Vervanging PIP-implantaten helemaal vergoed

Behalve het verwijderen van dubieuze borstimplantaten van het Franse merk PIP wordt ook het plaatsen van nieuwe implantaten vergoed. Dat hebben de zorgverzekeraars donderdag laten weten.

Tot nu toe was het beleid van de zorgverzekeraars dat het verwijderen van de implantaten bij iedereen werd vergoed, maar het plaatsen van nieuwe implantaten alleen voor vrouwen die kanker hadden gehad. Nu hebben de verzekeraars besloten het plaatsen van nieuwe implantaten ook te vergoeden voor vrouwen die om cosmetische redenen een borstvergroting wilden.

"De hele situatie is voor de betreffende vrouwen al vervelend genoeg. Zorgverzekeraars willen hen daarbij niet ook nog laten opdraaien voor de kosten van dit alles", zegt directeur Pieter Hasekamp van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. De organisatie onderzoekt of de kosten ergens te verhalen zijn.

Naar schatting hebben maximaal tweeduizend vrouwen in Nederland implantaten van het Franse bedrijf Poly Implants Prothèses (PIP). Die hebben grote kans op scheuren en lekken. Wat de kosten zijn van het vergoeden van de nieuwe implantaten kan een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland niet zeggen.


Vervanging PIP-implantaten helemaal vergoed (Foto: Novum)