'Restschuld moet in nieuwe hypotheek mee kunnen'

Huizenbezitters die bij de verkoop van hun huis met een restschuld zitten, moet die kunnen meefinancieren in hun nieuwe hypotheek. Ook moet de restschuld aftrekbaar worden. Dat stellen Vereniging Eigen Huis, het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Makelaars donderdag voor.

Door de financiering en de aftrekbaarheid van de restschuld moet de groep mensen die wel wil verhuizen maar dat niet kan betalen, over de streep getrokken worden. Dat moet de woningmarkt weer op gang brengen. Nu heeft gemiddeld een op de zes huiseigenaren een restschuld, van gemiddeld 35 duizend euro.

In het voorstel van de drie organisaties worden de regels van de Nationale Hypotheek Garantie aangepast. Nu is een restschuld meefinancieren niet toegestaan onder het garantiestelsel. Bij de nieuwe hypotheeklening moet wel worden voldaan aan de inkomensnormen. Ook wordt bij voorkeur de schuld zo snel mogelijk afgelost, al moet dat wel in overleg met de financier, zeggen de organisaties.

Daarnaast moet de restschuld onder de hypotheekrenteaftrek gaan vallen. Dat moet worden meegenomen in het belastingplan voor volgend jaar, vinden de NVM, Eigen Huis en de verzekeraars. Nu is de restschuld niet aftrekbaar, omdat het verkochte huis geen hoofdverblijf meer is.