Britse richtlijnen voor rechtszaken social media

Het Britse openbaar ministerie heeft richtlijnen opgesteld die het moeilijker maken om een rechtszaak aan te spannen tegen mensen die kwetsende berichten versturen via Twitter en Facebook. De richtlijnen werden woensdag openbaar gemaakt.

De richtlijnen zijn opgesteld nu het aantal rechtszaken tegen mensen die online berichten plaatsen die als onfatsoenlijk of bedreigend worden ervaren groeit. Tegelijkertijd is er kritiek dat dergelijke rechtszaken een bedreiging zijn voor de vrijheid van meningsuiting. Burgerrechtenactivisten hebben geklaagd dat de Britse autoriteiten te streng zijn voor mensen die zonder na te denken kwetsende berichten schrijven.

"Deze tijdelijke richtlijnen zijn bedoeld om een juiste balans te vinden tussen de vrijheid van meningsuiting en het handhaven van de wet", aldus Keir Starmer van het openbaar ministerie. Het OM moet alleen in actie komen als online berichten 'zeer beledigend' zijn en mensen moeten alleen worden aangeklaagd als duidelijk kan worden aangetoond dat dit nodig en gepast is, zo is te lezen in de richtlijnen.


Britse richtlijnen voor rechtszaken social media (Foto: Novum)