[Vuelta] Twintig Nederlanders aan de start

Er staan morgen in Pamplona maar liefst twintig Nederlanders aan de start van de Vuelta a España, waar dat vorig jaar er nog twaalf waren. De ronde start met een 16,5 kilometer lange ploegentijdrit.

Rabobank is hofleverancier qua Nederlanders met de kopmannen Robert Gesink en Bauke Mollema die bijgestaan worden door Lars Boom, Stef Clement, Laurens ten Dam en Dennis van Winden. Vacansoleil zet Wouter Mol, Bert-Jan Lindeman, Pim Ligthart, Rob Ruijgh en Martijn Keizer in, terwijl Argos-Shimano met Koen de Kort en Tom Dumoulin aan de start verschijnt.

Bij de buitenlandse ploegen valt op dat Garmin-Sharp liefst vier Nederlanders opstelt: Thomas Dekker, Michel en Raymond Kreder en Martijn Maaskant. De andere drie Nederlanders rijden voor Niki Terpstra (Omega Pharma), Pieter Weening (Orica GreenEdge) en Joost van Leijen (Lotto-Belisol).

Ze zullen na de tijdrit van morgen maandag al de eerste bergen tegenkomen. Er zijn acht bergetappes, waarbij op de voorlaatste dag met de finish bovenop Bola del Mundo met 2247 meter het dak van de ronde bereikt zal worden. Slechts één keer zal er tegen de klok gereden gaan worden. Alberto Contador geldt samen met Christopher Froome als grootste kandidaten voor de eindzege.