'Iran vreest hoogopgeleide vrouwen'

Iraanse universteiten hebben deelname aan zo'n tachtig vakken op universiteiten voor vrouwen verboden. Volgens Nobelprijswinnares Shirin Ebadi betreft het specifiek beleid van het conservatieve regime om vrouwen uit te sluiten.

Opleiding in diverse richtingen, waaronder civiele techniek, kernfysica en informatica, maar ook Engels en archeologie, zijn enkel toegankelijk geworden voor mannen. Een officiële reden is niet gegeven. Ebadi denkt het wel te weten. "Het is een van de iniatieven om onderwijs en maatschappijdeelname voor vrouwen te beperken, en ze terug naar het huishouden te sturen", stelt ze tegen de BBC.

De laatste jaren kregen vrouwen een steeds groter aandeel op universiteiten, thans is het circa zestig procent. Het land kent veel vrouwelijke ingenieurs, wetenschappers en artsen. Naar verluidt is hoger onderwijs voor veel meisjes een manier om aan de ouderlijke invloed en een gedwongen huwelijk te ontsnappen.

Sinds de islamitische revolutie van 1979 waren universiteiten zo'n beetje de enige plekken waar mannen en vrouwen vrij samen konden komen. Conservatieve leiders zouden echter zijn geschrokken van de grote rol van hoogopgeleide vrouwen bij de protesten tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2009. Ze riepen op tot een terugkeer naar tradionele waarden, en stelden dat vrouwen meer kinderen moesten krijgen. De onderwijsbeperkingen zouden hieruit voorvloeien.

Dat vindt studente Noushin maar niks. "Sinds mijn zestiende wil ik werktuigbouwkundige worden, en ik heb er hard voor gewerkt en hoge toelatingscijfers gehaald. Nu mag ik alleen maar grafische vormgeving doen."

Technische Faculteit, Universiteit van Teheran (Wikimedia)
Onbereikbaar voor Noushin: de Technische Faculteit te Teheran