Heropening uitleveringszaak Assange van de baan

Het Britse Hooggerechtshof heeft donderdag besloten het verzoek van Wikileaks-voorman Julian Assange om opnieuw naar zijn zaak te kijken niet in te willigen. Met het besluit komt de uitlevering van Assange aan Zweden een stap dichterbij.

Het hof bepaalde donderdag dat Assange moet worden uitgeleverd aan Zweden. De 40-jarige Assange wordt door het land gezocht voor verhoor inzake twee aanklachten van verkrachting en mishandeling. Hij is niet aangeklaagd en Assange ontkent schuldig te zijn.

De zaak-Assange sleept al twee jaar. Vorige maand verwierp het hof het beroep dat Assange tegen zijn uitlevering had aangetekend. Zijn advocaten bestreden echter de geldigheid van het oordeel van de rechters, omdat die hun besluit hadden gebaseerd op bewijzen die de verdediging niet voldoende heeft kunnen bestuderen. Ze hadden de rechtbank daarom gevraagd de zaak te heropenen.

Nu de rechtbank dit verzoek heeft afgewezen, rest Assange niets anders dan een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Juridische deskundigen betwijfelen echter of Assange daar enige kans maakt.


Heropening uitleveringszaak Assange van de baan (Foto: Novum)