FIFA onderzoekt voetbalhoofddoek

Wereldvoetbalbond FIFA bespreekt in maart of de zogeheten hijab kan worden toegestaan voor vrouwelijke voetbalspelers. Volgens de initiatiefnemer zou dat bijdragen aan het bevorderen van respect voor andere culturen binnen de sport.

De indiener van het verzoek is de zoon van de in 1999 overleden en alom gerespecteerde koning Hoessein van Jordanië. Deze Ali Bin Hoessein heeft het de laatste tijd tot een invloedrijk figuur binnen de FIFA geschopt.

"Ik hoop dat de FIFA zal onderzoeken of speelsters de hijab mogen dragen. Miljoenen vrouwen krijgen te maken met dit probleem, ik hoef het belang niet te onderstrepen. De veiligheid van de speelsters komt niet in het gedrang, en de hoofddoek bevordert het respect en de cultuur binnen het voetbal zonder enige discriminatie", aldus Hoessein.

In het regelement van de voetbalbond staan op dit moment shirt, korte broek, kousen met scheenbeschermers en schoenen als standaardoutfit genoemd. Door verscheidene recente gevallen van vermeend racisme binnen de sport kan Hoesseins voorstel zeker niet als kansloos worden bestempeld.