Criminelen voor minder geld geplukt

Het Openbaar Ministerie heeft criminelen afgelopen jaar ongeveer 43 miljoen euro afhandig gemaakt. Dat is minder dan in voorgaande jaren. In 2009 werden criminelen nog voor 50 miljoen euro geplukt en vorig jaar voor 55 miljoen euro.

Voorzitter van het college van procureurs-generaal Herman Bolhaar zegt dinsdagavond op BNR Nieuwsradio dat met de 43 miljoen euro de doelstelling voor dit jaar is gehaald. Het ontnomen geld komt ten gunste van de schatkist van het rijk.

Bolhaar is ondanks dat de doelstelling is behaald niet tevreden met plukopbrengst. Hij wil hier de komende jaren meer aan doen. "Binnen vijf, zes jaar willen we naar jaarlijks honderd miljoen euro toe."

Jaarlijks worden in Nederland miljarden euro's witgewassen. Wat het OM doet is volgens Bolhaar slechts een fractie van wat er nog meer aan geld van criminelen wordt afgenomen. "Een heleboel acties vanuit het strafrecht komen direct ten goede aan de slachtoffers."

Ter illustratie wijst Bolhaar op de vastgoedfraude in de zogenoemde Klimop-zaak, de vastgoedfraudezaak waarbij Philips Pensioenfonds en Bouwfonds voor honderden miljoenen euro werden benadeeld. In die zaak is dit jaar voor 160 miljoen euro aan geld, huizen, jachten en auto's ontnomen, waarvan 130 miljoen euro direct naar de gedupeerden gaat.