FOK!filmtips van de dag: A Clockwork Orange

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

A Clockwork Orange 2

Er komen regelmatig leuke films op de buis. De FOK!filmtip van vandaag is echter een film geworden die nog maar zelden op de publieke omroep te zien is. Op Nederland 2 is namelijk om 23.30 uur het meesterwerk A Clockwork Orange van Stanley Kubrick te zien. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Anthony Burgess. Het verhaal speelt zich af in een futuristisch Groot Brittannië waar straatbendes de dienst uit lijken te maken. Ook Alex DeLarge is lid van een bende met nogal aparte gewoontes. Zo beluisteren ze de muziek van Beethoven onder het genot van een glas melk+, melk met een enorme lading LSD. In tegenstelling tot de geitenwollensokken hippies uit de jaren zestig worden ze dan ook nog extreem geweldadig en trappen onder meer zwervers inelkaar. Op zeker moment wordt DeLarge opgepakt door de politie en krijgt een behoorlijk experimentele behandeling waardoor hij niet meer tegen geweld kan. En dan begint de ellende pas echt voor hem.

A Clockwork Orange 1

Zelden maakte een film zoveel roering als deze klassieker deed aan het einde van 1971. Er was in die tijd sowieso al een verschuiving in de filmwereld merkbaar. Films werden meer geweldadig dan voorheen het geval was. Denk maar eens aan bijvoorbeeld The French Connection, Dirty Harry en zelfs MacBeth. Nu was A Clockwork Orange ook wel extreem te noemen. Keihard geweld, verkrachtingen, drugsgebruik, het arme bioscooppubliek wist niet wat hen overkwam. Ook waren er puristen die de film vervloekten wegens het, in hun ogen als misbruik zijnde, gebruik van Beethovens muziek in een electronische uitvoering. Anthony Burgess verkocht de rechten van het verhaal in eerste instantie aan Mick Jagger die er een Rolling Stones film van wilde maken, met de muzikanten als de 'Droogs' bende. Gelukkig zag hij van dit plan af en verkocht de rechten met behoorlijke winst weer door.

A Clockwork Orange 3
That was a real kick and good for laughs and lashings of the old ultraviolent.

Kubrick haalde de film in 1973 uit de roulatie in het Verenigd Koninkrijk nadat er een aantal rechtzaken tegen bendes waren geweest die beweerden geinspireerd te zijn door de rolprent van Kubrick. In de jaren negentig was de film 335 weken onafgebroken in de Amsterdamse bioscoop The Movies te zien. In Frankrijk mocht de film niet op VHS worden uitgebracht vanwege het gewelddadige karakter van de film en zodoende draaide de film in een Parijze bioscoop meer dan 15 jaar onafgebroken, waar sommige filmfreaks de rolprent meer dan 100 keer zagen! Laten we er op hopen dat ze er vanavond niet teveel uitgeknipt hebben.

A Clockwork Orange 4
Uit de Leeuwarder Courant van 23 juni 1972.
Klik op krantenkop voor komplete artikel. (bron: archiefleeuwardercourant.nl)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. Veel kijkplezier kijkbuiskinderen!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!