Uitleg over moskee-internaat geëist

Het ministerie van Volksgezondheid gaat contact opnemen met het Rotterdamse Bureau Jeugdzorg over moskee-internaten in de Maasstad. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie zaterdag in een reactie op een bericht van NRC Handelsblad dat verschillende Nederlandse moskee-internaten illegaal, onveilig en slecht onderhouden zijn.

Volgens de krant zouden moskee-internaten in tegenstelling tot andere vormen van kinderopvang aan geen enkele kwaliteitseis te hoeven voldoen en geen pedagogisch plan te hoeven hebben. In onder meer Rotterdam zou een illegaal meisjesinternaat zitten, waar vijftig meisjes op een zolder wonen zonder vergunning. De situatie er 'absoluut brandonveilig en zelfs gevaarlijk te noemen', staat in een notitie van de gemeente die in handen is van de NRC Handelsblad.

Het ministerie stelt om de reactie dat particuliere initiatieven als een internaat of weekendschool niet onder de zorgwetgeving vallen. "Ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van kinderen. Zij kunnen er voor kiezen dat hun kinderen niet in het ouderlijk huis verblijven." Internaten moeten wel altijd aan de wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid voldoen, zodat kinderen daar veilig kunnen verblijven, aldus het ministerie.

Specifieke situaties die de krant echter beschrijft roepen volgens het ministerie echter vragen op 'over de veiligheid en de gezonde ontwikkeling van kinderen die daar verblijven'. Daarom wordt contact opgenomen met Bureau Jeugdzorg Rotterdam 'om naar hun betrokkenheid te informeren'.