PVV wil debat over noodfonds heropenen

De PVV wil het debat in de Eerste Kamer over het permanente noodfonds voor de euro ESM heropenen. Reden is het besluit van de Europese regeringsleiders afgelopen week dat het fonds ook rechtstreeks noodlijdende banken moet kunnen steunen. Tot nu toe verliep de steun via de nationale regeringen.

Het besluit is niet in het huidige verdrag opgenomen en het duurt nog tot oktober voordat de details ervan duidelijk worden, zegt de fractieleider van de PVV in de senaat, Machiel de Graaf. Volgens hem is sprake van een nieuwe situatie. "We moeten over iets stemmen waarvan we niet weten hoe het eruit ziet. Er liggen nu nieuwe feiten, er is grote onduidelijkheid ontstaan, maar een ding is zeker: een nieuw debat móet."

De PVV verzette zich de afgelopen tijd met hand en tand tegen de ratificatie van het verdrag. Tot nu toe tevergeefs: de Tweede Kamer stemde al in en in de Eerste Kamer bestaat ook een meerderheid die wil ratificeren.

De stemming in de senaat staat voor dinsdagmiddag gepland. Daarvoor zal De Graaf vragen om heropening van het debat. In het permanente fonds wordt in totaal zevenhonderd miljard euro gestort. Nederland draagt daar veertig miljard aan bij. Volgens PVV-leider Geert Wilders gaat het daarbij om een 'blanco cheque'.

Premier Mark Rutte (VVD) verzette zich tot vorige week tegen directe bankensteun, omdat er nog geen Europees toezicht op de banken was. Omdat tijdens de top van vorige week is besloten dat dit toezicht er ook komt, stemde Rutte alsnog in.