Merkel: Griekenland kan uit de euro

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag voor het eerst gezegd dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone geen taboe meer is. Volgens haar moet het Griekse volk duidelijk laten weten of het in de euro wil blijven of niet.

"We hebben psychologisch een nieuwe situatie bereikt", zegt Merkel, die daar aan toevoegde dat de staten van de eurozone op een Griekse uittreding zijn voorbereid. Woensdag werd bekend dat de noodhulp aan Griekenland gestopt is, omdat de Griekse premier George Papandreou eerst een referendum wil organiseren over de noodhulp aan het Zuid-Europese land.

De Franse president Nicolas Sarkozy waarschuwde dat geen cent van de noodleningen naar Griekenland gaat voordat de Grieken duidelijkheid geven. Ook hij zei dat Griekenland snel moet kiezen of het in de euro wil blijven.

Papandreou zegt op 4 december een refendum kan houden over het eerder afgesproken noodplan. De premier zei dat Griekenland 'in de eurozone wil blijven' en dat hij hoopt dat zijn landgenoten voor het pakket zullen stemmen. Ook hij liet weten dat de Griekse deelneming aan de euro op het spel staat.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos spreekt zijn baas echter tegen. "De Griekse positie binnen de eurozone is een historische verovering van het land waar geen twijfel over moet bestaan", liet hij donderdag weten.


Merkel: Griekenland kan uit de euro (Foto: Novum)