Brussel wil ook APK-keuring voor motoren

De APK-keuring moet in Nederland ook gaan gelden voor motoren en scooters. Ook moet de keuring eerder jaarlijks gaan plaatsvinden. Dat staat in een voorstel dat de Europese Commissie vrijdag heeft gepresenteerd.

Het voorstel betekent voor Nederland dat de eerste APK-keuring vier jaar na aankoop moet plaatsvinden, de volgende twee jaar later en vanaf het zevende jaar jaarlijks. Nu moet een auto pas vanaf negenjarige leeftijd elk jaar worden gekeurd.

Volgens de Europese Commissie bestaat er een duidelijk verband tussen de ouderdom van een wagen en de kans op fatale ongevallen die te wijten zijn aan technische mankementen. Nederland behoort samen met Zweden en Groot-Brittannië tot de drie verkeersveiligste landen van Europa. Vorig jaar was echter voor het eerst sinds jaren een stijging van het aantal verkeersdoden van twee procent te zien. Van 2001 tot 2010 was sprake van een daling van 46 procent. In 2010 bedroeg de daling zeven procent.

Belangenbehartiger van fabrikanten en importeurs van voertuigen Rai Vereniging is gematigd positief over het voorstel voor een APK voor motoren en brom- en snorfietsen. De keuring voor motoren zou volgens de vereniging moeten worden gekoppeld aan de kilometerstand. "Veel motorrijders rijden op dit moment vooral recreatief, en een beperkte afstand per jaar."

Daarnaast zijn volgens de belangenbehartiger voorlichtingscampagnes nodig waarin wordt gewezen op het feit dat het lang ongebruikt laten van voertuigen gevolgen kan hebben voor onder meer de kwaliteit van vloeistoffen. Ook moet aandacht uitgaan naar de zichtbaarheid van motoren voor andere weggebruikers, stelt de vereniging.


Brussel wil ook APK-keuring voor motoren (Foto: Novum)