Voor Ik Doodga wint Publieksprijs Film by the Sea

De speelfilm Voor Ik Doodga van de Britse regisseur Ol Parker heeft de publieksprijs gewonnen van het Film by the Sea filmfestival. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt. De juryprijs ging naar de thriller Shadow Dancer van Parkers landgenoot James Marsh.

Voor Ik Doodga is gebaseerd op het boek Before I Die van schrijfster Jenny Downham. Zij nam de prijs vrijdagavond in Vlissingen in ontvangst van Gijs Schunselaar, adjunct-directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. De stichting is sinds vorig jaar verbonden aan de filmprijs vanuit de gedachte dat goede boeken steeds vaker ten grondslag liggen aan goede filmscenario?s.

Aan de juryprijs, officieel de Dioraphte Film- en Literatuuraward, is een bedrag van vijfduizend euro verbonden. De jury bestond dit jaar uit Jessica Durlacher, Liz Snoijink, Sonia Herman Dolz, Abdelkader Benali, Jacques van Heijningen, Jan van Mersbergen, Michiel Romeyn en vaste juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse.

Voor Ik Doodga gaat over de 17-jarige Tessa die terminaal ziek is. Met haar vriendinnetje Zoey probeert ze in de tijd die haar nog rest zo veel mogelijk te genieten en zo veel mogelijk van de wereld te ontdekken. De film draait vanaf 4 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Juryprijswinnaar Shadow Dancer gaat over een alleenstaande moeder die lid is van de Noord-Ierse afscheidingsbeweging IRA, maar informant wordt voor de Britse veiligheidsdienst MI5 om haar zoontje veilig te stellen. De film ging donderdag in Nederland in première.


Voor Ik Doodga wint Publieksprijs Film by the Sea (Foto: Novum)