Justitie eist taakstraffen voor fatale vuurwerkbom

Justitie in Zutphen heeft dinsdag een taakstraf van honderd uur geëist tegen de 45-jarige Cornelis van B. De man uit Utrecht bracht op oudejaarsnacht 2010 op een camping in Harderwijk een vuurwerkbom tot ontploffing, waardoor zijn eigen zoon van 13 om het leven kwam.

Van B. hoorde ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar tegen zich eisen. Tegen een 46-jarige man uit Zaltbommel eiste het OM naast een voorwaardelijke celstraf van een jaar een taakstraf van 240 uur. Hij zou hebben geholpen bij het afsteken van de vuurwerkbom.

Volgens justitie staken de twee in de nacht van 31 december 2010 op 1 januari 2011 een mortierbom in een kachelpijp. De zoon van Van B. werd geraakt door een stuk kachelpijp en was op slag dood.

Het OM stelt dat de twee mannen het zware illegale vuurwerk op een zeer onvoorzichtige manier tot ontploffing hebben gebracht. De mannen zouden een mortier verkeerd om in de kachelpijp hebben gestopt, waardoor de bom een gat in de grond sloeg en stukken van de kachelpijp door de lucht vlogen. Ook hielden ze te weinig afstand.

Een paar omliggende caravans werden door rondvliegende stukken doorboord. "Hoe roekeloos kun je zijn?", vroeg de officier van justitie zich af. Wel hield hij bij zijn strafeis rekening met het feit dat de vader zijn eigen zoon heeft verloren.

Van B. zelf sprak van een drama. "We hadden de bom nooit moeten kopen", zei hij. Bij de rechtszaak was de tweelingbroer van de overleden jongen aanwezig. Hij kreeg, als minderjarige, toestemming van de rechter om de zaak bij te wonen.

De uitspraak van de rechtbank in Zutphen wordt over twee weken verwacht.