Russische verkiezingen in volle gang

Met het openen van de stemlokalen in Kaliningrad om 6.00 uur Nederlandse tijd zijn de Russische parlementsverkiezingen zondag in volle gang.

Voor het eerst sinds de val van de Sovjet-Unie kunnen de circa 110 miljoen geregistreerde kiezers op zeven partijen stemmen. Door een wetswijziging wordt het parlement voor een periode van vijf jaar gekozen.

De partij Verenigd Rusland van premier Vladimir Poetin en president Dmitri Medvedev is de gedoodverfde winnaar. Poetin is van plan om volgend jaar van positie te wisselen met Medvedev en voor de derde keer president van Rusland te worden. Door de afspraak lijkt de steun voor Verenigd Rusland de laatste tijd afgenomen, waardoor het nog onduidelijk is hoeveel stemmen de partij zal binnenhalen.

De verkiezingen gaan gepaard met ongeëvenaarde druk op verkiezingswaarnemers. Zo begon justitie een onderzoek naar de waakhond Golos (Stem), die kiezersbedrog in kaart brengt. De organisatie had vrijdag al 5000 klachten over de stembusgang binnen. Bij de stembureaus zijn vooralsnog geen onregelmatigheden gemeld. Meer dan 330.000 agenten en militairen zijn op de been om de veiligheid bij de stembureaus te garanderen. Ook worden nog eens enkele honderdduizenden extra mensen ingezet op drukke punten als treinstations en winkelcentra.

Verschillende Kremlinkritische websites liggen zondag op de dag van de parlementsverkiezingen plat. Volgens de hoofdredacteur van de regeringkritische radiozender Echo Moskou gaat het om een hackersaanval, die kritische berichtgeving op internet moet verhinderen. Dat twitterde Aleksej Venediktov.

Ook de website van de enige onafhankelijke waarnemersorganisatie Golos is uit de lucht. Het is de eerste keer dat dergelijke kritische websites op deze manier worden aangepakt. Tot dusver liet de overheid internet vrij.

Internet is het medium van de oppositie. Hierop uit ze scherpe kritiek op de regering. De televisie was al in overheidshanden. Net als de meeste kranten. De media die de oppositie steunen, kennen weinig bereik.

Rusland heeft ruim 50 miljoen internetgebruikers op 143 miljoen inwoners. De meeste mensen gebruiken televisie en radio als informatiebron.De opkomst in de eerste uren van de parlementsverkiezingen in Rusland is iets lager dan in 2007. Dat heeft de kiescommissie laten weten. Er zijn nog geen onregelmatigheden gemeld, berichtte persbureau RIA Novosti.

Ongeveer 700 internationale waarnemers en een half miljoen Russische waarnemers houden het kiesproces in de gaten, dat door ongeveer 2000 Russische journalisten en hun collega's uit zo'n 30 landen wordt verslagen.

Kremlincritici spreken van de "smerigste verkiezingen" sinds de val van de Sovjet-Unie.

Russische verkiezingen in volle gang
Russische verkiezingen in volle gang (Foto: ANP)