Verhagen deelt kritiek van Van Haersma Buma niet

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen gaat niet mee in de kritiek van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma op het optreden van premier Mark Rutte (VVD) in Brussel. Van Haersma Buma zei vrijdag dat Rutte zich heeft laten 'overrompelen' door in te stemmen met afspraken over Europees bankentoezicht. Verhagen deelt de kritiek van zijn partijgenoot niet.

Van Haersma Buma vindt het vreemd dat Rutte in het Kamerdebat voorafgaand aan de Europese top zei dat hij geen nieuwe instrumenten wilde voor Europa, maar hier vervolgens wel voor heeft getekend. Verhagen zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat Rutte 'goed heeft onderhandeld namens Nederland.'

"Er is een verschil tussen Kamerleden en ministers", verklaarde hij het verschil van opvatting tussen hem en Van Haersma Buma. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) deed de kritiek van Van Haersma Buma af als 'verkiezingsretoriek'.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zei vrijdag ook weinig onder de indruk te zijn van de kritische taal van Van Haersma Buma. "Ieder vogeltje zingt hoe het gebekt is", zei hij. Volgens hem is in de ministerraad door zowel VVD- als CDA-bewindspersonen positief gereageerd op het bereikte resultaat. Van frictie binnen het kabinet is volgens hem geen sprake. "We zijn een hecht team."


Verhagen deelt kritiek van Van Haersma Buma niet (Foto: Novum)