Google betaalt recordboete in privacyzaak

Technologiebedrijf Google heeft in de Verenigde Staten een recordboete van 22,5 miljoen dollar (18,1 miljoen euro) opgelegd gekregen wegens het schenden van een belofte over privacy. Google volgde in het geheim het internetgedrag van miljoenen gebruikers van de Apple-webbrowser Safari, aldus de Federale Handelscommissie (FTC).

Als schikking in een eerdere privacyzaak had Google beloofd de komende twintig jaar consumenten niet te misleiden over zijn privacybeleid. Een onderzoeker bij de Amerikaanse universiteit Stanford kwam er echter zes maanden geleden achter dat Google bepaalde functies in Safari had omzeild die moeten voorkomen dat derden het surfgedrag van Safari-gebruikers volgen.

Google paste zijn techniek onmiddellijk aan na de aankondiging van Stanford, maar het omzeilen van de instellingen in Safari druiste in tegen een verklaring in het online helpcentrum van Google. Daarin werd Safari-gebruikers verzekerd dat ze geen extra maatregelen hoefden te treffen om te voorkomen dat Google hun gangen online zou nagaan. De tegenstelling tussen deze verklaring en het handelen van Google vormde het speerpunt van de zaak van de FTC.

Hoewel Google de boete betaalt hoeft het bedrijf niet te erkennen dat het iets fout heeft gedaan.