Mirren weer Elizabeth II

Helen Mirren won voor haar rol als koningin Elizabeth II in The Queen al een Oscar maar gaat de rol nu weer vertolken. De actrice speelt het Britse staatshoofd op de planken, vertelt ze aan het Britse dagblad The Daily Mirror. Het theaterstuk The Audience wordt geregisseerd door Stephen Daldry, bekend van films als The Hours en The Reader.

Mirren won voor haar filmrol als Elizabeth II zo ongeveer alle acteerprijzen. Ze was dan ook niet meteen enthousiast om dezelfde rol nog een keer te spelen. "Ik wil absoluut niet bekendstaan als de actrice die de koningin speelt." De Britse actrice sloeg het aanbod in eerste instantie af, maar veranderde van gedachten na een ontmoeting met de producenten en Daldry.

Mirren speelt in The Audience koningin Elizabeth vanaf 25 jaar oud tot nu. "Dat wordt een uitdaging", voorspelt de 67-jarige actrice. Mirren benadrukt dat de Britse koningin 'altijd heel consistent is geweest in alles', van haar kleding en haarstijl tot haar gedrag. Daardoor zou het leeftijdsprobleem te overbruggen zijn.

"Haar stem is veranderd en dat kan ik gebruiken", aldus Mirren. "Ze had een vreselijk keurig accent toen ze jong was. Nu is ze een klein beetje volkser geworden, dus dat kan ik gebruiken om het leeftijdsverschil te benadrukken. En we komen nog wel op andere dingen."

De actrice is momenteel bezig met de opnamen van de actiefilm Red 2. Het toneelstuk The Audience begint in februari met try-outs en moet op 5 maart zijn première beleven. Het stuk moet tot 15 juni in Londen te zien zijn.

Helen Mirren haalt uit naar Hollywood (Novum)