'Extreme' nepbuien om dijken te testen

De dijken langs de Ringvaart Wijde Wormer in Noord-Holland worden vanaf maandag getest op extreme hoeveelheden neerslag. Met een sproeiinstallatie worden zeldzame, heftige buien nagebootst om te zien wat het effect daarvan is op de stabiliteit van de dijken. Dat meldt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier donderdag.

De buienproef vindt plaats op het Oudelandsdijkje en de Zuiderringdijk. Het waterschap simuleert er tot half november buien die eens in de tien, vijftig of zelfs honderd jaar voorkomen. Daarnaast wordt ook een deel van de Ringvaart van de Wijde Wormer afgedamd, om te zien wat het effect is van het stijgende water.

Het waterschap laat weten dat het fietspad op de Zuiderringdijk gewoon toegankelijk is tijdens de buientesten. Bij het fietspad worden borden geplaatst om passanten te waarschuwen voor een plotselinge 'regenbui' en met het verzoek even af te stappen.

Vrijwel alle inwoners van Noord-Holland wonen onder zeeniveau. Het hoogheemraadschap voert proeven uit om zijn kennis over dijken te vergroten en zo zorgvuldig om te gaan met maatschappelijk geld.