Schäuble wil noodfonds medio 2012 invoeren

Wolfgang Schäuble heeft nogmaals opgeroepen het permanente Europese noodfonds European Stability Mechanism (ESM) halverwege 2012 in te voeren. Hiermee wil de Duitse minister van financiën de inperking van de Europese schuldencrisis voor eind 2012 zeker stellen. Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt vrijdag.

"Dit zou het sterkste signaal afgeven dat de lidstaten van de euro hun eenheidsmunt te allen tijde steunen", aldus Schäuble in de krant. "Maar ik zeg het nogmaals: Duitsland gaat niet in zijn eentje de crisis oplossen."

De zeventien lidstaten besloten tijdens een top van de Europese Unie begin december om de datum waarop het ESM ingevoerd zou worden te vervroegen naar medio 2012. Eerder zal het noodfonds in 2013 worden ingevoerd. Het ESM zal de tijdelijke noodvoorziening European Financial Stability Facility (EFSF) vervangen.

"Hoe sneller we tachtig miljard euro aan betaald kapitaal kunnen incasseren, des beter het is", zegt Schäuble in het Handelsblatt met betrekking tot het ESM. Het ESM zou een totale capaciteit van vijfhonderd miljard euro hebben.

Schäuble waarschuwt voor een mogelijke kredietcrisis voor sommige lidstaten van de eurozone. Dit hoewel de beperkingen op financieringsgebied de landen zou kunnen aanmoedigen een meer stabiel begrotingsbeleid te voeren.

Hogere rentes 'op sommige staatsobligaties zijn niet schadelijk en kan landen het begrip geven dat ze grip moeten krijgen op de oorzaken van de crisis: schulden die te hoog zijn en een zwakker concurrentievermogen', zegt de minister in het Handelsblatt.

Schäuble voorspelt dat verdere concrete stappen tot stabilisering van de eurozone eind 2012 bewerkstelligd moeten worden.

"We zullen in de komende twaalf maanden zo ver komen dat we de angst voor besmetting van de schuldencrisis onder controle hebben en de eurozone hebben gestabiliseerd", aldus Schäuble in de krant.