Duits hof vonnist toch over ESM-fonds

Het Duitse Constitutionele Hof zal woensdag toch een belangrijk vonnis wijzen over het omvangrijke Europees noodfonds ESM. Het hof in Karslruhe heeft dinsdag een verzoek tot uitstel afgewezen, dat was ingediend door de eurosceptische politicus Peter Gauweiler (CSU).

Het hof hakt woensdag de knoop door of de Duitse grondwet toelaat dat een Europees noodfonds voor noodlijdende eurolanden wordt opgericht. Volgens sommige klagers heeft de Duitse regering haar bevoegdheid overschreden door akkoord te gaan met het fonds.

In Europa wordt met spanning uitgekeken naar het oordeel woensdag, dat invoering van het fonds al maanden heeft vertraagd. Als het vonnis de oprichting toestaat kan het fonds volgens diplomaten in oktober beginnen. Juridische experts hebben eerder gezegd te verwachten dat de rechters de oprichting niet verbieden, maar nog wel enkele randvoorwaarden eraan zullen stellen.

Gauweiler meende dat de situatie grondig was veranderd door het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week om onbegrensd staatsleningen op te kopen van armlastige eurolanden.

Duits hof vonnist toch over ESM-fonds
Duits hof vonnist toch over ESM-fonds (Foto: ANP)