Vervangen borstimplantaten niet vergoed

Vrouwen met borstimplantaten van het Franse merk Poly Implants Protheses (PIP) krijgen de vervanging hiervan niet vergoed. Het verwijderen van de omstreden implantaten valt wel binnen het basispakket. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag in een brief naar de Kamer.

Alleen vrouwen die een borstamputatie hebben gehad en daarna de PIP-implantaten hebben gekregen kunnen rekenen op vergoeding van nieuwe prothesen. Dat geldt niet voor vrouwen waarbij geen medische noodzaak was om de implantaten te plaatsen.

Ook ziekenhuizen hoeven niet op te draaien voor de kosten van nieuwe implantaten. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft echter al aangekondigd de kosten te vergoeden.

Volgens Schippers waren er eind 2010 in Nederland nog zo'n duizend vrouwen met de gevaarlijke implantaten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) adviseert om ze te laten verwijderen, omdat er een grote kans is op scheuren en lekkages.

De PvdA vroeg dinsdag een spoeddebat aan over de kwestie.