Meer Russen dan ooit op de been tegen Poetin

Tienduizenden Russen zijn zaterdag de straat opgegaan om hun woede te uiten over de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen. De demonstranten kwamen in de hoofdstad Moskou in nog groter getale op dan twee weken geleden. De betoging is de grootste sinds de val van het communisme in 1991 en toont de groeiende onvrede over het autocratische bewind van premier Vladimir Poetin.

Onder gestaag neervallende sneeuw dromden betogers samen op een brede laan op een kilometer of twee van het Kremlin, die ruimte biedt aan zo'n honderdduizend mensen. ''Rusland zonder Poetin!'', schreeuwden ze. Een podium aan het eind van de laan was behangen met posters waarop 'Rusland zal vrij zijn' en 'Deze verkiezing is een farce' te lezen viel. De deelnemers waren ingesloten door zwaarbezette linies van agenten, en een politiehelikopter cirkelde boven hun hoofden.

De demonstraties van de afgelopen weken hebben het gezag van premier Poetin, die tot voor kort zeker leek van de winst in de presidentsverkiezingen van komend jaar maart, ondermijnd. Het Kremlin probeert de protestbeweging de wind uit de zeilen te nemen met beloften dat de oppositie meer politieke bewegingsvrijheid krijgt. Maar de actievoerders zeggen vast te houden aan hun eis dat de verkiezingen moeten worden overgedaan en beziet de aangekondigde hervormingen met scepsis.

''We vertrouwen hem niet'', riep oppositieleider Boris Nemtsov de menigte zaterdag toe. Hij vroeg de demonstranten volgende maand opnieuw in Moskou bijeen te komen om te waarborgen dat de regering haar beloften waarmaakt. Ook riep hij hen op in de parlementsverkiezingen in maart tegen Poetin te stemmen. ''In het Kremlin hoort geen dief te zetelen'', zei hij.

Protesten in andere steden in het verre oosten en Siberië trokken minder demonstranten dan de betogingen van twee weken geleden.


Meer Russen dan ooit op de been tegen Poetin (Foto: Novum)