'Kompu Gacha'-systeem verboden in Japan

Het Japanse ministerie van consumentenzaken heeft vandaag bepaald dat het "Kompu Gacha"- of "Complete Gacha"-systeem verboden wordt. Het verkoopsysteem wordt voornamelijk gebruikt bij mobiele games en op sociale netwerksites.

Kompu Gacha-games zijn over het algemeen gratis games waarbij de speler kan betalen om extra items te krijgen. Deze items worden echter willekeurig gegenereerd. De speler weet dus van tevoren niet welk item hij krijgt. Als je een volledige set van items hebt verzameld, krijg je een prijs. Hierdoor staat het Kompu Gacha-systeem gelijk aan een loterij of ander kansspel.

De Japanse overheid heeft het systeem verboden, omdat het overeenkomt met het illegale "cards combination". Dit loterijsysteem werkt op eenzelfde manier, waarbij bedrijven kaarten aan klanten verkopen. De persoon met een volledige set mag dan een prijs ophalen.

Hoewel de meeste Kompu Gacha-games gratis zijn, worden er vanwege het systeem soms grote bedragen neergeteld. Het onderzoek van de Japanse overheid begon naar aanleiding van klachten over de hoge kosten voor de games. Zo was een jongen in Japan zo vastbesloten zijn "set compleet te krijgen" dat zijn rekening opliep naar 400.000 yen (bijna 4.000 euro) na een maand spelen.

Vanaf 1 juli krijgen bedrijven die het systeem nog toepassen een boete.  Niet alleen kleine bedrijven moeten zich aanpassen, ook sociale games van onder andere Konami en Namco Bandai worden door het verbod geraakt. Veel bedrijven zagen het verbod echter al aankomen en hebben al aangegeven het Gacha-systeem uit hun games te verwijderen.