FOK!filmtips van de dag: Airplane (1980)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Airplane 1

Het lijkt vandaag wel dag van de komedie. Er komen vanavond in totaal elf films op de tv waarvan maar liefst zeven humoristische films. Zo is er om 20.30 uur te kiezen tussen Striptease met onder meer Demi Moore (Nederland 3), The Banger Sisters met Goldie Hawn en Susan Sarandon (RTL8), There's Something About Mary (RTL5), Imagine That met onder meer Eddie Murphy en Vanessa Williams (RTL4) en Tim Burton's Charlie and the Chocolate Factory (SBS6).

Heb je echter zin in een fijne thriller dan is The Kingdom een aanrader. Om 20.30 uur is deze te zien op RTL7. In de film van regisseur Peter Berg (Very Bad Things, Wonderland, Hancock, Battleship) zien we hoe een anti-terrorisme eenheid de verantwoordelijken van een bomaanslag op Amerikaanse burgers in het Midden Oosten probeert op te sporen. Door lokale bureaucratie komt het leven van de teamleden al gauw in gevaar. IJzersterke thriller met onder meer Jamie Foxx, Chris Cooper en Jennifer Garner.

Airplane 2

Bij de Zuiderburen van één is om 20.45 uur de Howard Hughes biografie The Aviator van Martin Scorsese te zien. Een indrukwekkend portret van de wereldberoemde regisseur en vliegtuigbouwer Howard Hughes die enorme last van smetvrees had. Voor sommigen langdradig volgens anderen wederom het bewijs dat Dicaprio een steeds betere acteur is geworden. Zet maar wat te drinken en te snacken klaar want je zit gebakken voor de komende 170 minuten.

Op RTL7 denkt men ook aan de liefhebbers van een goeie western. Om 22.45 uur is daar Seraphin Falls, een erg fijne cowboyfilm met onder meer Liam Neeson en Pierce Brosnan. Fans van Jim Carrey kunnen om 23.00 uur zappen naar RTL5 die Me, Myself & Irene op het programma heeft staan.

Airplane 3

De FOK!filmtip van de Dag gaat echter naar de film die de Belgische omroep één om middernacht gepland heeft staan. Airplane is een hilarisch meesterwerk van Jim Abrahams, David Zucker en Jerry Zucker en eveneens het regiedebuut van het trio. Abrahams en de gebroeders Zucker hadden drie jaar ervoor al naam gemaakt met het scenario voor het eveneens waanzinnig grappige Kentucky Fried Movie. In Airplane wint het trio voor het eerst met de legendarische Leslie Nielsen. Airplane is een heerlijke parodie op de in die tijd populaire rampenfilms. De film laat zich bekijken als een tsunami van heerlijk melige humor. Er zit zo'n overdosis aan grappen in deze film dat je steeds weer nieuwe details ontdekt als je de film opnieuw bekijkt. 00.00 uur op één: Airplane!

Airplane 4
'There's no reason to become alarmed, and we hope you'll enjoy the rest of your flight. By the way, is there anyone on board who knows how to fly a plane?'

Veel filmplezier.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!