Zwaar vuurwerk in woning verdachte flitspaalbom

In de woning van een van de mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de flitspaalbom die afgelopen zondag in Voorschoten ontplofte, is een stuk illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt of het overeenkomt met sporen van de ontplofte bom, zegt de politie vrijdag.

De drie verdachten uit Voorschoten werden vrijdagochtend vroeg opgepakt. De twee mannen van 32 en een van 25 jaar zijn bekenden van de politie. De drie werden alle drie buiten hun woning aangehouden, omdat de politie geen risico wilde nemen uit vrees voor explosieven. Het gevonden vuurwerk geldt niet als explosief, al kan het wel als grondstof dienen.

Een van de verdachten werd in Voorschoten opgepakt. De andere twee werden buiten de gemeente aangehouden, al wilde de politie niet zeggen waar.

De politie is de hele dag bezig geweest met het doorzoeken van de woningen van de verdachten. In totaal waren 150 politiemensen en medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) op de been.

Uit voorzorg werden in totaal 22 omliggende woningen ontruimd. Rond 14.00 uur gaf de EOD het sein dat de woningen veilig waren. De politie verwachtte vrijdag omstreeks 16.15 uur nog enkele uren bezig te zijn in de woningen.

De verdachten zitten vast op het bureau en worden verhoord. De politie kon nog niet zeggen of ze een bekentenis hebben afgelegd.

De bom op de flitskast bij een kruising van de Voorschoterweg werd zaterdagnacht rond 03.30 uur gemeld bij de politie. Toen een bomruimer van de EOD het explosief probeerde te demonteren ontplofte het. Daarbij verloor de 44-jarige man zijn rechterhand. Ook een andere bomruimer en een technisch rechercheur liepen verwondingen op.