[WB] Bergsma klopt Kramer op 10 kilometer

Jorrit Bergsma heeft in Heerenveen met groot vertoon van macht de wereldbekerwedstrijd op de tien kilometer op zijn naam geschreven. De Fries verpulverde in Thialf met een tijd van 12.50,33 zijn persoonlijk record en bleef hiermee zijn BAM-ploeggenoten Bob de Jong en Bob de Vries ruim voor.

Het spektakel zat in de slotrit toen Bergsma het op moest nemen tegen Sven Kramer. Kramer nam aanvankelijk het inititatief maar zag na vier kilometer Bergsma langszij komen, waarna het licht bij de TVM-rijder uit ging. Kramer schaatste de wedstrijd rustig uit en kwam in 13.15,46 (negende plaats) over de streep waarmee hij voor het eerst sinds 2005 weer in een rechtstreeks duel op de lange afstanden geklopt was. Destijds was het de Noor Øystein Grødum, dit keer was het Bergsma die bovendien in Thialf slechts een halve seconde boven het baanrecord van Kramer bleef.

Een rit hiervoor had De Jong revanche genomen op de tegenvallende vijf kilometer in Astana door met 12.55,11 een zeer goede race op de tien kilometer af te leveren. Eerder in het programma klokte Bob de Vries al 13.03,41 waarmee hij Håvard Bøkko (13.05,55) en Douwe de Vries (13.08,32) voorbleef.

Jorrit Bergsma
Bergsma klopt Kramer op 10 kilometer (Foto: Pro Shots)