'ECB trekt zich terug uit Griekse bankensector'

De Europese Centrale Bank (ECB) zet steeds meer financiële ondersteuning aan Griekse banken stop omdat deze zo zwak zijn dat steun niet langer verantwoord is. Dat zeggen bronnen in het Financieele Dagblad van woensdag.

De financiële sector in Griekenland ontving vorig jaar nog ongeveer 73 miljard euro aan liquiditeitssteun. "Dat is inmiddels meer dan gehalveerd", zegt een van de bronnen tegenover het FD.

Reden is dat de Griekse banken nog geen stap hebben gezet in de herkapitalisatie, nadat zij een groot deel van de Griekse staatsleningen moesten afschrijven. "Alles is over de verkiezingen heen getild", aldus de bron. Voor de herkapitalisatie is geld beschikbaar vanuit het noodfonds EFSF.

Door de terugtrekking van de ECB drukken de risico's van het omvallen van een Griekse bank niet meer op het systeem van centrale banken binnen de eurozone, waar ook Nederland voor garant staat. De risico's bedragen volgens berekening van het FD 350 miljard euro. Het Nederlandse aandeel hierin is ongeveer 21 miljard.

De Griekse banken zijn nu in toenemende mate aangewezen op de Griekse centrale bank. Als Griekenland uit de euro stapt, waar verschillende instanties zoals het Internationaal Monetair Fonds inmiddels rekening mee zijn gaan houden, is het hierdoor onvermijdelijk geworden dat de Griekse financiële sector instort, schrijft de krant.