Tunesische partijen eens over machtsdeling

De drie grootste politieke partijen in Tunesië hebben een akkoord bereikt over de machtsdeling. Dat heeft de Tunesische politicus Samir Ben Amor, van de partij Congres voor de Republiek, zaterdag gezegd. Het akkoord maakt de weg vrij voor de vorming van een interim-regering.

Elke partij levert een politicus voor een belangrijke post. Moncef Marzouki wordt namens het Congres voor de Republiek president, de leider van de linkse partij Ettakatol, Moustapha Ben Jaafar, gaat leiding geven aan de grondwetgevende vergadering die een nieuwe grondwet voor Tunesië opstelt. Hamadi Jebali van de grootste partij, Ennahda, wordt de nieuwe premier van Tunesië. De overeenkomst wordt maandag gepresenteerd aan de grondwetgevende vergadering.

De doorbraak in de onderhandelingen kwam kort nadat Ettakatol zich tijdelijk had teruggetrokken uit de onderhandelingen, omdat Jebali zich had laten ontvallen dat Tunesië in de toekomst een kalifaat - een vorm van islamitische heerschappij - zou zijn. Ennahda maakte direct excuses voor de uitlating en zei dat de uitspraak uit zijn verband was gerukt. Daarop werden de onderhandelingen voortgezet en werd overeenstemming bereikt.

De nieuwe leiders van Tunesië hebben allen lange tijd gestreden tegen het regime van de verdreven president Zine el Abdine Ben Ali. Hij werd in januari na 23 jaar met ijzeren vuist te hebben geregeerd afgezet. Jebali zat tijdens het regime van Ben Ali zestien jaar in de gevangenis. Marzouki leefde tien jaar in ballingschap en zat enkele maanden vast toen hij het in 1994 tegen Ben Ali wilde opnemen bij de verkiezingen.