[AO] Djokovic verslaat Nadal na prachtige finale

Novak Djokovic heeft voor de derde keer in zijn carrière de Australian Open op zijn naam geschreven. De Servische nummer één van de wereld was in een enerverende finale voor de zevende keer op rij te sterk voor Rafael Nadal; 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5) en 7-5.

Nadal nam het initiatief in de eerste set en nam een 4-2 voorsprong. Die break gaf hij twee games later echter weer weg, maar een break in de elfde game was voldoende om verdiend de eerste set binnen te halen. Aan het begin van de tweede set ging het niveau van Djokovic omhoog, wat resulteerde in een vroege break. Nadal wist echter in de negende terug te breaken na een dubbele fout van Djokovic, die al drie setpunten had gemist. Nadal deed in de daarop volgende game hetzelfde door op het vierde setpunt van de Serviër ook een dubbele fout te slaan.

In de derde set bleef Djokovic sterk retourneren, waardoor hij Nadal diverse malen op zijn service onder druk wist te zetten. Het leverde hem tevens een break op in de vierde game. Zijn eigen games bleven makkelijk verlopen voor de nummer één van de wereld, waarna hij op 5-2 opnieuw door de service van Nadal brak.

Ook in de vierde set had Djokovic het op zijn servicegames vrij makkelijk. Nadal moest echter op zijn eigen service knokken voor elk punt, maar hield toch stand tot de achtste game. Toen leek Djokovic al voor de beslissing te zorgen, maar drie breakpunten waren niet aan hem besteed. Vrijwel direct daarna was er een regenonderbreking, die voor een kwartier oponthoud zorgde.

Het liep uiteindelijk uit op een tiebreak, waarin Nadal een minibreak voorsprong weggaf. Djokovic nam het initiatief over, maar liet twee grote kansen om op matchpoint te komen liggen. Nadal sloeg toe op zijn eerste setpunt, wat hij al vierde alsof hij de titel in Melbourne al binnen had. Het leverde een vijfsetter op tussen de twee kemphanen, iets wat in hun eerste 29 ontmoetingen nog niet was gebeurd.

In de vijfde set leek Djokovic, net als in de partijen tegen Andy Murray en David Ferrer, conditioneel problemen te krijgen. Nadal sloeg op zijn eerste breakpunt toe, maar toch brak Djokovic de game erna direct terug. De Serviër begon weer meer punten te maken op de service van Nadal en benutte op 5-5 zijn tweede breakpoint.

Na ruim vijf en een half uur kon Djokovic gaan serveren voor de wedstrijd, maar Nadal gaf zich niet zomaar gewonnen. Een 30-0 achterstand maakte hij ongedaan, maar een breakpoint was niet aan hem besteed. Twee punten later stond Djokovic op matchpoint, welke hij direct benutte. Het betekende na ruim vijf en drie kwartier de derde eindzege voor Djokovic in Australië. Eerder was hij in 2008 en vorig jaar de sterkste.