Thaise oud-premier aangeklaagd wegens moord

De Thaise oud-premier Abhisit Vejjajiva is donderdag aangeklaagd wegens moord in verband met de gewelddadigheden tussen aanhangers en tegenstanders van zijn voorganger Thaksin Shinawatra in 2010. Bij het geweld vielen meer dan negentig doden en achttienhonderd gewonden.

De aanklacht vloeit voort uit onderzoek van een speciale rechercheafdeling, de DSI. Het verwijt aan Abhisit is dat hij ongebreideld gebruik van dodelijk geweld heeft toegestaan tegen betogers die zijn aftreden eisten omdat hij op onwettige wijze aan de macht zou zijn gekomen. Zijn voorganger Thaksin werd in 2006 door het leger aan de kant gezet omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie en minachting had getoond voor de monarchie.

Abhisit ontkent schuldig te zijn. Een rechter moet de aanklacht tegen hem nog goedkeuren voordat het tot een proces kan komen.

De DSI acht Abhisit met name schuldig aan de dood van een taxichauffeur, omdat hij toestond dat het leger oorlogswapens en scherpe munitie gebruikte tegen demonstranten. Ook voormalig vicepremier Suthep Thaugsuban, die toentertijd de leiding had over een speciale veiligheidsdienst die de protesten van de zogenoemde roodhemden moest indammen, is aangeklaagd.

De aanklacht van de DSI tegen Abhisit is saillant, omdat de directeur van de DSI, Tharit Phengdit, de recherchedienst ook al leidde toen Abhisit premier was. Hij werd toen gezien als een verlengstuk van de premier bij het aanpakken van de leiders en aanhangers van de roodhemden.

Inmiddels zit Abhisit in de oppositie en is de zus van Thaksin, Yingluck Shinawatra, premier van Thailand. Thaksin verblijft in zelfgekozen ballingschap, na in 2008 te zijn veroordeeld wegens belangenverstrengeling. Aanhangers zeggen dat hij onterecht veroordeeld is en hopen dat hij terug kan keren zonder de gevangenis in te gaan.

De zaak tegen Abhisit en Suthep wordt gezien als een soort wisselgeld voor een amnestieregeling voor de talrijke personen die in verband met de politieke veldslagen na de coup zijn veroordeeld of aangeklaagd. Een amnestie voor Thaksin zou politiek beter te verkopen zijn als die ook voor Abhisit zou gelden. Abhisit heeft echter in recente interviews gezegd dat hij bereid is zich voor de rechter te verantwoorden; Thaksin zou dat dan ook moeten doen.


Thaise oud-premier aangeklaagd wegens moord (Foto: Novum)