Schuld kinderopvanggigant Catalpa vertienvoudigd

De schulden van de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, Catalpa, zijn vorig jaar vertienvoudigd. Door de rentelasten lijdt het bedrijf hierdoor nu verlies. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag. Volgens deskundigen betreft het een boekhoudtruc.

De directie van Catalpa verwacht dat ook de komende jaren verlies zal worden geleden door de hoge rentelasten. Het bedrijf betaalt bijvoorbeeld aan de Amerikaanse investeerder en aandeelhouder Providence een rente van vijftien procent op een lening van 225 miljoen euro.

Volgens deskundigen staat de organisatie er veel beter voor dan uit het jaarverslag over 2010 zou blijken. De manier waarop Catalpa zich financiert is volgens hen een truc waardoor de organisatie geld terug krijgt van de fiscus, in plaats van dat zij belasting moet betalen. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) maakte eerder bekend dit soort fiscale constructies in de toekomst te willen verbieden.

Catalpa vangt op 540 locaties door het land dagelijks veertigduizend kinderen op. Directe concurrenten van het bedrijf zijn Kinderopvang Nederland met vierhonderd vestigingen en Humanitas met driehonderd vestigingen.

De twee concurrenten maken wel winst en dragen belasting af, schrijft NRC Handelsblad. Zij zijn beide vrijwel schuldenvrij en hebben een eigen vermogen dat meer dan veertig procent van het balanstotaal uitmaakt. Catalpa heeft een eigen vermogen van minder dan acht procent van het balanstotaal.