VVD en PVV laten hypotheekrenteaftrek ongemoeid

De VVD en de PVV blijven ook na de dinsdag verschenen cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) mordicus tegen het morrelen aan de hypotheekrenteaftrek. VVD-fractievoorzitter Stef Blok en PVV-leider Geert Wilders laten weten dat het 'H-woord' wat hen betreft een taboeonderwerp is en blijft.

Blok herhaalde het uitgangspunt van zijn partij dat het beperken van de hypotheekrenteaftrek neerkomt op belastingverhoging. "De VVD zegt dat al jarenlang, en die mening hebben we nog steeds."

Volgens Blok neemt het kabinet wel degelijk maatregelen op de woningmarkt. Hij wees erop dat de overdrachtsbelasting verlaagd is van zes procent naar twee procent en dat het scheefhuren is aangepakt. Morrelen aan de hypotheekrenteaftrek is voor Blok echter onbespreekbaar.

Ook Wilders onderstreepte dat hij niets ziet in maatregelen die de hypotheekrenteaftrek raken. "Dat zou heel slecht zijn voor iedereen die een huis heeft, en voor de woningmarkt." Hij wilde niet vooruitlopen op mogelijke bezuinigingen die nodig zijn, maar zei wel dat de onderhandelingen mogelijk 'de lakmoesproef voor het kabinet worden'.

Uit de decemberraming van het CPB blijkt dat Nederland in een recessie verkeert. De economie krimpt volgend jaar met een half procent. Het overheidstekort komt volgend jaar uit op 4,1 procent. Dat is boven de grens waarbij het kabinet heeft afgesproken extra te gaan bezuinigen.


VVD en PVV laten hypotheekrenteaftrek ongemoeid (Foto: Novum)