OM biedt Satudarah geen excuses aan

Het Openbaar Ministerie in Almelo weigert excuses aan te bieden aan motorclub Satudarah. Het OM heeft er vorige week bewust voor gekozen over een gijzelingszaak in Almelo te melden dat drie van de vier verdachten lid zijn van de club, om duidelijk te maken waar sommige leden van Satudarah zich mee bezighouden, meldt een woordvoerder.

Vorige week liet het OM weten dat drie leden van het chapter Eastside in Enschede zijn veroordeeld voor zware mishandeling en gijzeling van drie Almeloërs. RTV Oost meldde maandag dat leden van Satudarah vinden dat het OM hun club ten onrechte in een kwaad daglicht probeert te stellen. Zij eisen openbare excuses en een rectificatie.

Volgens de motorclub klopt het niet dat drie van de vier veroordeelde verdachten lid zijn van Satudarah. Slechts een van de veroordeelden zou lid zijn. Ook zou de club niet betrokken zijn geweest bij het incident.

Het OM stelt in een reactie dat uit informatie van opsporingsdiensten blijkt dat drie van de vier wel degelijk lid zijn van de club. Ook wijst de woordvoerder op de hardere aanpak van zogenoemde outlawbikers, waar het kabinet begin dit jaar mee kwam. In dat kader is er volgens haar bewust voor gekozen actief te melden dat het om leden van Satudarah gaat.

De club dreigde al met een kort geding als het OM niet toegeeft. Volgens RTV Oost baalt Satudarah ervan als criminele organisatie weggezet te worden.