bewijzen", zegt Van Gelder vrijdag tegen het Brabants Dagblad.

Slager, die eerder bij FC Utrecht speelde, heeft bij RKC nog een contract voor anderhalf jaar. De vleugelspeler treft in Newcastle twee landgenoten. De huidige nummer vijftien van Engeland heeft de Nederlanders Tim Krul en Vurnon Anita onder contract staan.

Djokovic veegt Ferrer weg in Abu Dhabi

Novak Djokovic heeft vrijdag met speels gemak de finale van het demonstratietoernooi in Abu Dhabi bereikt. De wereldlijstaanvoerder uit Servië gunde de mondiale nummer vijf David Ferrer slechts drie games. Djokovic zegevierde met 6-0 en 6-3 en stuit in de finale op Nicolas Almagro uit Spanje of landgenoot Janko Tipsarevic.

Ferrer had donderdag nog eenvoudig van Tomas Berdych gewonnen, maar had tegen Djokovic geen schijn van kans. Na de desastreus verlopen eerste set richtte de Spanjaard zich in het tweede bedrijf nog wel even op. Een break achterstand werd door Djokovic echter al snel weer weggepoetst.

Het Mubadala World Tennis Championship in Abu Dhabi geldt als de officieuze start van het tennisseizoen. Djokovic verdedigt zijn titel.

Tien jaar cel voor wurgen vriendin met hondenriem

Een 33-jarige man uit Den Haag moet tien jaar de cel in voor het wurgen van zijn vriendin met een hondenriem. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had zestien jaar geëist.

De man pleegde de misdaad in juni. Hij had ook hun kat gedood en geprobeerd de hond te wurgen en zijn eigen leven te beëindigen. De twee hadden een huurachterstand van twaalfduizend euro en zouden op de dag van de moord hun huis aan het Simon Carmiggelthof worden uitgezet.

De Hagenaar had hierover echter niets tegen zijn 40-jarige vriendin gezegd. Uit angst dat zij hem zou verlaten als hij het zou vertellen, besloot hij zijn vriendin, zichzelf en hun huisdieren om het leven te brengen. De man meldde zich bij de politie na de mislukte zelfmoordpoging en verklaarde dat hij uit paniek heeft gehandeld.

Volgens deskundigen was de Hagenaar niet verminderend toerekeningsvatbaar. Hij heeft spijt betuigd over zijn daad.

Neem ook een Ryo Hazuki in huis

Volgend jaar zal het bedrijf First4Figures, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van beeldjes van bekende gamepersonages, een speciaal beeld op de markt brengen van SEGA- en Shenmue-icoon Ryo Hazuki.

En hoewel er geen vorkheftruck of Sailors bij zitten blijft het toch opvallend, dat zo nu en dan er weer nieuws over Shenmue opduikt. Zal het dan toch ooit nog gebeuren dat we het derde deel kunnen spelen?

Ryo Hazuki

China stelt familiebezoek verplicht

Volwassenen in China moeten hun ouders 'vaak' bezoeken. Zo niet, dan riskeren zij door hen te worden aangeklaagd. Het is de nieuwe gang van zaken in China, waar de regering een wetswijziging heeft aangenomen die het bezoek aan de ouders verplicht stelt.

Ouderen die menen door hun kroost te worden verwaarloosd hebben nu in een gang naar de rechtbank een dwangmiddel om hun kinderen op hun familieverplichtingen te wijzen.

China vergrijst snel. De verzorging van al die ouderen stelt de regering voor de nodige hoofdbrekens. Drie decennia van markthervormingen hebben de traditionele familiebanden verbroken. Maar er zijn weinig alternatieven, zoals verzorgings- en bejaardentehuizen.

Ferguson pareert kritiek Pardew met jij-bak

Manchester United-trainer Sir Alex Ferguson vindt dat zijn collega Alan Pardew van Newcastle United naar zichzelf moet kijken. "Het is echt ongelofelijk dat hij kritiek op mij heeft. Hij is de ergste als het aankomt op het lastigvallen van scheidsrechters." Pardew wil Ferguson gestraft zien voor zijn hevige protest in het onderlinge treffen van woensdag.

Aanleiding voor het moddergooien is het omstreden tweede doelpunt van Newcastle. Scheidsrechter Dean keurde het eigen doelpunt van Jonny Evans aanvankelijk af vanwege hinderlijk buitenspel van Newcastle-spits Papiss Cissé, maar kwam later terug van die beslissing. Ferguson liet in woord en gebaar weten het daarmee niet eens te zijn.

Twee dagen later stelt Ferguson dat zijn gedrag wordt 'opgeblazen'. "Ja, ik reageerde emotioneel, maar ik ging niet buiten mijn boekje." Pardew en Newcastle, die zijn gedrag ter discussie stelden, krijgen er op zijn wekelijkse perspraatje flink van langs. "Het is jammer, maar ik ben de manager van de beroemdste club ter wereld. Niet van Newcastle, een kleine club uit het noordoosten."

United won het duel uiteindelijk met 4-3, door een treffer van Javier Hernandez in blessuretijd. De Red Devils maakten in totaal driemaal een achterstand goed. Robin van Persie maakte zijn dertiende competitietreffer.

Sandra van Nieuwland nu aan kop in albumlijst

Sandra van Nieuwland heeft na haar vele nummer 1-hits in de Single Top 100 nu ook de hoogste plek in de albumlijst veroverd. De Voice of Holland-kandidate komt nieuw binnen met haar plaat And More.

"Ik vind dat het als een mooi geheel klinkt", zei Van Nieuwland vrijdag tegen Novum Nieuws tijdens een signeersessie. Haar plaat ligt sinds vrijdag in de winkels, maar was een week eerder al online te verkrijgen. De zangeres zegt veel vrijheid te hebben gehad bij het maken van And More. "Het is echt niet zo dat ze zeggen: je moet dit of dat liedje doen. Ik had best veel vrijheid om te doen waar ik achter sta."

Ook in de Single Top 100 is Nieuwland terug te vinden. Zij staat met vijf liedjes in de ranglijst en neemt onder meer de tweede, vierde en achtste plek in. De singlelijst wordt aangevoerd door Will.i.am en Britney Spears met het nummer Scream en Shout.

De eerste OUYA's zijn onderweg

Volgens de officiële site van OUYA kunnen een aantal ontwikkelaars de Android-console binnen enkele dagen op hun deurmat verwachten. De eerste 1.200 consoles zijn namelijk al onderweg naar de ontwikkelaars.

De rest van de consoles worden in maart uitgeleverd. In augustus verzamelde het bedrijf bijna 8,6 miljoen dollar van ruim 63 duizend geïnteresseerden. En hoewel er nog steeds gewerkt wordt aan een definitieve versie van de controller, wil de ontwikelaar al graag de reacties weten van de game-ontwikkelaars.

Het dev-pakket zal onder andere een OUYA-console, welkomstbrief, twee dev-controllers en de benodigde kabels bevatten. Hieronder kun je alvast het één en ander bekijken.



Project X meest gedownloade film 2012

De komedie Project X is in 2012 het vaakst van internet gehaald. De film over drie jongeren wier feestje volledig uit de hand loopt, is afgelopen jaar bijna negen miljoen keer gedownload. Dat meldt de weblog Torrentfreak.

Project X deed het niet bijzonder goed in de bioscopen, maar kwam regelmatig in het nieuws door jongeren over de hele wereld die soortgelijke feestjes organiseerden. In Nederland mondde de zestiende verjaardag van een meisje uit Haren uit in rellen.

In de top drie van meest gedownloade films staan verder Mission: Impossible - Ghost Protocol, die 8,5 miljoen keer werd gedownload en The Dark Knight Rises, die 8,2 miljoen keer van internet werd gehaald.

Vorige week werd al bekend dat de fantasyserie Game of Thrones de meest gedownloade tv-serie is van het afgelopen jaar. De uitzendingen van de HBO-serie, waarin ook Carice van Houten te zien is, werd 4,3 miljoen keer onbetaald van internet gehaald. Ook de misdaadserie Dexter en de komedie The Big Bang Theory waren populair onder downloaders.


Project X meest gedownloade film 2012 (Foto: Novum)

Aanhouding voor 'kerstverkrachting' Gorinchem

Een 21-jarige man uit Lingewaal is op eerste kerstdag aangehouden op verdenking van verkrachting. Hij zou in de vroege ochtend een 18-jarige vrouw uit Vuren hebben verkracht in Gorinchem.

Het slachtoffer fietste rond 06.30 uur over de Zuiderlingedijk en werd vlak voor de brug over de Linge tot stoppen gedwongen door een man. De vrouw werd vervolgens onder het viaduct misbruikt, meldt de politie vrijdag.

De gewaarschuwde politie kon kort na het incident aan de hand van het opgegeven signalement in de directe omgeving een man aanhouden. De rechter-commissaris bepaalt vrijdag of hij langer vast mag worden gehouden.

Volgens het slachtoffer stond op het moment van het misbruik een aantal auto's onder het viaduct. Ook reden enkele auto's voorbij. De politie vraagt mensen die iets hebben gezien contact op te nemen.

Auto's Ferrari en Mercedes door crashtest

Na Sauber hebben ook Ferrari en Mercedes het groene licht van autosportfederatie FIA gekregen over hun 2013-bolides. Het Duitse Auto Motor und Sport meldt dat de auto's van beide renstallen geslaagd zijn voor de verplichte crashtests. De auto's zullen begin februari in Jerez deel gaan nemen aan de eerste test.

Over de nieuwe Ferrari zijn nog weinig details naar buiten gelekt. Van de Mercedes W04 is duidelijk dat deze er met name aan de achterzijde duidelijk anders uit zal gaan zien dan zijn voorganger. Zo zal de versnellingsbak smaller zijn en zijn de sidepots aangepast om de Coanda-uitlaten beter te laten werken. Verder zal de achterwielophanging meer flexibel zijn zodat de bolide beter om kan gaan met het Pirelli-rubber.

Blind staat open voor vertrek bij Ajax

Daley Blind sluit niet uit dat hij volgende maand bij Ajax vertrekt. De verdediger heeft in Amsterdam een aflopend contract. Vanaf januari kan Blind door andere clubs worden benaderd. "Natuurlijk houdt Daley de opties open voor een vertrek, dat is logisch", vertelde zijn zaakwaarnemer, Rob Jansen, tegenover VI Radio. "Een vertrek is niet aannemelijk, maar het zou kunnen. Zijn contract loopt af."

Jansen benadrukt dat Blind een 'echte Ajacied' is. "Dus als hij blijft, is dat ook perfect. Maar natuurlijk wordt er gekeken naar andere oplossingen voor het geval we er niet uitkomen. Er is op dit moment nog niets, maar alles ligt nog open", sprak de zaakwaarnemer.

Daley Blind (22) werd opgeleid door Ajax, waar hij in december 2008 debuteerde in het eerste elftal. In het voorjaar van 2010 werd de linksback verhuurd aan FC Groningen. Na de komst van Frank de Boer bij Ajax groeide Blind uit tot een vaste waarde in het eerste team.

Kritiek Asscher op AH om champignons

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil zo snel mogelijk een gesprek met de directeur van Albert Heijn over de weigering van AH om te kiezen voor eerlijk geproduceerde champignons in Nederland.

Aanleiding is een uitzending van het KRO-televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde dat donderdag liet zien hoe vooral Oost-Europese werknemers worden uitgebuit in de Nederlandse champignonteelt.

Asscher wil een einde maken aan de 'middeleeuwse toestanden' in die sector en ondersteunt daarom het keurmerk fair produce. Albert Heijn liet donderdag in het tv-programma weten daaraan niet mee te werken.

Kritiek Asscher op AH om champignons
Kritiek Asscher op AH om champignons (Foto: ANP)

Handtekeningen Elvis en Beatles vaakst vervalst

De krabbels van Elvis Presley en The Beatles waren het afgelopen jaar de meest nagemaakte celebrityhandtekeningen. Dat heeft PSA/DNA, een organisatie die memorabilia op echtheid controleert, bekendgemaakt.

Volgens PSA/DNA was minder dan de helft van de verkochte handtekeningen van Elvis en The Beatles onvervalst. Neil Armstrong, die in juli overleed, staat derde in het rijtje. Na zijn dood werden veel meer valse handtekeningen van de astronaut verkocht. "Armstrong is iemand die de waarde van zijn eigen handtekening kende", vertelt een woordvoerder van PSA/DNA aan Reuters. "Zelfs voor zijn dood was het moeilijk om er een van hem te bemachtigen."

Volgens Margaret Barrett van Heritage Auctions in Los Angeles zijn secretaresses gedeeltelijk verantwoordelijk voor het grote aantal valse handtekeningen dat in de omloop is. "Vroeger schreven kinderen vaak brieven naar filmstudio's. Administratieve medewerkers wilden hen dan graag tegemoetkomen."

Wegomleiding sneller op navigatiesysteem

Wegaanpassingen worden vanaf volgend jaar sneller verwerkt in routeplanners of navigatiesystemen. Dat is mogelijk doordat verkeersbesluiten vanaf 1 januari elektronisch worden bekendgemaakt in de Staatscourant, meldt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdag.

Belangrijke omleidingen of inrijverboden kunnen vanaf dinsdag sneller worden doorgevoerd door kaartenmakers. Nu publiceren de ruim vierhonderd wegbeheerders aanpassingen nog in tientallen verschillende lokale week- en dagbladen. Dat maakt het voor aanbieders van routeplanners en navigatiesystemen een tijdrovende klus om de wijzigingen te verzamelen en te verwerken.

De nieuwe manier van elektronisch publiceren van aanpassingen levert ook voor de wegbeheerders een voordeel op. Het scheelt hen zo'n miljoen euro per jaar aan publicatiekosten.

Daarnaast schept de wijziging mogelijkheden voor nieuwe diensten, verwacht het ministerie. Zo zou er bijvoorbeeld een service kunnen worden ontwikkeld die weggebruikers attendeert op aanpassingen in hun eigen regio.

Duitser Holtby gaat Schalke verlaten

Lewis Holtby vertrekt aan het eind van het seizoen bij Schalke 04. De 22-jarige Duitser heeft de clubleiding laten weten dat hij zijn aflopende contract niet gaat verlengen, meldt Schalke vrijdag. De club uit Gelsenkirchen hoopte dat de aanvallende middenvelder het voorbeeld zou volgen van Klaas-Jan Huntelaar, die vorige week tot 2015 bijtekende.

Manager Horst Heldt betreurt het aanstaande vertrek van Holby. "We wilden dat Lewis zijn toekomst ook na dit seizoen bij Schalke zag. Maar net als Klaas-Jan heeft hij een persoonlijke beslissing gemaakt die we moeten respecteren." Wil Schalke nog geld verdienen aan Holtby, dan moet hij in de komende transferperiode verkocht worden.

Zeer waarschijnlijk verkast Holtby naar de Premier League. De drievoudig Duits international liet al doorschemeren vanwege zijn Engelse wortels graag in die competitie actief te willen zijn. Naar verluidt volgen Arsenal en Liverpool de ontwikkelingen rondom Holtby nauwgezet.

Schalke nam Holtby in 2009 over van Alemannia Aachen. Na uitleenbeurten bij VfL Bochum en FSV Mainz 05 brak hij vorig seizoen definitief door bij de Königsblauen. Inmiddels heeft Holtby 53 competitieduels en negen doelpunten achter zijn naam staan.

Kevin Smith wil Clerks III in 2014

Het begon voor Kevin Smith allemaal met Clerks. Met een minimaal budget, bij elkaar geschraapt door familie en vrienden, wist hij de film een succes te maken. Het was de start van een mooie carrière. Het is dan ook passend dat hij deze gaat beëindigen met Clerks III. Dat moet in 2014, wat Smith betreft.

Clerks werd gemaakt voor 27.000 dollar en bracht in 1994 meer dan 3 miljoen dollar op. Ook deel twee, uit 2006, bracht een veelvoud van de kosten op. Smith wil zijn regiecarrière afsluiten met Clerks III die in 2014, op de twintigste verjaardag van het origineel, moet uitkomen. Verder wil de regisseur de film proberen te maken voor hetzelfde budget.

Na Clerks maakte Smith nog succesvolle films als Chasing Amy, Mallrats, Dogma en Jay and Silent Bob Strike Back, die zich allemaal afspelen in het fictieve Askew-universum.

Kevin Smith en maatje Jason Mewes als Jay en Silent Bob
Kevin Smith en maatje Jason Mewes als Jay en Silent Bob

Witte haai houdt zwemmers op rots

Reddingswerkers hebben vrijdag in Australië dertig mensen van een rots gehaald die niet terug konden zwemmen naar het strand omdat in de zee een 6 meter lange witte haai rondzwom. Dat meldden Australische media.

De haai en de 'rotsklimmers' waren gespot vanuit een helikopter die met toeristen een rondvlucht maakte. De reddingsbrigade zette een boot in om de mensen terug naar het strand te brengen.

Het incident had plaats bij Twilight Beach voor de kustplaats Esperance in West-Australië. Het strand bleef urenlang gesloten totdat de kust weer veilig was.

Witte haai houdt zwemmers op rots
Witte haai houdt zwemmers op rots (Foto: ANP)

Twee jaar cel voor voorbereiden moord op schoonzoon

Een 75-jarige man is vrijdag veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens het voorbereiden van de moord op zijn schoonzoon. De oud-politieman uit Duiven werd in juli bij zijn aanhouding door de politie neergeschoten, toen hij met een geladen pistool op weg was naar zijn schoonzoon. Hij was van plan hem te vermoorden.

Op grond van dreigtelefoontjes en gevonden briefjes gaat de rechtbank in Arnhem ervan uit dat de bejaarde man een bloedbad aan wilde richten. Zijn dochter wilde van haar man scheiden, en de Duivenaar nam dat zijn schoonzoon kwalijk. De 75-jarige man kreeg ook een contactverbod met zijn naaste familieleden opgelegd.

Berlusconi moet ex drie miljoen per maand betalen

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi moet zijn ex-vrouw maandelijks 3 miljoen euro alimentatie betalen. In ruil ziet Veronica Lario af van haar aanspraken op de kapitale villa Belvedere. Dat heeft de rechtbank in Milaan op Eerste Kerstdag bepaald, schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera vrijdag.

Lario (56) vroeg in 2009, na negentien jaar huwelijk, de scheiding aan. De voormalige actrice zei haar mans voorkeur voor jonge vrouwen niet langer te kunnen verdragen. Diens bezoek aan het verjaardagsfeestje van het 18-jarige lingeriemodel Noemi Letizia was de druppel.

Berlusconi en Lario ontmoetten elkaar voor het eerst in 1980 in Milaan, in de kleedkamer na een voorstelling waarin Lario speelde. In 1990 traden ze in het huwelijk - Berlusconi's tweede. Ze kregen samen drie kinderen, die opgroeiden in villa Belvedere.

De 76-jarige Berlusconi maakte onlangs zijn verloving met de bijna vijftig jaar jongere Francesca Pascale wereldkundig. Zijn aanstaande was lid van de steungroep 'Silvio, we missen je'.

Bergsma niet naar NK allround

Jorrit Bergsma zal het nationaal kampioenschap allroundschaatsen aan zich voorbij laten gaan. De Fries, die op Tweede Kerstdag bij het NK marathon nog zesde werd, wil het iets rustiger aan doen.

Hij zou aanvankelijk deelnemen aan het NK allround, maar hakte voor de Kerstdagen de knoop door om niet te gaan. "Ik had het daarvoor al besloten. Want het zou allemaal bij elkaar wel wat te veel van het goede worden. Er valt voor mij niks te winnen. Ik denk niet dat ik me kan plaatsen voor de EK allround en wil me helemaal focussen op mijn afstanden, de vijf en tien kilometer plus de marathon."

Toneelstuk Katie Holmes eerder weg van Broadway

Katie Holmes is een stuk minder lang op Broadway te zien dan gepland. Het stuk waarin de actrice speelt, Dead Accounts, wordt op 6 januari voor het laatst opgevoerd. Het was de bedoeling dat het toneelstuk tot eind februari zou doorgaan.

"Ik ben ontzettend trots op deze productie en op de cast," laat producent Jeffrey Finn weten in een verklaring aan entertainmentzender E! "We vinden het allemaal heel verdrietig dat Dead Accounts op Broadway ten einde komt." Het stuk is sinds 29 november te zien, maar kreeg te maken met slechte kritieken.

De 34-jarige Holmes maakte in 2008 haar debuut op Broadway in All My Sons. In Dead Accounts speelde ze de zus van een man die vanuit New York terugkeert naar zijn ouderlijk huis met een zak geld.


Toneelstuk Katie Holmes eerder weg van Broadway (Foto: Novum)

Sony stopt met verschepen van PS2's

Na dertien jaar lijkt er dan toch echt een einde te komen aan de PlayStation 2. Als laatste stap in de levenscyclus van de gameconsole heeft Sony namelijk aangekondigd te stoppen met het verschepen van PlayStation 2's naar Japanse winkels. Dit betekent dat wanneer de huidige voorraad op is er echt geen PS2's meer in de winkel te koop zijn.

De opvolger PlayStation 3 is inmiddels al bijna zeven jaar te koop en de geruchten gaan dat de vierde generatie in 2013 wordt aangekondigd, maar blijkbaar wordt de console in Japan nog altijd gekocht. Japanners met historisch besef zullen nu dus snel moeten zijn als zij er nog één in bezit willen krijgen. Vanaf vandaag geldt letterlijk op is op.

Playstation 2 verdwijnt uit het winkelschap (Novum)
Playstation 2 verdwijnt uit het winkelschap (Novum)

Djokovic wil Grand Slam in 2013

Novak Djokovic heeft zich voor het tennisjaar 2013 ten doel gesteld om de Grand Slam te winnen. De nummer een van de wereld wil in één seizoen de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open op zijn naam schrijven. Slechts vijf spelers en speelsters voor hem zijn hier in geslaagd. De laatste was Steffi Graf in 1988.

"Ik won met de ATP World Tour Finals het laatste grote toernooi van 2012 en ik hoop deze lijn door te kunnen trekken. Mijn ambities zijn altijd hoog. Ik wil ieder grandslamtoernooi winnen dat ik speel."

Dit jaar won Djokovic naast het eindejaarstoernooi de Australian Open en was finalist op Roland Garros en de US Open. Deze toernooien wist hij vorig jaar wel op zijn naam te schrijven. In 2013 wil de Serviër hier eentje aan toevoegen. "Roland Garros staat als altijd hoog op mijn lijstje. Dat is de enige Grand Slam die ik nog niet heb gewonnen. Ik heb wel in de finale gestaan, dus ik ben er al dicht bij geweest."

Diablo III krijgt geen teamwedstrijden

Blizzard ziet voorlopig af van plannen om het actierollenspel Diablo III te voorzien van de mogelijkheid om team tegen team te spelen. Topman Jay Wilson maakte donderdagavond bekend dat het gamebedrijf moeite heeft een balans te vinden. Daarnaast zou uit onderzoek van Blizzard blijken dat de speloptie te snel gaat vervelen.

Wilson geeft aan dat het idee van wedstrijden tussen teams terug naar de tekentafel moet. De speloptie had oorspronkelijk in mei direct beschikbaar moeten zijn toen Diablo III op de markt kwam, maar Blizzard stelde de Team Deathmatch-modus toen uit.

Hoewel gamers niet in teams kunnen strijden, is een duel tot twee spelers wel mogelijk. In een update, die begin volgend jaar moet verschijnen, wordt duelleren toegevoegd aan Diablo III. Ondertussen kijkt Blizzard naar mogelijkheden om andere nieuwe functies aan het actierollenspel toe te voegen.

Op de website van het Amerikaanse gamebedrijf reageren fans teleurgesteld.

Verwarde vrouw reed water in met omgebracht zoontje

De 33-jarige vrouw die zondag in verwarde toestand het water inreed in het Drentse Stuifzand is aangehouden. Vermoedelijk had ze daaraan voorafgaand haar 2-jarige zoontje gewurgd. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Assen.

De vrouw was zondagochtend het water bij de Diepweg ingereden. De vrouw en jaar 7-jarige dochter konden zelf uit de auto klimmen. Hulpverleners konden het 2-jarige jongetje uit het water halen, maar reanimatie mocht niet meer baten, hij was overleden.

Sectie heeft uitgewezen dat het jongetje door verstikking om het leven is gekomen en dat hij al dood was voordat zijn moeder hem in de auto legde. Het lijkt erop dat hij is gewurgd.

Het Openbaar Ministerie in Assen laat vrijdag weten dat de vrouw wordt verdacht van moord of doodslag of een poging daartoe. De rechter-commissaris heeft haar hechtenis vrijdag verlengd.

Arsenal wil Henry mogelijk weer huren

Het lijkt erop dat Thierry Henry voor de derde maal in zijn loopbaan bij Arsenal neer kan strijken. De aanvaller van New York Red Bulls heeft momenteel winterstop en kan daardoor in de maanden januari en februari tijdelijk voor een andere club uitkomen.

Henry speelde tussen 1999 en 2007 voor Arsenal en veroverde in deze periode twee landstitels. Afgelopen winter kwam hij weer twee maanden voor de Londense club uit, waardoor de teller in 378 officiële wedstrijden voor Arsenal op 228 doelpunten staat.

Trainer Arsène Wenger ziet een tijdelijke terugkeer van Henry in ieder geval wel zitten. "Ik ben nog steeds in hem geïnteresseerd. Thierry zal sowieso met ons meetrainen en ik sluit het niet uit dat we een huurovereenkomst sluiten." Er zouden meer versterkingen in beeld zijn, maar de oefenmeester wilde niet zeggen om wie het gaat. "Zulke informatie houden we strikt geheim."

Hoog overleg in Witte Huis over begrotingsafgrond

De leiders van het Congres in de Verenigde Staten komen vrijdag bijeen in het Witte Huis om met president Barack Obama te bespreken hoe de begrotingsafgrond moet worden afgewend. Het overleg gaat om 21.00 uur Nederlandse tijd van start.

De leiders moeten zien te voorkomen dat op 1 januari automatisch diverse belastingverhogingen en bezuinigingen van kracht worden die het prille herstel van de economie een kaakslag kunnen toedienen. Er zijn echter nog geen tekenen dat er een voor beide partijen acceptabele oplossing is gevonden.

Obama heeft zijn vakantie op Hawaï onderbroken om de begrotingsafgrond te ontwijken. Een bittere partijstrijd tussen Democraten en Republikeinen leidt ertoe dat er mogelijk pas vlak voor het verstrijken van de deadline een oplossing wordt aangedragen. Democraten willen het begrotingstekort terugdringen door rijke Amerikanen meer te belasten, terwijl de Republikeinen eisen dat er in impopulaire sociale zekerheden wordt gesnoeid.

Masturberende Nick Stahl opgepakt in pornowinkel

Nick Stahl is donderdag opgepakt bij een routinecontrole in een pornowinkel in Hollywood. De acteur werd masturberend aangetroffen terwijl hij een pikante video aan het bekijken was, vertellen politiebronnen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De Terminator 3-acteur, die in de zomer twee keer vermist was en zich daarna liet opnemen in een afkickkliniek, werd op de bon geslingerd wegens onzedelijk gedrag. De 33-jarige Stahl werd meegenomen naar het politiebureau, maar was na een paar uur weer op vrije voeten.

Volgens de acteur is er niks aan de hand. Bij het verlaten van het politiebureau vertelde hij een cameraman van TMZ dat de hele zaak op een misverstand berust.

Cineast Han van Gelder (89) overleden

Filmregisseur Han van Gelder is woensdag, tweede kerstdag, op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vrijdag bekendgemaakt.

Johan Adriaan van Gelder werd in 1923 in Amsterdam geboren. Hij werkte in de jaren 40 en 50 voor Toonder Studio's van Marten Toonder en voor de studio van Joop Geesink, bekend van Loekie de Leeuw, waar hij onder meer speciale effecten verzorgde.

Van Gelder maakte zo'n 50 films en videoproducties. Zijn documentaire Met het oog op avontuur over de graficus Maurits Escher werd genomineerd voor een Oscar.

Waterpeil Rijn daalt weer

Het waterpeil van de Rijn bij Lobith is vrijdag gedaald tot 13,99 meter boven NAP. Rijkswaterstaat rekende eerder juist op een verdere stijging van het water. Verwacht werd dat het peil zou stijgen tot 14,40 meter boven NAP.

Naar verwachting blijft het waterpeil van de Rijn de komende dagen dalen. Alleen zondag kan het water weer enkele centimeters stijgen, maar vanaf oudjaarsdag lijkt de daling verder door te zetten, licht een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdag toe. Hoe het waterpeil er in het nieuwe jaar uit zal zien is nog niet te voorspellen, aldus de zegsvrouw.

Bij waterstanden hoger dan 12 meter boven NAP lopen de uiterwaarden van de rivier langzaam vol. Op verschillende plekken langs onder meer de Neder-Rijn en Lek is dit inmiddels gebeurd. Het waterschap Vallei en Veluwe riep eerder uit voorzorg voor het hoge water boeren op hun vee uit de uiterwaarden te halen.

Ook het peil in het IJsselmeer en Markermeer steeg de afgelopen dagen sterk als gevolg van de neerslag. Rijkswaterstaat verwacht echter niet dat dit hoge peil consequenties gaat hebben.

Spelers Cagliari wachten op salaris

De spelers van Serie A-club Cagliari hebben al drie maanden geen salaris ontvangen, zo meldt La Gazetta dello Sport. De reden hiervoor zou zijn dat de club uit Sardinië in de financiële problemen verkeert door een aantal tegenslagen bij de bouw van een nieuw stadion.

Algemeen directeur Francesco Marroccu meldt dat de club twintig miljoen euro opzij had gelegd om de onderste regionen (17e plaats) in de Serie A te kunnen verlaten, maar dat hier nu voorlopig niets van terecht kan gaan komen. Er moest namelijk van dat bedrag tien miljoen in het oude stadion gestoken worden en nog eens acht miljoen in de nieuwe Is Arena.

Rauwegroentejongen Tom hoeft niet uit huis

Tom Watkins, de 15-jarige jongen uit Amsterdam die alleen rauw voedsel eet, wordt niet uit huis geplaatst. Door een samenwerking tussen de Wereldschool en het Geert Groote College Amsterdam gaat hij vanaf 7 januari erkend onderwijs volgen. Daarom stopt Bureau Jeugdzorg de spoedprocedure tot uithuisplaatsing, meldt de Kinderombudsman vrijdag.

Tom zal afstandsonderwijs krijgen via de Wereldschool en tegelijkertijd ingeschreven staan als leerling van het Geert Groote College in Amsterdam. Op die manier kan hij zowel in Nederland les krijgen als in Groot-Brittannië, waar hij regelmatig naartoe gaat omdat zijn vader en broer daar wonen.

Ouderdomsrecord in Japan

Jirouemon Kimura is volgens het Guinness Book of Records de oudste man van de wereld ooit geworden. De Japanner werd 19 april 1897 geboren en is vrijdag 115 jaar en 253 dagen oud. De oudste man ooit geregistreerd was tot vrijdag de in Denemarken geboren Amerikaan Christian Mortensen die in 1998 in Californië overleed toen hij 115 en 252 dagen oud was.

Kimura leefde in drie eeuwen en werd geboren toen het Britse Rijk onder koningin Victoria hoogtijdagen beleefde, er nog nauwelijks auto's waren en de radio nog moest worden uitgevonden. Kimura heeft 52 klein- en achterkleinkinderen.

Hij is ook de oudste levende mens sinds bijna twee weken geleden de Italiaanse Dina Manfredini op 115-jarige leeftijd overleed.

Ouderdomsrecord in Japan
Ouderdomsrecord in Japan (Foto: ANP)

[NBA] Superieure Clippers verslaan ook Celtics

Los Angeles Clippers heeft voor het eerst in vier NBA-seizoenen vijftien wedstrijden op rij gewonnen. De koploper van de Western Conference versloeg in eigen stadion Boston Celtics, het team dat in het seizoen 2008-2009 voor het laatst een dergelijke serie neerzette en uiteindelijk na negentien opeenvolgende zeges strandde.

De Clippers waren werkelijk superieur tegen de Celtics. Niet alleen was het verschil in de uitslag aanzienlijk (106-77), daarnaast stond de succesvolle formatie geen moment in de wedstrijd op achterstand. Clippers-forward Matt Barnes werd topscorer met 21 punten, zijn beste seizoensproductie.

De Clippers worden nog altijd op de huid gezeten door Oklahoma City Thunder. De nummer twee van het westen versloeg na verlenging Dallas Mavericks: 111-105. Voor de winnende ploeg was het de elfde thuiszege op rij.

Lange tijd zag het ernaar uit dat de goede serie zou eindigen. Met nog zeven minuten te gaan hadden de Mavericks een voorsprong van tien punten. Onder aanvoering van Kevin Durant, uiteindelijk topscorer met veertig punten, rechtte de thuisploeg de rug.

Oklahoma boekte zijn 22e zege in 28 duels dit seizoen. Alleen de Clippers doen het vooralsnog beter, met een overwinning meer in 29 wedstrijden.

Toekomst Team Van Veen voorlopig veiliggesteld

Het voortbestaan van Team Van Veen is voorlopig gered. Sportdrankenfabrikanten Aquadraat Sports is bereid om tot het einde van het lopende schaatsseizoen in te stappen. Met de overeenkomst, die alleen voorziet in betaling van onkosten, is naar verluidt zo'n 175.000 euro gemoeid.

Coach Jan van Veen legt de details vrijdag voor aan zijn rijders. Aan de uitkomst van het teamoverleg twijfelt hij niet. "Echte alternatieven zijn er halverwege het seizoen namelijk niet", zegt hij in de Telegraaf. "Op deze manier kunnen we in ieder geval fatsoenlijk het seizoen afmaken."

Team Van Veen was al sinds maart op zoek naar een geldschieter. Hoofdcoach Van Veen had zich tot 1 januari gegeven om een geldschieter te vinden, anders zou hij het voor gezien houden.

Met het binnenhalen van Aquadraat Sports is het succesvolle Team Van Veen voorlopig gered. De zoektocht naar een hoofdsponsor gaat echter verder. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2014 in Sochi wordt gezocht naar een partner die ongeveer een miljoen euro wil inbrengen.

Bij Team Van Veen rijden onder anderen Maurice Vriend, Koen Verweij en Marrit Leenstra, die dit seizoen allemaal al een wereldbekerwedstrijd wonnen.

Vier verdachten langer vast voor dood grensrechter

Vier verdachten van de mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen blijven dertig dagen langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank Lelystad besloot vrijdag om de gevangenhouding van twee jongens van 16 jaar, een van 17 jaar en een man van 50 jaar te verlengen. Ze werden op 11 december aangehouden.

Volgens de rechtbank is er voldoende verdenking tegen de vier. Vorige week werd bepaald dat drie andere verdachten, jongens van 15 en 16 jaar, ook een maand langer in de cel blijven. Dit trio werd de ochtend na het fatale incident opgepakt. Een achtste verdachte, een 15-jarige jongen, werd vrijgelaten omdat er geen aanwijzingen zijn dat hij de grensrechter heeft mishandeld.

Nieuwenhuizen werd op 2 december belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Onderzoek naar vliegen met minder brandstof

De Europese organisatie voor verkeersvliegers ECA onderzoekt in hoeverre luchtvaartmaatschappijen hun piloten onder druk zetten om met minder brandstof te vliegen. Dat zei voorzitter Nico Voorbach vrijdag in reactie op een uitzending van het KRO-programma Reporter, die vrijdagavond wordt uitgezonden.

In het programma zeggen vier piloten van Ryanair dat ze onder druk worden gezet om zo min mogelijk te tanken. Hiermee zou het bedrijf geld willen besparen. "Dat is verontrustend", zegt Voorbach. "Gezagvoerders moeten altijd onafhankelijk besluiten kunnen nemen over veiligheid."

Gorilla verslaat AEX weer

Na een eenmalig verlies vorig jaar heeft gorilla Jacko met zijn willekeurig gekozen aandelenportefeuille dit jaar de AEX-index weer verslagen. Dat maakte beursgorilla.nl vrijdag bekend.

De aandelenportefeuille van Jacko had begin dit jaar een waarde van 131.823 euro. Met nog anderhalve beursdag te gaan is die nu uitgekomen op 148.799, een rendement van ruim twaalf procent. De belangrijkste Amsterdamse beursindex staat momenteel tien procent hoger.

De gorilla 'belegt' sinds 2000 in tien fondsen. Elke maand kiest hij via bananen met namen erop een nieuw beleggingsfonds en een fonds dat uit zijn mandje moet. Alleen vorig jaar moest Jacko zijn meerdere erkennen in de AEX.

Beursgorilla.nl wil met het experiment mensen laten nadenken over beleggen. "Met name aangaande beloofde en gerealiseerde rendementen die geen garantie betekenen voor de toekomst."


Gorilla verslaat AEX weer (Foto: Novum)

Slachtoffer verkrachting India vecht voor leven

De vrouw die twee weken geleden slachtoffer werd van een groepsverkrachting in een bus in New Delhi vecht in een ziekenhuis in Singapore voor haar leven. Dat hebben artsen in het ziekenhuis vrijdag gezegd. In de Indiase deelstaat Punjab is ondertussen opgetreden tegen politiemensen, omdat ze de verkrachting van een andere vrouw hadden weggehoond. De vrouw pleegde daarop zelfmoord.

De verkrachting van de 23-jarige studente in New Delhi heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de wijze waarop de politie en de samenleving in India vrouwen behandelen. Demonstranten eisen betere beveiliging van vrouwen en zwaardere straffen voor verkrachters.

In Punjab werd donderdag actie ondernomen nadat een 18-jarige vrouw zich van het leven had beroofd door vergif in te nemen. De vrouw vertelde de politie een maand geleden slachtoffer te zijn geworden van een groepsverkrachting, maar de agenten die haar te woord stonden ondernamen nauwelijks actie. De drie mannen die verdacht worden van de verkrachting werden donderdagavond pas aangehouden, toen het slachtoffer al was overleden. Eén agent is geschorst, twee collega's zijn ontslagen.

Ook in de deelstaat Chhattisgarh werd een agent geschorst, omdat hij had geweigerd een klacht in behandeling te nemen van een vrouw die beweerde te zijn verkracht.

Ondertussen lieten artsen in Singapore weten dat de toestand van het slachtoffer van de groepsverkrachting in New Delhi uiterst kritiek is. Ze heeft een hartaanval gehad, lijdt aan infecties aan haar longen en ingewanden en heeft 'aanzienlijke' hersenbeschadiging. De patiënte 'vecht voor haar leven', zei de arts Kelvin Loh.

De politie heeft in verband met haar verkrachting zes arrestaties verricht.

Arrestant sloopt politieauto in Wolvega

Een Fries die was gearresteerd wegens huiselijk geweld is er in geslaagd om een politieauto te vernielen terwijl hij geboeid was. Ook gaf de 28-jarige man uit Wolvega een agent een kopstoot en beet hij een agent in de hand. De agressieveling zit vast, meldt de politie.

Een 23-jarige vrouw uit Wolvega had de politie gebeld om melding te maken van huiselijk geweld. Toen agenten haar thuis bezochten kwam de man, die verdacht wordt van de mishandeling, terug.

Hij werd aangehouden en ging vervolgens over de rooie.

Jongeren op pad met 'carbidkanon'

In In het Friese Surhuisterveen reed donderdagmiddag een auto met aanhangwagen rond met daarop een lange stalen buis met een diameter van enkele tientallen centimeters. Een agent zag het 'kanon' en vermoedde dat het wel eens gebruikt kon worden voor het afschieten van carbid.

De politieman sprak de vervoerder aan op de Nije Jirden. De jongeren zeiden niet te weten dat met het kanon geen carbid mag worden geschoten. De agent heeft uitgelegd wat de spelregels zijn.

Satellietbeelden: Noord-Korea klaar voor atoomtest

Nieuwe satellietbeelden van Noord-Korea tonen dat het land in staat is op korte termijn een nucleaire test te verrichten. Op de beelden is te zien dat een lekkage bij een nucleaire testfaciliteit is verholpen. Toch kunnen er problemen ontstaan, omdat er nog steeds water stroomt uit een testtunnel, blijkt uit analyse door de website 38 North in opdracht van Associated Press.

38 North is een website van het VS-Korea Insituut van de John Hopkins School of Advanced International Studies. De satellietfoto's werden rond 13 december gemaakt door de bedrijven GeoEye en Digital Globe.

De Verenigde Staten en andere landen dringen aan op sancties van de Verenigde Naties tegen Noord-Korea, uit protest tegen de lancering van een langeafstandsraket door dat land op 12 december. De vrees bestaat echter dat Pyongyang in reactie op de sancties een derde nucleaire test zal verrichten.

Twee wintersporters in eerste gipsvlucht

De eerste gipsvlucht van deze winter arriveert vrijdag in Nederland. Twee onfortuinlijke wintersporters komen rond het middaguur aan op Rotterdam The Hague Airport. Dat meldt alarmcentrale SOS International.

De gipsvlucht wordt uitgevoerd door Tyrol Air Ambulance. De Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij is gespecialiseerd in medisch vervoer door de lucht. Al hun toestellen zijn uitgerust met medische apparatuur en medisch geschoold personeel dat de patiënten tijdens de reis begeleidt.

Sinds het begin van de kerstvakantie hebben zich 180 wintersporters gemeld bij de alarmcentrale. De meeste skiërs en snowboarders liepen letsel aan knieën en polsen op. Verreweg de meeste meldingen kwamen uit Oostenrijk, gevolgd door Frankrijk en Zwitserland.

De eerste gipsvlucht van vorig jaar bevatte op 29 december twaalf gewonde skiërs. In 2010 landde de eerste gipsvlucht op 22 december, met elf slachtoffers. Het jaar daarvoor kwamen de eerste twee gipsvluchten op 23 december aan, met in totaal zestien passagiers aan boord.


Twee wintersporters in eerste gipsvlucht (Foto: Novum)

Shakira bevallen van zoontje

Shakira is voor het eerst moeder geworden. "Onze zoon is geboren", schrijft haar vriend, voetballer Gerard Piqué, op Twitter.

"We zijn heel gelukkig", gaat de 25-jarige Catalaan verder. "Iedereen bedankt voor de berichtjes." Hoe het kind heet, is nog niet bekendgemaakt. Eerder brachten de twee wel al naar buiten dat ze een zoontje zouden krijgen.

De 35-jarige Shakira kondigde haar zwangerschap in september aan. De Colombiaanse zangeres vormt ruim twee jaar een stel met FC Barcelona-voetballer Piqué.

Marine Iran oefent in Straat van Hormuz

De Iraanse marine is vrijdagochtend begonnen met oefeningen in de Straat van Hormuz. Aan de oefeningen nemen onder meer oorlogsbodems, onderzeeërs, gevechtsvliegtuigen en hovercrafts mee, meldde de Iraanse staatstelevisie.

Het Westen overweegt de druk op Iran op te voeren vanwege het Iraanse atoomprogramma. Iran heeft in reactie daarop gedreigd met afsluiting van de belangrijke zeestraat, waar een vijfde van de geproduceerde olie in de wereld doorheen wordt vervoerd.

Iran waarschuwt schepen tot 3 januari uit de buurt te blijven van het gebied waar de oefeningen worden gehouden.

LG wil einde aan verkoop tablets Samsung

Het Zuid-Koreaanse elektronicabedrijf LG wil dat de tablets van Samsung, ook een Zuid-Koraans elektronicabedrijf, niet meer worden verkocht in Zuid-Korea. Dat maakte LG vrijdag bekend in een persbericht.

Volgens LG heeft Samsung met het scherm van de Galaxy Note patenten geschonden. LG wil een schadevergoeding van 1 miljard won (705.000 euro) per dag dat de tablet nog verkocht wordt.

LG klaagde Samsung al eerder aan, sinds september zijn de twee bedrijven met elkaar in gevecht over de patenten op OLED-technologie. In reactie sleepte Samsung LG voor de rechter, omdat zij technici van Samsung weg zouden lokken naar hun eigen bedrijf.

Samsung is ook met Apple al jaren in gevecht over patenten.

LG wil einde aan verkoop tablets Samsung
LG wil einde aan verkoop tablets Samsung (Foto: ANP)

Anita: "Het was geen nette overtreding"

Vurnon Anita moest afgelopen woensdag met de brancard het veld van Old Trafford verlaten. De middenvelder kreeg een flinke charge van Manchester United-speler Valencia te verwerken, en leek op het oog een zware blessure opgelopen te hebben.

De blessure van Anita blijkt echter mee te vallen. "De schrik was uiteindelijk groter dan de schade. Het was geen nette overtreding. Ik voelde direct dat er iets niet goed zat en de doktoren waren bang voor een gebroken enkel," aldus de middenvelder tegenover De Telegraaf.

Toch komt de ontmoeting met Arsenal van aankomend weekend te vroeg voor Anita, die opgelucht is na het goede nieuws. "Gelukkig wees de mri-scan uit dat er slechts sprake is van een fikse kneuzing en wat vocht. De wedstrijd van zaterdag tegen Arsenal komt te vroeg, maar 2 januari hoop ik er tegen Everton weer bij te zijn."

Geen reclame voor alcohol op zes jongerenzenders

Op drie televisiezenders en drie radiozenders mag in het nieuwe jaar geen reclame meer worden gemaakt voor alcohol. Zij zijn als jongerenzender aangemerkt, meldt de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) vrijdag.

Het gaat om Disney Channel, Disney XD, Teennick, SLAM!FM, Wild FM Hitradio en Megastad Rotterdam. Van de kijkers en luisteraars van deze zenders is minstens een kwart minderjarig. De Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken verbiedt in dat geval dat reclame wordt gemaakt voor drank.

De code, opgesteld door de alcoholbranche zelf, schrijft ook voor dat geen reclame voor alcoholhoudende dranken mag worden gemaakt in reclameblokken voor, tijdens of na programma's die 'volgens algemeen in de markt geaccepteerde luister- of kijkcijfers' voor meer dan 25 procent worden gehoord of bekeken door minderjarigen.

Kindernet en Nickelodeon zenden niet uit na 21.00 uur. De Mediawet verbiedt deze zenders alcoholreclame uit te zenden.

Falkland-crisis 'zwaarste moment' in leven Thatcher

Het was het moeilijkste moment in mijn leven, zei Margaret Thatcher over de dagen voorafgaand aan de Falkland-oorlog in 1982 tegen een onderzoekscommissie. Vooral het besef dat Groot-Brittannië mogelijk niet in staat zou blijken de eilanden op Argentinië te heroveren en daarmee blijk zou geven van zijn tandeloosheid, was moeilijk te verkroppen.

"Niemand kon me vertellen of we de Falklands konden heroveren - niemand", aldus Thatcher in haar verklaring, die geheim werd gehouden tot zij vrijdag, dertig jaar na de oorlog, door de Nationale Archieven werd vrijgegeven. "We wisten het niet - we wisten het niet."

De verklaring van de vroegere Britse premier is somberder dan de situatie die Thatcher in haar memoires voorstelt. De Falkland-crisis wordt gezien als een van de cruciale momenten in haar premierschap.

Argentinië viel de Falklands binnen, op 2 april 1982, waarna Thatcher drie dagen later een expeditiemacht stuurde om de eilandengroep te heroveren. Groot-Brittannië won de oorlog halverwege juni, ten koste van de levens van 649 Argentijnse en 255 Britse militairen. Ook drie eilanders vonden de dood.

Thatcher zei in haar verklaring te hebben gevreesd dat zij met het sturen van de expeditiemacht, die er weken over zou doen om de Falklands te bereiken, nog meer agressie aan de kant van de Argentijnen zou losmaken. Dat zou de militaire operatie veel hachelijker hebben gemaakt.

Desondanks besloot ze door te zetten, ook al was de gedachte dat Groot-Brittannië onder druk van een te grote Argentijnse troepenmacht met de staart tussen de benen het veld zou moeten ruimen ondraaglijk. Daarnaast was daar, hoewel niet door haar genoemd, het risico van een oneervolle politieke aftocht als premier in geval van mislukking, vrijwel zeker gevolgd door het einde van haar partijleiderschap.

Het levendige beeld van Thatchers gevoel van machteloosheid en woede komt naar voren in de duizenden pagina's voormalige geheime documenten. Chris Collins van de Thatcher Foundation wil de documenten op internet toegankelijk maken.


Falkland-crisis 'zwaarste moment' in leven Thatcher (Foto: Novum)

Vuurwerkverkoop van start

De verkoop van consumentenvuurwerk is vrijdagochtend van start gegaan. Naar verwachting wordt dit jaar voor 75 miljoen euro verkocht, zo'n vijf miljoen euro meer dan vorig jaar, meldt een woordvoerder van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland.

Minder consumenten kiezen dit jaar voor knalvuurwerk. Siervuurwerk is naar verwachting meer in trek, voorspelt de zegsman.

Tot en met maandag mag vuurwerk worden verkocht bij de ruim achttienhonderd verkooppunten van consumentenvuurwerk in Nederland. Afsteken is alleen toegestaan op maandag, van 10.00 tot 02.00 uur.


Vuurwerkverkoop van start (Foto: Novum)

Vijf oliebollenkramen zijn 'strafbaar'

De oliebollen van vijf kramen zijn zo slecht, dat het volgens de jaarlijkse test van het AD strafbaar is om die te verkopen. In de oliebollen zitten te veel schadelijke stoffen.

De verkopers krijgen daarom een 0 als cijfer. De kramen staan in Leeuwarden, Groningen, Oost-Souburg, Castricum en Haarlem. De lekkerste oliebollen worden dit jaar gebakken door Willy Olink uit Maarssen, schreef de krant donderdag al.

Het AD heeft in de test, die vrijdag in de krant staat, geen goed woord over voor de vijf. Zo schrijft de krant over de Hollandsche Gebakkraam H.J. Bakker in Haarlem: "Een kraam waar een weldenkend mens met een grote boog omheen loopt. Wegwezen hier!" De Gebakkraam in Leeuwarden verkoopt etterende gezwelletjes vol vies vet die bij het eten openbarsten. Heeft niets meer met oliebol te maken. Vroeger werd de uitbater hiervoor onthoofd'.

Vijf oliebollenkramen zijn'strafbaar'
Vijf oliebollenkramen zijn 'strafbaar' (Foto: ANP)

Online ridderspel beste onafhankelijke game

Het online actiespel Chivalry: Medieval Warfare is verkozen tot de beste onafhankelijke gameproductie van 2012. De riddergame weet onder meer de ruimtevaartsimulatie Faster than Light, het actiespel Hotline Miami en het actierollenspel Torchlight 2 achter zich te houden. Gamewebsite IndieDB deed hiervoor een rondvraag onder 78.000 gamers.

Het was de derde keer dat IndieDB de prijs voor Indie of the Year uitdeelde. Voorgaande jaren werd de indieprijs gewonnen door het bouwspel Minecraft en het actiespel Terraria.

Chivalry: Medieval Warfare is een actiespel waarbij gamers in een virtueel harnas worden gehesen en op een middeleeuws slagveld worden geplaatst. Gamers kunnen hun eigen uitrusting bepalen en het in teams online tegen elkaar opnemen.

'Bijstandsgerechtigden 'verdringen' thuiszorgers'

Medewerkers van de thuiszorg in Rotterdam die komend jaar hun baan verliezen, worden deels vervangen door bijstandsgerechtigden. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Bijstandsgerechtigden die weinig kans hebben op een plek op de arbeidsmarkt worden door de gemeente Rotterdam verplicht vrijwilligerswerk te doen.

Zo kunnen de bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld boodschappen doen en strijkwerk. Het streven van de gemeente is dat tien procent van het werk moet worden gedaan door langdurig werklozen.

De verantwoordelijke Rotterdamse wethouder Marco Florijn (PvdA) benadrukt dat het absoluut niet de bedoeling is dat de regeling ten koste gaat van reguliere banen. Toch wordt daarvoor gevreesd.

FNV-bestuurder Wim van der Hoorn spreekt in de krant van 'je reinste verdringing'."De gemeente laat zoveel mogelijk voorheen betaalde taken vervullen met de gratis inzet van bijstandsgerechtigden om de gaten in haar begroting te dichten. Zo gaat werkgelegenheid verloren", aldus de vakbondbestuurder.

Bestuurder Constant van Schelven van Thuiszorgaanbieder Aafje Schelven schat dat door een geplande reorganisatie in de Rotterdamse thuiszorg vanaf april een kwart minder thuiszorgwerkers nodig is. Als de thuismedewerkers hun werk houden, gaan ze flink minder verdienen, voorspelt Van Schelven.

Meldpunt voetbalgeweld gelanceerd

Vanaf vrijdag is er een officieel meldpunt waar voetbalgeweld kan worden gemeld. Initiatiefnemers van de website meldpuntvoetbalgeweld.eu zijn ouders, KNBV-leden en scheidsrechters.

Zij willen met het meldpunt voetbalgeweld aan het licht brengen en binnengekomen meldingen doorgeven aan de KNVB en justitie. Eventueel worden anonieme meldingen doorgegeven aan tiplijn Meld misdaad anoniem.

De initiatiefnemers vinden dat de KNVB de afgelopen jaren behoorlijke steken heeft laten vallen wat betreft de aanpak van geweld op en rond de voetbalvelden. Regels worden volgens hen niet of nauwelijks nageleefd.

De KNVB moet strengere straffen uitdelen en incidenten moeten vaker op het wedstrijdformulier worden gezet, vinden de bedenkers van het meldpunt. De initiatiefnemers schatten dat zo'n 85 procent van de gele en rode kaarten niet worden genoteerd uit vrees voor straffen van de voetbalbond en slechte publiciteit.

Daarnaast pleiten de initiatiefnemers van het meldpunt voor het afschaffen van grensrechters uit het jeugdvoetbal. Het zou daardoor rustiger en minder vijandig worden langs de zijlijn.

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd op 2 december in Almere belaagd door spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten. Hij overleed een dag later aan zijn verwondingen.

Staatsloterij: eindcijfer 9 levert meeste op

Staatsloten met het eindcijfer 9 leveren verreweg het meeste geld op bij oudejaarstrekkingen, ook al worden die loten vrij weinig verkocht. Dat blijkt uit cijfers van de Staatsloterij over de laatste jaren.

In de afgelopen 2 jaar zijn ruim 878.000 loten met het eindcijfer 9 verkocht. Die leverden de deelnemers een bedrag van bijna 32,5 miljoen euro op. Dat is gemiddeld 37 euro prijzengeld per lot. Eindcijfer 9 was vorig jaar goed voor de hoofdprijs van 30 miljoen euro.

FOK! wat een weer...Wéér geen droge dag

Goedemorgen! Het leek er even op dat het vandaag een droge dag zou gaan worden, maar helaas zit dat er tóch niet in. December is al kletsnat en ook de laatste dagen van dit jaar hebben de regenmeters nog flink wat werk voor de boeg. Gisteren viel er vooral in het zuiden enige regen, terwijl het in het noorden droog bleef en de zon zelfs scheen.

In de afgelopen nacht koelde het in de gebieden met opklaringen flink af en kwam het tot lichte vorst. In het zuiden bleef het grotendeels bewolkt en bleef de temperatuur boven 0. Vanmiddag volgt er vanuit het westen opnieuw regen en motregen. Gemiddeld over het land loopt de temperatuur op naar 6 graden en een steeds verder toenemende wind draait naar het zuiden toe. Ik ben trouwens bang dat ik dit weerbericht de komende dagen kan kopiëren, want er zit absoluut geen verandering in het huidige weerbeeld aan te komen. De weerkaarten laten voortdurend een westelijke stroming zien en zolang dat in stand blijft hoeven we niet op stabieler weer te rekenen.

Aan de noordkant van de Alpen valt er vandaag nog vrij veel neerslag en tussen de 500 en 1000 meter zal de neerslag in sneeuw overgaan. Morgen blijft het er grotendeels droog en is het redelijk skiweer. Helaas blijven de temperaturen op de meeste plaatsen wel vrij hoog.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Koude luchtIjskoude lucht boven de Alpen vorig jaar. Dat is nu helaas anders.



Golfoorloggeneraal Schwarzkopf (78) overleden

Oud-generaal Norman Schwarzkopf jr. is donderdag overleden in Tampa, Florida. Dat meldde een bron binnen de Amerikaanse regering.

Schwarzkopf was medebedenker van operatie Desert Storm, het grond- en luchtoffensief tegen Irak in 1991 tijdens de Golfoorlog. Hij was commandant van de geallieerde strijdkrachten tijdens die oorlog. Hij werkte nauw samen met George Bush sr., die vanuit het ziekenhuis al zijn condoleances stuurde.

De bijnaam van Schwarskopf was "Stormin' Norman".

Golfoorloggeneraal Schwarzkopf (78) overleden
Golfoorloggeneraal Schwarzkopf (78) overleden (Foto: ANP)

Politie stuurt sms-bom

De politie heeft donderdag een sms-bom verstuurd om duidelijkheid te krijgen over een steekpartij waardoor vorige maand een taxichauffeur ernstig gewond is geraakt. Ongeveer 2000 mensen die op 18 november rond 18.00 uur in de regio Hoek van Holland hebben gebeld, kregen de sms. Dat meldde de politie donderdag.

Op de bewuste dag werd de taxichauffeur in zijn auto neergestoken toen hij een man en een vrouw vervoerde.

"Het onderzoek naar het steekincident draait nog steeds op volle toeren, maar nadert wel het einde van de mogelijkheden. Dat is de reden dat de politie nu een ingrijpend opsporingsmiddel heeft ingezet", aldus een woordvoerder.

Mancini overweegt geen spitsen op te stellen

Manchester City beschikt met Carlos Tevez, Sergio Agüero, Edin Dzeko en Mario Balotelli over vier topspitsen, maar dit kwartet wist in de afgelopen acht Premier League-wedstrijden samen slechts driemaal doel te treffen. City-coach Roberto Mancini overweegt daarom om alle spitsen naar de bank te verwijzen.

De oefenmeester sprak met Manchester Evening News. "Het begint zo langzamerhand een groot probleem te worden dat we niet scoren. Daar moet verandering in komen." Hij overweegt daarom net als FC Barcelona geen spitsen op te stellen of slechts één van zijn grootverdieners. "Maar er moet in elk geval iets gebeuren."

Harde maatregelen wil Mancini in ieder geval niet schuwen. "Als we kampioen willen worden, zullen we weer moeten gaan scoren zoals vorig seizoen. We beschikken over topspitsen, maar misschien zijn ze te gemakzuchtig omdat ze denken dat er toch wel weer kansen gecreëerd zullen worden. Als je een kans krijgt, moet je die benutten. We hebben vier spitsen van wereldklasse en het is tijd dat zij doelpunten gaan maken. Daar worden ze immers voor betaald."

Michelle Obama niet in politiek

Michelle Obama, de vrouw van de Amerikaanse president Barack Obama, voelt niets voor een politieke carrière, ook al wordt daar in Amerikaanse media geregeld over gespeculeerd. In een tv-interview met talkshow-presentatrice Barbara Walters zei de First Lady dat ze er niet genoeg geduld voor heeft om de politiek in te gaan.

"Ik heb van mijn man geleerd, door naar hem te kijken, dat je een enorme hoeveelheid geduld moet hebben om dingen van de grond te krijgen. Dingen gebeuren niet direct", aldus Michelle Obama.

De presidentsvrouw viel vooral op door een optreden tijdens de tweede verkiezingscampagne van haar man. Bij de Democratische Conventie begin september hield ze een toespraak die werd gezien als briljant, gepassioneerd en zelfs 'presidentieel'. Dat maakte veel speculaties over een carrière in de politiek los.

Japan buigt zich over atoomplan

De in december gekozen regering buigt zich over het plan voor een kernenergieloos Japan, dat is ingediend door de vorige. Het plan is om Japan voor 2040 te ontdoen van alle nucleaire energiewinning, naar aanleiding van de kernramp in Fukushima in maart vorig jaar. De hoge energiekosten die dat met zich mee kan brengen, ziet de huidige regering echter niet zitten.

De regerende Liberaal-Democratische Partij zei in ieder geval nucleaire reactoren opnieuw in bedrijf te stellen als ze veilig zijn verklaard. In Japan is er veel weerstand tegen het gebruik van nucleaire energie, maar dat tegengeluid is in het parlement nauwelijks vertegenwoordigd.

Apple-topman krijgt minder geld

Apple-topman Tim Cook heeft in 2012 in totaal 4,2 miljoen dollar aan salaris en bonussen ontvangen. Dat meldde het technologiebedrijf donderdag. Het bedrag is maar een schijntje vergeleken met de 376 miljoen dollar die Cook in 2011 kreeg.

Vorig jaar kreeg Cook wegens zijn aantreden als bestuursvoorzitter een flink aandelenpakket. Dit jaar kreeg hij helemaal geen aandelenbonus, maar is zijn basissalaris wel met de helft gestegen tot 1,4 miljoen dollar. Ook kreeg hij, net als zijn medebestuurders, een bonus van twee keer het basissalaris in contanten.

Beloning Apple-topman Tim Cook keldert
Beloning Apple-topman Tim Cook keldert (Foto: ANP)

Rotterdam tast in het duister

Een deel van de Rotterdamse wijk Ommoord heeft donderdagavond een paar uur zonder elektriciteit gezeten. De stroom viel rond kwart over zes uit bij 1700 huishoudens, aldus netbeheerder Stedin. Monteurs gingen op pad om de storing te verhelpen. De oorzaak bleek een defecte kabel.

Iets na acht uur had 90 procent van de getroffen gezinnen in Ommoord weer stroom. Tegen negen uur had iedereen weer elektriciteit. Kort daarna viel in de wijk Terbregge enige tijd de stroom uit.

Rotterdam heeft dit jaar al meermalen te maken gehad met stroomstoringen. De grootste daarvan was eind januari, toen bij 50.000 huishoudens de stroom uitviel.

Nederlanders willen meer geld

Nederlanders maken zich steeds meer zorgen over hun eigen financiële situatie. Meer mensen verwachten dat de aanhoudende economische crisis hen komend jaar zelf treft. Een derde denkt er in 2013 op achteruit te gaan, blijkt vrijdag uit het vierde kwartaalbericht van 2012 over het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Sinds het begin van het onderzoek in 2008 waren Nederlanders nog nooit zo somber over hun eigen portemonnee. Vorig kwartaal dacht nog 27 procent dat de eigen financiële situatie zou verslechteren. Vooral laagopgeleiden, ouderen en gepensioneerden maken zich zorgen. Slechts dertien procent van de Nederlanders denkt dat de economie weer bijtrekt in 2013.

Hoewel de zorgen over de economie en inkomen zijn toegenomen, blijven omgangsnormen het meest genoemde probleem in Nederland. Zo zijn veel mensen bezorgd over het gebrek aan saamhorigheid. 78 procent vindt dat het in Nederland steeds meer ieder voor zich is en 68 procent is van mening dat er steeds minder respect voor elkaar is.

Zeven op de tien Nederlanders vinden bovendien dat de regering zich minder moet richten op problemen in het buitenland. Veel mensen vinden dat de problemen in eigen land eerst moeten worden aangepakt voordat er bijvoorbeeld geld wordt uitgegeven aan andere landen.

Het politiek vertrouwen is overigens wel gestegen ten opzichte van vorig kwartaal. Door de komst van het nieuwe kabinet steeg het vertrouwen van 41 naar 57 procent. In een reactie daarop vindt 32 procent dat het de goede kant op gaat met Nederland.

De politiek is volgens de meesten verder veel te ingewikkeld. Een meerderheid van zestig procent denkt dat de landelijke politiek voor de meeste mensen te moeilijk is. 28 procent geeft dat slechts voor zichzelf toe. Vooral hoogopgeleiden denken dat de rest van Nederland weinig snapt van het reilen en zeilen op het Binnenhof.

Griekse banken willen meer geld

De vier grootste Griekse banken hebben uiterlijk eind april 27,5 miljard euro extra kapitaal nodig. Dat meldde de Griekse centrale bank donderdag.

De Nationale Bank (NBG), Alpha, Eurobank en Piraeus hebben grote verliezen geleden, onder meer doordat zij miljarden aan leningen aan de Griekse staat hebben kwijtgescholden. Binnen het Europese hulpprogramma voor Griekenland is 50 miljard euro gereserveerd om de belangrijkste banken te hulp te schieten.

Dat bedrag is groot genoeg, aldus de centrale bank. Inclusief een aantal kleinere banken is het totale benodigde bedrag voor de herkapitalisatie van de Griekse financiële sector 40,5 miljard euro, zo was eerder al becijferd. De vier grootste krijgen geld van de staat omdat zij te belangrijk worden geacht om te laten vallen.

Ruim 27 miljard voor grootste Griekse banken
Ruim 27 miljard voor grootste Griekse banken (Foto: ANP)

De grote kerstprijsvraag - Dag 4

De periode die menig gamershart harder laat slaan is weer begonnen: het is kerst! Ook dit jaar weer kun je vele vragen beantwoorden waarmee punten voor de kerstveiling verdiend kunnen worden. Deze punten kunnen na afloop van de kerstprijsvraag ingezet worden voor de kerstveiling waarbij je zelf uit kan kiezen welke prijs je graag zou willen winnen.

Alle vragen zijn te beantwoorden tot en met 2 januari 23:59 uur. De spelregels kun je lezen in deze special.

Vragen dag 4
4 - 1 Welk spel was inspiratie voor een pornofilm?
4 - 2 Met wie is StefanW in 2012 een relatie begonnen?
4 - 3 Wat wordt de volgende generatie Xbox volgens de geruchten nog meer naast gameconsole?
4 - 4 Welke challenge heeft Pheno gehaald?
4 - 5 Waar is een flashback in een racegame handig voor?
4 - 6 Welke krokodil voedde het brein van StefanW met tekenfilms? 
4 - 7 Welke Capoeira-babe was te winnen op FOK!games? 
4 - 8 Welke controller zorgde voor een celstraf? 

Raad het plaatje dag 4

Logo:

Logo

Wie is het?

Mystery guest

Opdracht dag 4
Hieronder staan tien games waarvan de letters door elkaar gehaald zijn om nieuwe woorden te maken. Welke games verbergen deze anagrammen?

1. Red boat rim
2. Say it, Flan Fan
3. Hurtdance
4. A Maillot's Greed
5. Red Land Bros'
6. Bad oil
7. Riot Wisps
8. Pyx, a surreal amigo
9. Nap Rescue
10. A smooth nun tibial

Je kunt de vragen beantwoorden via de speciale Kerstprijsvraag-pagina.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.