Britse politie pakt Ierse terreurverdachten op

De Noord-Ierse politie heeft drie vooraanstaande Ierse dissidenten opgepakt op beschuldiging van terrorisme. De mannen van 41, 42 en 43 jaar worden verdacht van het beramen van moord, het beramen van het veroorzaken van een explosie, het voorbereiden van terroristische daden en het verzamelen van informatie die bruikbaar is voor terrorisme.

De politie zei vrijdag dat de mannen maandag in het kader van een 'proactief onderzoek' werden opgepakt in Lurgan, County Armagh, in Noord-Ierland. De Britse inlichtingendiensten hebben hun inspanningen in Noord-Ierland de laatste tijd opgevoerd, omdat de dreiging van Ierse dissidenten als zeer reëel wordt beschouwd.

De aanklachten zijn wel gebruikt tegen verdachten van het islamitische terreurnetwerk Al-Qaida, maar zijn in Noord-Ierland zelden in stelling gebracht. De drie Ierse dissidenten zouden het niet gemunt hebben op de olympische fakkelestafette, noch met de Olympische Spelen van Londen of de viering van het 60-jarig ambtsjubileum van koningin Elizabeth II.

De drie mannen zullen zaterdag worden voorgeleid. Drie andere mannen en een vrouw die op 12 mei in het kader van hetzelfde onderzoek werden opgepakt zitten nog steeds vast.