Medvedev laat verkiezingsfraude onderzoeken
De Russische president Dmitri Medvedev heeft de regering opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar fraude rond de Doema-verkiezingen van vorige week. Dat liet hij in een bericht op zijn Facebook-pagina weten.
Duizenden demonstranten zijn na het bekendworden van de verkiezingsuitslag vrijwel dagelijks de straat opgegaan uit protest tegen de regering. Zij eisen bovendien het aftreden van premier Vladimir Poetin.
Medvedev liet zondag weten dat hij zich niet kan vinden in de kritiek en eisen van de demonstranten en zei dat hij de regering heeft opgedragen alle berichten over verkiezingsfraude na te gaan.
Binnen vijftig minuten stonden er al meer dan duizend, merendeels kwade reacties onder het bericht van Medvedev. "Schande!" en "Wij geloven je niet!" waren de meest voorkomende. Andere Facebook-gebruikers vroegen Medvedev of het echt oneens was met de voornaamste leus van de protestdemonstraties, 'voor eerlijke verkiezingen'. Sommigen verklaarden door de reactie van de president juist vastbeslotener te zijn om aan de volgende demonstratie deel te nemen op 24 december.
Medvedev noch Poetin verscheen in het weekeinde in het openbaar, al liet Poetins woordvoerder Dmitri Peskov in een verklaring weten dat de regering 'het standpunt van de betogers respecteert' en 'hoort wat er gezegd wordt'.
Medvedev genoot onder hogeropgeleide stedelingen nog wel enige steun, maar sinds zijn aankondiging in september dat hij in 2012 weer plaatsmaakt voor Poetin is daar niet veel meer van over.
Medvedev laat verkiezingsfraude onderzoeken (Foto: Novum)
Wat verwachten mensen nou toch eigenlijk.
Rusland komt de komende 100 jaar nog niet van het corrupte heden en verleden af.
Toch is de belangrijkste reden het economisch herstel dat volgde op het economische debacle van 1998. Russische nominale bruto binnenlands product (BBP) steeg tot 1900 miljard dollar dit jaar, in tegenstelling tot de slechts $ 200 miljard in 1999. Dit was een tijdelijke verlichting. Nu zijn alle illusies verdampt. Mensen beseffen dat de vermeende aanval op de oligarchen slechts een geval was van overdracht van de buit van de ene groep gangsters naar het andere, terwijl de meerderheid niet beter af zijn dan ze eerst waren. Rusland is hard getroffen door de wereldwijde economische crisis. Poetin staat nu algemeen bekend als een dictator, terwijl Verenigd Rusland door velen wordt gezien als diep corrupt.
Deze verkiezing was echt een referendum over Vladimir Poetin en de regerende partij Verenigd Rusland. Boris Gryzlov, de spreker van het parlement en Verenigd Rusland voorzitter, stelde dat de partij een sterke prestatie neerzette in vergelijking met andere Europese partijen. Maar dit argument zal niemand voor de gek houden. De waarheid is dat het regime van Poetin alle legitimiteit heeft verloren onder de kiezers, met name in grote steden.
[ Bericht gewijzigd door debater op zondag 11 december 2011 @ 18:21 ]
Live like you'll die today...
JD
Het lot van Rusland is nu stevig gebonden aan de wisselvalligheden van het kapitalistische wereldsysteem, die onverbiddelijk opschuift in de richting van een nieuwe en nog diepere malaise. Een verdere instorting van de vraag in Europa en de Verenigde Staten zal betekenen sterke dalingen van de prijs van olie en gas en de andere grondstoffen die de steunpilaar van de Russische economie zijn. Dalende levensstandaarden en de werkloosheid gooien benzine op het vuur van de woede die al wordt gevoeld door miljoenen gewone Russen.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken